БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Коластрата в суплементи при деца – обзор на литературата и собствен опит

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Снежина Лазова1, Цветелина Великова2

1  Отделение по педиатрия, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, главен асистент, Катедра по здравни грижи, Факултет по обществено здраве, МУ София

2 Медицински факултет, Софийски университет Св. Климент Охридски, гр. София

Резюме

Коластрата е първото човешко мляко, произведено от майката след раждането. Коластрата е богата на имунологични компоненти като секреторен IgA, антитела от клас IgG, лактоферин, левкоцити, както и растежни фактори. В последните десетилетия бяха допълнени ползите от приложение на говежда коластра за подобряване на човешкото здраве, тъй като повлиява положително имунната защита и стомашно-чревното здраве на хората чрез своите биоактивни компоненти. Въпреки всички тези факти за човешката и говежда коластра, както и техните имуномодулиращи компоненти, познанията за ефектите на говеждата коластра за лечение и профилактика на инфекции при деца са все още ограничени и са необходими още проучвания в областта. Този обзор цели да представи последните данни за приложение на говежда коластра и лактоферин в педиатричната популация, получени от рандомизирани клинични проучвания и систематични обзори. Също така, представяме своя опит със суплемент, съдържащ лактоферин при деца със симптоматична остра респираторна инфекция, проследени в амбулаторни условия.

Ключови думи: коластра, говежда коластра, лактоферин, педиатрични пациенти, диария, респираторни инфекции

Въведение

Първото човешко мляко, произведено от майките след раждането, е коластрата. Въпреки че се произвежда в малки количества след раждането, тя е богата на имунологични компоненти като секреторен IgA, лактоферин, левкоцити, както и растежни фактори (напр. епидермален растежен фактор). Коластрата също така съдържа относително ниски концентрации на лактоза, което показва, че основните й функции са имунологични и трофични, а не хранителни. Нивата на натрий, хлорид и магнезий са по-високи, а нивата на калий и калций са по-ниски в коластрата, отколкото по-късно в млякото 1 При липса или ограничена наличност на човешко мляко, коластрата от говеда се използва широко като алтернативен източник за кърмачета2.

Коластрата от говеда е първото мляко, произведено от лактираща млечна крава след раждането на телето 3. В допълнение към ползите от говеждата коластра върху здравето на телетата, тя също може да бъде използвана за подобряване на човешкото здраве, тъй като повлиява положително имунната защита и стомашно-чревното здраве на хората чрез своите биоактивни компоненти 3. Връзката между консумацията на коластра от говеда от хората и защитата на имунитета е изследвана дълги години, за да се разбере по-добре имунологичната активност на коластрата от говеда. Няколко проучвания вече показват, че коластрата от говеда е била използвана в клиники и терапевтични приложения, като оралният прием на коластра от говеда, например, влияе на функциите на NK клетките, лимфоцитите и фагоцитите 3.  

Коластрата от говеда има директни антимикробни и ендотоксин-неутрализиращи ефекти в целия храносмилателен тракт, както и други биоактивности, които потискат възпалението на червата и насърчават запазване на целостта на лигавицата и възстановяването на тъканите след различни увреждания. Поради свойствата, които коластрата може да окаже, тя се използва от десетилетия като суплемент с цел подобряване на различни аспекти от човешкото здраве 3.

Освен това коластрата от говеда се счита за ефективен вариант за доставяне на пасивен имунитет с богатото си съдържание на имуноглобулини от клас IgG срещу редица сериозни заболявания 4.

Както по-нагоре споменахме, коластрата, получена от говеда, е хомолог на човешката коластра, въпреки че имунните фактори присъстват в по-големи концентрации 1. Говеждата коластра е богата на множество специфични IgG, така че препарати, които я съдържат, действат по различни от конвенционалните антимикробни средства механични, тъй като не нарушава композицията на чревната микрофлора, нито потенциално водят до появата на нови резистентни към антибиотици организми. Говеждата коластра е изследвана като пасивен имунотерапевтичен агент срещу голямо разнообразие от патогени. Най-ранните изследвания на употребата на говежда коластра датират от 1986 г., описващи лечение на стомашно-чревни заболявания при хора, причинени от криптоспоридиоза. Cryptosporidium spp. обикновено причиняват самоограничаваща се диария при здрави индивиди, но могат да причинят хронична диария при недохранени и имунокомпрометирани популации. Tzipori и сътр. описват ефективно лечение на криптоспоридиоза при имунокомпрометирани деца и възрастни с приложение на говежда коластра перорално 5. Употребата на говежда коластра е показана и при ротавирусна инфекция. Ротавирусът е основната причина за небактериална, остра диария при кърмачета и малки деца на възраст от 6 месеца до 2 години както в развитите, така и в развиващите се страни. Mitra и сътр. демонстрират намаляване както на продължителността, така и на диарията след лечение на инфектирани с ротавирус бебета с говежда коластра 6.

Освен локални ефекти, компоненти на говеждата коластра могат да окажат и системни ефекти след контакт с чревната лигавица 7. Освен големият брой имуноглобулини, коластрата съдържа растежни фактори (включително инсулиноподобен растежен фактор (IGF)-I, структурно идентичен с този, открит при хората) и антимикробни фракции, включително лактоферин, лактопероксидаза и лизозими. Важно е да се отбележи, че тези молекули са относително стабилни както на топлина, така и на киселинни условия. Следователно те оцеляват в тежките условия както на търговската преработка на мляко, така и на стомашната киселина, за да поддържат своята биологична активност, което ги прави подходящи за включване в суплементи7.

Лактоферинът е гликопротеин с антибактериални, както и антивирусни, свързващи липополизахаридите и регулиращи растежа ефекти. Лактопероксидазата е антибактериален ензим, който инхибира бактериалния метаболизъм и е доказано токсичен за редица грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. Освен това притежава антивирусни действия. Лизозимът играе важна роля във вродената имунна система, като атакува пептидогликановите клетъчни съставки в грам-положителните бактерии, което води до бактериален лизис 1. Освен това говеждата коластра съдържа набор от имунорегулиращи и про-възпалителни цитокини, като интерлевкини (IL-1β, IL-2, IL-6, IL-17), TNF-α, интерферон-γ и други молекули, които допринасят за контрол на инфекцията и възпалението чрез подобрено разпознаване на патогени и привличане на имунни клетки към мястото на увреда или възпаление 3.

В допълнение, специфични микроРНКи с имунорегулиращ потенциал присъстват в микровезикули в коластрата, които са стабилни на разграждане в стомашно-чревния тракт и имат потенциала да достигнат до имунните клетки на асоциирана с червата лимфоидна тъкан (GALT, MALT). Освен това, биоактивните олигозахариди в коластрата могат да бъдат важни за защита срещу патогени и насърчаване на растежа на полезната микрофлора в дебелото черво 7. което е особено важно при инфекции по лигавиците на дихателната и гастроинтестиналната система.

Въпреки всички тези факти за човешката и говежда коластра, както и техните имуномодулиращи компоненти, познанията за ефектите на говеждата коластра за лечение и профилактика на инфекции при деца са все още ограничени и са необходими още проучвания в областта.

Клинични данни за имунологични ползи от приложение на коластра и лактоферин при деца

Няколко скорошни проучвания  използване на говежда коластра демонстрират, че тя може да бъде полезна при редица заболявания и инфекции на респираторната и храносмилателна системи.

Проучването на Saad и сътр. докладва, че броят на епизодите на рекурентни инфекции на горните дихателни пътища намалява значително след 2 месеца приложение на продукти с говежда коластра. Също така, след 6 месеца, броят на тези инфекции при педиатричните значително намалява от изходното ниво 7.

Тези резултати са в унисон с предишни доклади приемът на говежда коластра (6 до 7 дни след раждането) значително намалява средната честота на инфекциите на горните дихателни пътища и броя дни с фебрилитет при деца на възраст от 3 до 6 години в сравнение с плацебо групата 8. Освен това Patel et Rana докладват значително намаляване на епизодите на инфекции на горните дихателни пътища при индийски деца, получаващи говежда коластра 9. Проучването е проведено с участието на 133 педиатри от цяла Индия. Деца с повтарящи се епизоди на инфекции на горните дихателни пътища са получавали 3 g говежда коластра веднъж дневно в продължение на 3 месеца. Първичната крайна точка е била намаляване на броя на епизодите на инфекции на горните дихателни пътища, възникващи по време на периода на проучването (времето от включването до 12 седмици от терапията с говежда коластра) в сравнение с 6-те месеца преди включването в проучването. Анализирана е и честотата на хоспитализация, поради инфекции на горните дихателни пътища по ​​време на периода на проучването в сравнение с 6 месеца преди започването му. Анализирани са резултатите от 551 пациенти, завършили проучването. След терапия с говежда коластра, изследователите установили процентно намаление на броя на епизодите на острите инфекции на горни дихателни пътища спрямо изходното ниво е 73.01%, 83.25% и 91.19% съответно на 4-а, 8-а и 12-а седмици. Patıroğlu и Kondolot проучват приложението на орална таблетка за смучене, съдържаща 14 mg коластра и 2,2 mg лизозим или плацебо таблетка 3 пъти на ден в продължение на 1 седмица при 31 деца на възраст от 5 до 16 години с известен IgA дефицит и клинични признаци на инфекция на горните дихателни пътища 10. Наличието на вирусна инфекция е установено клинично, като етиологията не е потвърдена от лабораторни изследвания. Не е наблюдавана разлика в серийно тествани нива на IgA в слюнката между групите, но 1 седмица след започване на приема на добавка с коластра намалява тежестта на инфекцията в сравнение с плацебо групата. По същия начин, 43.8% от пациентите в групата на използващите коластра и 13.3% от пациентите в групата на плацебо съобщават за прекратяване на симптомите, но тази разлика не е значима 10.

Друг важен резултат от проучването на Saad и сътр. е значителното намаляване на броя на епизодите на диария след 2 месеца от 4-седмичната терапия с говежда коластра. След 6 месеца от лечението, броят на епизодите на диария при пациентите също значително намалява в сравнение с изходното ниво. В съответствие с тези резултати, плацебо-контролирано проучване при 30 деца, засегнати от диария, причинена от Escherichia coli, произвеждаща шига токсин, които са лекувани с имуноглобулинов препарат, извлечен от нормален BC и съдържащ повече от 65% имуноглобулин 11.Това проучване на Huppertz и сътр. показа, че лечението с говежда значително намалява честотата на изхожданията, но не се наблюдава ефект върху броя на патогените или усложненията на инфекцията 11.

Patel и Rana също съобщават за значително намаляване на самоотчетените епизоди на диария при индийски деца, получаващи препарат за BC в продължение на 12 седмици 9. Друго проучване съобщава, че антиротавирусните имуноглобулини, присъстващи в коластрата, са ефективни при лечението на деца на възраст от 4 до 24 месеца с остра ротавирусна диария12. Ежедневната добавка от 100 mg говежди лактоферин в продължение на 3 месеца не намалява честотата на ротавирусите, но намалява честотата и продължителността на епизодите на повръщане и диария 13. Въпреки това, не е отбелязан ефект върху диарията в проучването на Ochoa и сътр, но добавянето на лактоферин значително подобрило растежа на децата и намалило колонизацията на Giardia 14. Така проучването на Saad и сътр. потвърждава и обобщава данните от предишни проучвания, а именно, че компонентите на говеждата коластра имат профилактичен ефект срещу остри респираторни инфекции и инфекциозни диарии при деца. Тези данни обаче са предимно на база самоотчитане на резултатите, които не са индивидуално значими. Проучванията до момента са хетерогенни по отношение на популацията, дозировката и формулировката на коластрата, методологията и дизайна на проучванията и получените резултатите. По този начин този ефект на говеждата коластра като суплемент трябва да бъде потвърден в по-нататъшни добре проектирани, проспективни, плацебо-контролирани проучвания.

Скорошно систематично ревю на Guberti и сътр., обърна внимание на приложението на говежда коластра при здрави лица и различни групи пациенти, включително деца. Авторите включват 28 проучвания с употреба на говежда коластра като хранителна добавка, от които 7 в педиатричната популация и недоносени деца 15.

Пет рандомизирани клинични проучвания са двойно заслепени, плацебо контролирани 16, 17, 18, 19, 10, 20 , докато 1 е контролирано изследване спрямо стандартната практика без заслепяване 19. Проучванията включват 548 пациенти (рандомизирани n = 388, контролитрано n = 160), 290 мъже и 258 жени, включително малки деца16, 7, новородени17, бебета и малки деца 18, недоносени новородени19, всички деца 10, 20. Прилагани са различни дози, вариращи от 14 mg до 4,5 g/kg/ден и съответни протоколи (от 1 до 12 седмици, от 1 до 4 пъти на ден) въз основа на възрастта, основните заболявания, хранителните нужди и други фактори Aunsholt и сътр. 16 изследват добавките с говежда коластра (спрямо млечна смесена матрица) при 9 деца, засегнати от синдром на късото черво. Изследователите не установяват разлики с контролната група и предполагат, че хранителните добавки с говежда коластра не подобряват чревната функция при тези пациенти 16. Balachandran и сътр. оценяват ефикасността на говежда коластра в пилотно проучване, сравняващо говеждата коластра (1,2–2,0 g/доза, 4 пъти/ден за 21 дни) и плацебо при 86 новородени с много ниско тегло при раждането.

Въпреки че не са установени значими разлики в честотата на некротизиращ ентероколит, сепсис и смъртност между групите ( p = 0.4, p = 0.4, p = 1. съответно), се набеляза тенденция към по-висока честота на некротизиращият ентероколит в групата, приемаща говежда коластра (9.3% спрямо 2.1%, RR = 4.31, 95% CI = 0.42–105.82)17 . Рандомизирано клинично проучване със 160 деца (6 месеца-2 години) с остра диария 18са получавали говежда коластра (3 g/ден за 1 седмица) или плацебо в допълнение към стандартната терапия. След 48 часа, групата, приемаща говежда коластра са имали значително по-ниска честота на повръщане, диария, фебрилитет и Vesikari скор в сравнение с плацебо групата ( p <0.001, p = 0.001, p <0.001, p <0.001, съответно). Докладвани са значими резултати за броя на децата с диария след 72 часа и 7 дни (35% спрямо 94%, p <0.001; 0% спрямо 12.5%, p= 0,001 съответно), което предполага благоприятни ефекти от добавянето на говежда коластра при тези пациенти. Поносимостта и безопасността на говеждата коластра (максимална доза 4.4 g/kg/ден за 10-14 дни) в допълнение към стандартното хранене (майчино мляко, донорско мляко или формула за кърмачета) спрямо стандартното хранене самостоятелно са изследвани при 40 недоносени новородени 19. Редица нежелани събития без значителни разлики в честотата на тези събития между групите са докладвани от това проучване, включително 1 смъртен случай (некротизиращ ентероколит, несвързан с добавяне на коластра), сепсис шри 3 пациенти, 1 пациент с бронхопулмонална дисплазия, 2-а с ретинопатии, 4-а с интравентрикуларни кръвоизливи. В друго рандомизирано клинично проучване не се съобщава за значителна разлика в слюнчената секреция на IgA при 31 пациенти с дефицит на IgA, които са получавали говежда коластра в доза 14 mg + лизозим 2.2 mg таблетки за смучене 3 пъти на ден в продължение на 1 седмица 10. Rathe и сътр. в многоцентрово рандомизирано клинично проучване включват 62 педиатрични пациенти, засегнати от остра лимфоидна левкемия (възрастов диапазон 1-18 години) 20. Пациентите са рандомизирани да получават говежда коластра или изокалорично плацебо (0.5–1 g/kg/ден) по време на 4 седмичното химиотерапевтично лечение. Изследователите демонстрират значително намаление на тежестта на оралния мукозит в групата на пациентите, приемащи говежда коластра(р = 0.02), без да има значим ефект върху фебрилитета, инфекции и други. Голямо кохортно проспективно многоцентрово проучване от Saad и сътр., също е включено в систематичния обзор на Guberti. При всички 160 деца (81 мъже, 79 жени) между 1 и 6 години с рецидивиращи инфекции на горни дихателни пътища или диария7, получаващи в продължение на 4 седмици с 3 g/ден говежда коластра, се наблюдава намаляване на епизодите на инфекция на 2-и и 6-и месец от проследяване (средно 8.6 ± 5.1 изходно ниво спрямо 5.5 ± 1.2 след 2 месеца; p< 0.001 спрямо 5.7 ± 1.6 след 6 месеца; p <0.001) и се съобщава за намаляване на честотата на хоспитализация ( p <0.001).

Българско проучване с добавка, съдържаща лактоферин при 63 недоносени деца (средна гестационна възраст 28 г.с. (24-32) и средно тегло при раждане 963±185гр. (600-1370), е проведено наскоро 21.  Приемът е започнал средно на 11-ти ден (5-22) при ентерален внос 5 мл/хранене и е прилаган средно 35 дни, като оралният прием на препарата Биозин кидс с лактоферин в доза 2 пъти по 5 мл осигурява дневно по 60 мг говежди лактоферин. Хитрова-Николова и сътр. установяват положителен тегловен прираст, позитивна корелация и достатъчност на витамин Д, отрицателна корелация при серумния цинк. Само едно дете е било с прояви на некротизиращ ентероколит, а при шест бебета се доказа късен сепсис. Авторите заключават, че приложението на добавка с лактоферинпри недоносени с тегло под 1500 гр. e безопасно и добре толерирано, като не са наблюдавани епизоди на нарушен коремен статус. Нещо повече, приложението на лактоферин е подобрило храненето, довело е до положителен тегловен прираст, а вносът на витамин Д само от суплемента е бил достатъчен да осигури нормални нива. Добавянето на цинк в доза от 3 мг/дн. и инозитол 40 мг/дн. е спомогнало също за осигуряване на оптимален растеж.

Клинично наблюдение

За периода януари-март 2023 година проведохме амбулаторно клинично наблюдение при 47 деца на възраст от 2 месеца до 16 години (средна възраст 3.7 години), 32 момчета и 15 момичета. От тях 10 са кърмачета (2-12 месеца), 15 са в ранна детска възраст (1-3г.), 12 в предучилищна възраст (4-6г.в.) и 10 са ученици между 7 и 16 години. Децата са преминали консултация с детски пулмолог по повод симптоми на остро респираторно заболяване. Част от тях са с придружаваща бронхиална астма (12 деца, 25%) и алергичен ринит (5 деца, 10.6%). Прегледът при голямата част от децата е проведен между 2 и 5 ден от началото на симптомите като водещите клинични диагнози са както следва – остър назофарингит (11, 23%), остра инфекция на горни дихателни пътища (ОИГДП) с неуточнена локализация (15, 32%), остър ларингит и ларинготрахеит (6, 13%), остър тонзилофарингит (4, 9%), остър бронхит и съмнение за вирусна пневмония (5, 11%), остър бронхиолит (2, 4%), остра вирусна инфекция (2, 4%), остър конюнктивит  (2, 4%). При включените в наблюдението деца е назначена и проведена конвенционална терапия за основното заболявания и където е необходимо – за придружаващите състояния (астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, аденоидна хипертрофия, протрахирана бактериален бронхит- ПББ). В допълнение към терапията при всички деца на възраст до 6 години е приложен перорално препарата ,,Биозин кидс с коластра”, съдържащ в доза от 5 мл: говежда коластра 100 мг с 30% имуноглобулини, витамин D₃ 400 IU, цинк 2,5 мг и инозитол 20 мг. и прилаган в обща доза 15 мл/дн. (по 5 мл 3 пъти дневно) за 7 дни.След това дозата се редуцира на 10мл веднъж дневно за още 7-10 дни. При децата на и над 7 години е прилаган препарата „Биозин“ таблетна форма, съдържащ в 1 таблетка инозитол 20 мг, ехинацея 100мг, цинк 5 мг, коластра с 40% имуноглобулини 200 мг, бета глюкан 75 мг) в доза 2 таблетки дневно (2 пъти дневно по 1 таблетка). При всички деца над 6годишна възраст препоръчителният курс на лечение с добавката Биозин таблетка“е 7 дни  в доза 2 таблетки дневно, след което за още 7-10 дни в редуцирана  доза –   по 1 таблетка дневно  „. Децата са проследени за период от 10 до 14 дни след започване на лечението, като при 10 от тях е проведен физически контролен преглед, а при останалите 37 онлайн консултация. При по-голямата част от децата (34, 72%) заболяването се самоограничи на фона на провежданата симптоматична терапия, без необходимост от включване на антибиотично лечение. При 13 деца (28%), предимно случаи с остър бронхит и съмнение за вирусна пневмония, остър тонзилофарингит с потвърдена етиология (Streptococcus pyogenes), както и тези с придружаващ ПББ в хода на интеркурентна респираторна инфекция,  състоянието и клиничният ход наложиха включването на антибиотично лечение. При всички деца острото заболяване се овладя в амбулаторни условия, без необходимост от хоспитализация. Не се съобщиха странични ефекти или нежелани реакции от приема на допълващата имуномодулираща терапия.

В заключение от проведеното пилотно клинично наблюдение в амбулаторни условия, приложението на ,,Биозин кидс с коластра” и „Биозин“ таблетки при деца със симптоматични остри респираторни инфекции като допълваща имуномодулираща терапия има добра поносимост, без изява на странични и нежелани ефекти. При децата с инфекции на горни дихателни пътища (остър назофарингит, ОИГДП, остър ларингит и ларинготрахеит, остра вирусна инфекция, остър вирусен конюнктивит и нестрептококов тонзилофарингит) е подходящо допълнение към симптоматичната терапия като голямата част от случаите не се наложи включването на антибиотично лечение. Тези клинични наблюдения следва да бъдат проучени по-задълбочено, при по-голям брой деца, при наличие на подходящо подбрана контролна група и подкрепено с имунологични изследвания, които обективно да потвърдят имунологичните ефекти и клинична ефективност на добавката.

Благодарности. Това клинично наблюдение е подкрепено от „Bioshield LTD.

Конфликт на интереси. Авторите не съобщават за потенциален конфликт на интереси. Всички родители и деца доброволно участваха в клиничното наблюдение и изразиха своето информирано съгласие.

Библиография:

(1)        Ballard, O.; Morrow, A. L. Human Milk Composition. Pediatr. Clin. North Am. 2013, 60 (1), 49–74. https://doi.org/10.1016/j.pcl.2012.10.002.

(2)        Li, Y.; Juhl, S. M.; Ye, X.; Shen, R. L.; Iyore, E. O.; Dai, Y.; Sangild, P. T.; Greisen, G. O. A Stepwise, Pilot Study of Bovine Colostrum to Supplement the First Enteral Feeding in Preterm Infants (Precolos): Study Protocol and Initial Results. Front. Pediatr. 2017, 5. https://doi.org/10.3389/fped.2017.00042.

(3)        Kaplan, M.; Arslan, A.; Duman, H.; Karyelioğlu, M.; Baydemir, B.; Günar, B. B.; Alkan, M.; Bayraktar, A.; Tosun, H. İ.; Ertürk, M.; Eskici, G.; Duar, R. M.; Henrick, B. M.; Frese, S. A.; Karav, S. Production of Bovine Colostrum for Human Consumption to Improve Health. Front. Pharmacol. 2022, 12. https://doi.org/10.3389/fphar.2021.796824.

(4)        Ghosh, S.; Iacucci, M. Diverse Immune Effects of Bovine Colostrum and Benefits in Human Health and Disease. Nutrients 2021, 13 (11), 3798. https://doi.org/10.3390/nu13113798.

(5)        Tzipori, S.; Roberton, D.; Chapman, C. Remission of Diarrhoea Due to Cryptosporidiosis in an Immunodeficient Child Treated with Hyperimmune Bovine Colostrum. BMJ 1986, 293 (6557), 1276–1277. https://doi.org/10.1136/bmj.293.6557.1276.

(6)        Mitra, A.; Mahalanabis, D.; Ashraf, H.; Unicomb, L.; Eeckels, R.; Tzipori, S. Hyperimmune Cow Colostrum Reduces Diarrhoea Due to Rotavirus: A Double-Blind, Controlled Clinical Trial. Acta Paediatr. 2008, 84 (9), 996–1001. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.1995.tb13814.x.

(7)        Saad, K.; Abo-Elela, M. G. M.; El-Baseer, K. A. A.; Ahmed, A. E.; Ahmad, F.-A.; Tawfeek, M. S. K.; El-Houfey, A. A.; Aboul_Khair, M. D.; Abdel-Salam, A. M.; Abo-elgheit, A.; Qubaisy, H.; Ali, A. M.; Abdel-Mawgoud, E. Effects of Bovine Colostrum on Recurrent Respiratory Tract Infections and Diarrhea in Children. Medicine (Baltimore). 2016, 95 (37), e4560. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004560.

(8)        Ramesh Menon, P.; Lodha, R.; Kabra, S. K. Bovine Colostrum in Pediatric Respiratory Diseases: A Systematic Review. Indian J. Pediatr. 2010, 77 (1), 108–109. https://doi.org/10.1007/s12098-009-0257-0.

(9)        Patel, K.; Rana, R. Pedimune in Recurrent Respiratory Infection and Diarrhoea—The Indian Experience—The PRIDE Study. Indian J. Pediatr. 2006, 73 (7), 585–591. https://doi.org/10.1007/BF02759923.

(10)      Patıroğlu, T.; Kondolot, M. The Effect of Bovine Colostrum on Viral Upper Respiratory Tract Infections in Children with Immunoglobulin A Deficiency. Clin. Respir. J. 2013, 7 (1), 21–26. https://doi.org/10.1111/j.1752-699X.2011.00268.x.

(11)      Huppertz, H.-I.; Rutkowski, S.; Busch, D. H.; Eisebit, R.; Lissner, R.; Karch, H. Bovine Colostrum Ameliorates Diarrhea in Infection with Diarrheagenic Escherichia Coli, Shiga Toxin-Producing E. Coli, and E. Coli Expressing Intimin and Hemolysin. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 1999, 29 (4), 452–456. https://doi.org/10.1097/00005176-199910000-00015.

(12)      SARKER, S. A.; CASSWALL, T. H.; MAHALANABIS, D.; ALAM, N. H.; ALBERT, M. J.; BRÜSSOW, H.; FUCHS, G. J.; HAMMERSTRÖM, L. Successful Treatment of Rotavirus Diarrhea in Children with Immunoglobulin from Immunized Bovine Colostrum. Pediatr. Infect. Dis. J. 1998, 17 (12), 1149–1154. https://doi.org/10.1097/00006454-199812000-00010.

(13)      Egashira, M.; Takayanagi, T.; Moriuchi, M.; Moriuchi, H. Does Daily Intake of Bovine Lactoferrin-Containing Products Ameliorate Rotaviral Gastroenteritis? Acta Paediatr. 2007, 96 (8), 1242–1244. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2007.00393.x.

(14)      Ochoa, T. J.; Chea‐Woo, E.; Campos, M.; Pecho, I.; Prada, A.; McMahon, R. J.; Cleary, T. G. Impact of Lactoferrin Supplementation on Growth and Prevalence of Giardia Colonization in Children. Clin. Infect. Dis. 2008, 46 (12), 1881–1883. https://doi.org/10.1086/588476.

(15)      Guberti, M.; Botti, S.; Capuzzo, M. T.; Nardozi, S.; Fusco, A.; Cera, A.; Dugo, L.; Piredda, M.; De Marinis, M. G. Bovine Colostrum Applications in Sick and Healthy People: A Systematic Review. Nutrients 2021, 13 (7), 2194. https://doi.org/10.3390/nu13072194.

(16)      Aunsholt, L.; Jeppesen, P. B.; Lund, P.; Sangild, P. T.; Ifaoui, I. B. R.; Qvist, N.; Husby, S. Bovine Colostrum to Children With Short Bowel Syndrome. J. Parenter. Enter. Nutr. 2014, 38 (1), 99–106. https://doi.org/10.1177/0148607112469630.

(17)      Balachandran, B.; Dutta, S.; Singh, R.; Prasad, R.; Kumar, P. Bovine Colostrum in Prevention of Necrotizing Enterocolitis and Sepsis in Very Low Birth Weight Neonates: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Trial. J. Trop. Pediatr. 2017, 63 (1), 10–17. https://doi.org/10.1093/tropej/fmw029.

(18)      Barakat, S. H.; Meheissen, M. A.; Omar, O. M.; Elbana, D. A. Bovine Colostrum in the Treatment of Acute Diarrhea in Children: A Double-Blinded Randomized Controlled Trial. J. Trop. Pediatr. 2019. https://doi.org/10.1093/tropej/fmz029.

(19)      Juhl, S. M.; Ye, X.; Zhou, P.; Li, Y.; Iyore, E. O.; Zhang, L.; Jiang, P.; van Goudoever, J. B.; Greisen, G.; Sangild, P. T. Bovine Colostrum for Preterm Infants in the First Days of Life: A Randomized Controlled Pilot Trial. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2018, 66 (3), 471–478. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001774.

(20)      Rathe, M.; De Pietri, S.; Wehner, P. S.; Frandsen, T. L.; Grell, K.; Schmiegelow, K.; Sangild, P. T.; Husby, S.; Müller, K. Bovine Colostrum Against Chemotherapy‐Induced Gastrointestinal Toxicity in Children With Acute Lymphoblastic Leukemia: A Randomized, Double‐Blind, Placebo‐Controlled Trial. J. Parenter. Enter. Nutr. 2020, 44 (2), 337–347. https://doi.org/10.1002/jpen.1528.

(21)      Хитрова-Николова. Приложение На Препарата ,,Биозин Кидс с Лактоферин” При Новородени с Много Ниско Тегло-Споделен Клиничен Опит. Практическа педиатрия.

Цветелина Веселинова Великова, Медицински факултет – Софийски университет Св. Климент Охридски, ул. Козяк 1, 1407 София; [email protected]

Снежина Михайлова Лазова, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, Отделение по педиатрия, МЦ „ИнСпиро“, Медицински университет София, Факултет по обществено здраве, Катедра по здравни грижи; [email protected]

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари