БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Да се подготвим за празниците

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Всяка година, несъмнено, за стотици или направо – хиляди хора, настъпва така наречената “коледна истерия”, когато всички се сещат в последния момент, че трябва да пазаруват, опаковат подаръци и да се подготвят за неочаквани поводи като непредвидени партита, покани за гости и т.н. Ето как можете да се подготвите за Коледа отсега, с няколко лесни, бързи и сравнително икономични подаръка, които да закупите или да подготвите предварително и да имате винаги под ръка:

ВИНО: купете един кашон хубаво червено вино и няколко подаръчни хартиени плика. Щом ви поканят на гости, няма да имате нужда дори да отивате до магазина, за да купувате подаръци.

КОЛЕДНА УКРАСА: организирайте се с децата си и направете домашна работилница за изработка на коледни украшения, декупаж на свещи или каквото още ви хрумне, за да зарадвате най-близките. Бабите и дядовците със сигурност ще оценят нещо направено от ръчичките на любимите си внуци повече, отколкото купената украса.

ОПЕЧЕТЕ ДОМАШЕН СЛАДКИШ: няма нищо, което да казва по-силно “обичам те“ или “грижа ме е за теб“ както домашно приготвените коледни сладкиши. Да поднесем нещо, за което сме отделили от времето си и сме вложили внимание и грижа, е най-хубавият и ценен подарък за Коледа. Ето и няколко лесни и бързи рецепти за коледни сладкиши:

ПЪЛНЕНИ КОЛЕДНИ ЯБЪЛКИ

Необходими продукти:

6 червени ябълки

100 гр. микс сушени плодове – ситно нарязани

3 с.л. смлени орехи

кората на 1 портокал, настъргана

½ ч.л. канела

½ ч.л. джинджифил

100 гр. меласа или кафява захар

60 мл. ром

3 с.л. масло на стайна температура

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Отрежете ябълките откъм дръжката и ги издълбайте, като внимателно почистите всички семки. Смесете всички съставки и напълнете внимателно ябълките. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене и сложете в предварително загрята фурна на 200°C и печете около 30 минути до златисто. Извадете ябълките, изчакайте 10-тина минути и сервирайте самостоятелно в чинийки или в купички със сметанов сладолед и разбита сметана, поръсена с малко канела.

БЪРЗ КОЛЕДЕН КЕКС

Необходими продукти:

250 гр. крем маскарпоне

125 гр. краве масло

5 яйца

1 бакпулвер

1 ч.л. ванилова захар

200 гр. захар

300 гр. брашно

филирани бадеми и пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Разбийте маслото и захарта с миксер, а след това постепенно прибавете маскарпонето и яйцата, намалете леко оборотите и добавете ваниловата захар, бакпулвера и брашното. Разбъркайте, докато получите равна хомогенна смес. Изсипете тестото в предварително намаслена форма за кекс и печете до готовност 40 – 45 мин. в предварително загряна фурна на 180°C. След като кексът е готов, го извадете, обърнете го в поднос и поръсете с филираните бадеми и пудра захар.

МАСЛЕНИ КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Необходими продукти:

250 гр. бяло брашно

125 гр. масло

1 яйце

6 – 7 с.л. захар

½ ч.л. канела

½ ч.л. джинджифил

½ ч.л. индийско орехче

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Сложете всички съставки в кухненски робот и миксирайте до получаването на тесто на едри трохи, след което извадете тестото и го оформете на топка. Завийте я със стреч фолио и оставете в хладилник за 30 минути. Извадете изстуденото тесто, разточете и бързо изрежете сладките в желаните формички и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180°С до леко златисто – около десетина минути. Подредене сладките в буркани и ги декорирайте тематично. Използвайте въображението си и със сигурност ще изненадате приятно близки и приятели.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари