БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Добромира Янкова: Лимфо-дренажен масаж

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Добромира Янкова

АПТЕКА 36.6 БИЛЛА РОДОПИ

Завършва Медицински Университет София през 2009г. След това специализира здравен мениджмънт в Медицински Университет-Пловдив. Основоположник на Център за Биорезонансна диагностика и Детокс терапия Healthy Life 2022. В центъра се предлагат следните услуги: Биорезонансна диагностика на тялото с руски апарат DIACOM LITE FREQ UTIUM, Йонна детокс терапия и Лимфо-дренажен масаж.

Адрес: гр. Пловдив, бул. „Александър Стамболийски“ 105, Медицински Център „Южен полъх“ ет. 1, кабинет 9. Можете да си запишете час предварително на тел. 0878249480

_____________________________________________________________

Какво представлява лимфната система?

Лимфната система (Systema lympftyca) допълва сърдечно-съдовата система и е изградена от мрежа от съдове (лимфни съдове). Те преминават през почти всички органи и системи на човешкото тяло с изключение на костите, повърхностния слой на кожата, главен и гръбначен мозък. Лимфната система е част от имунната система на хората. Лимфната система се състои от два вида лимфоидни органи:

– Първични – тук се отнасят костен мозък и тимус;

– Вторични – далак и лимфни възли.

Към лимфната система се отнасят лимфните съдове, които са изпълнени с течност и лимфните възли. Лимфната течност (лимфа) е бистра и с жълтеникъв цвят. Количеството, което човек произвежда за денонощие е 2-2.5 литра и е изградена от мазнини, белтъци и глюкоза. Нейният състав варира за различните органи (например, след храна, лимфата в тънкото черво има белезникав цвят и висока концентрация на липиди).

По дължината на големите лимфни съдове се образуват лимфни възли т.е. има струпване на лимфна тъкан. В човешкото тяло има близо 600 лимфни възли. В тях се филтрират нежеланите вещества от лимфата. При наличие на инфекция лимфната течност се натрупва и възлите се подуват – например, в шията или подмишниците.

За разлика от сърцето лимфната система няма помпена функция и движението й е резултат от съкращението на скелетните мускули и движението на стави.

Основни функции на лимфата:

  • транспортна – пренася липиди, резорбирани от чревната стена;
  • хомеостатична – поддържа баланса на течност в междуклетъчното пространство;
  • защитна – тази система произвежда бели кръвни клетки (лимфоцити), които играят ключова роля за предотвратяване на инфекции.

Основни симптоми, които показват, че има нарушение в лимфната система:

  • поява на чести главоболия;
  • рязка промяна в теглото, затлъстяване;
  • наличие на метаболитни нарушения, като диабет и подагра;
  • намалена еластичност на кожата, проява на кожни обриви;
  • нисък имунитет, автоимунни заболявания;
  • подпухналост, особено вечер;
  • обложен език;
  • целулит;
  • запек;
  • общо намаляне на енергията.

Лимфната система освен, че е отговорна за имунитета на организма, тя е система и за детоксикация. Според СЗО в около 10% от световното население се наблюдава лимфен застой.

Как да преодолеем лимфния застой?

  • Увеличаване консумацията на сурови храни. В сурово състояние плодовете и зеленчуците подобряват храносмилането и спомагат за очистване на тялото.
  • Приемане на течности – системната дехидратация затруднява клетъчните функции.
  • Прием на билкови чайове с диуритично действие (глухарче, магданоз, червена боровинка).
  • Лимфо-дренажен масаж.

Какво представлява лимфо-дренажния масаж?

Лимфо-дренажният масаж набира все по-голяма популярност в съвременното общество. По своята същност това е процес на ускоряване движението на лимфата, а от там и отстраняване на излишните течности от тялото. Така се подпомага детоксикацията на организма и понижаване на теглото. Лимфо-дренажният масаж може да бъде ръчен или с апарат- Лимфопреса. Това е апарат, чрез който се стимулират естествените функции на организма за пречистване от токсини.

Какво е пресотерапия?

Пресотерапията е система за компресия с цел повишаване на венозния и лимфния поток и прочистване на извънклетъчните течности. Описание на апарата:

  • Апарат за лимфопреса с дисплей на програмите;
  • Костюм за цялото тяло – 2 крачола, 2 ръкава и колан за кръста (всяка от тези части има по 4 въздушни възглавници);
  • 4 работни режима- A, B, C, D. Разликата между тях е в последователността на надуване на въздушните възглавници. Три степени на натиск – нисък, среден и висок.

Апаратурата за пресотерапия е с компютърно управление на система за компресия, която работи чрез пускане и изпомпване на въздух върху определени зони. Действието е съсредоточено върху венозния и лимфния поток, започвайки от глезените и преместващо се последователно към горната част на бедрата или обратно и тялото.

Как работи оборудването за пресотерапия?

Компютърно контролираната помпа надува отделните раздели, които са разположени по протежение на краката и тялото. Помпата надува всяка камера поотделно. След като съответната камера е напомпана, пневматичната верига се затваря. Това дава възможност на помпата за поддържане на предварително ниво и да се избегне изравняването на налягането с това в другите камери. Когато една камера е напомпана, това води до увеличаване на налягането на предходната надута камера, създаване на автоматизиран плавен двоен натиск с различна сила.

Апаратът за лимфопреса прави нежен масаж на тялото чрез въздушна преса, като по този начин стимулира лимфния отток и помага на тялото да се освободи от подкожните токсини, мазнини и излишни течности. По време на работа на апарата може да промените интензитета на налягането. Автоматично е заложено време 30мин за работа, след което апаратът изключва. Времето може предварително да се настройва – увеличи или намали.

Колко често може да се прави пресотерапия?

Препоръчва се поредица от процедури, чийто брой може да варира между 8 и 15, в зависимост от конкретните индивидуални нужди. Примерна схема:

  • 10 бр. всеки ден или през ден.
  • 2 пъти седмично – 1 месец (8 бр.).
  • 1 път в седмицата – 1 месец (4 бр.).
  • 2 пъти в месеца за поддръжка

Пресотерапията е модерен, ефективен и безболезнен метод със силен терапевтичен ефект за лечение на целулит и мастни натрупвания по тялото. Активира пасивната част на кръвообръщението – вените и лимфните съдове, стимулира дренажа на натрупаните токсини към прочистващите органи. Резорбира отоците, има освобождаващ и болкоуспокояващ ефект.

Ревитализирането на тъканите помага за отслабване и придаване на по-добра форма на краката, корема и ръцете, като същевременно се подобрява и тонусът на кожата.

Проектиран така, че да се увеличи циркулацията на кръвта и лимфния поток, апаратът за пресотерапия подобрява прочистването на извънклетъчните течности, премахва подуване и отоци, облекчава умората на краката и подобрява кислородния поток през цялото тяло.

Пресотерапията подобрява кръвообращението и увеличава лимфния дренаж.

Голяма алтернатива на липосукцията.

Кой трябва да използва апаратурата за пресотерапия?

1. Клиенти/пациенти, които се нуждаят от лимфен дренаж и детоксикацията на тялото си.

2. Клиенти/пациенти, които биха желали да подобрят външния вид (контурите) на тялото.

3. Клиенти/пациенти с целулит и излишни килограми, с нарушена обмяна на веществата в организма.

4. Клиенти/пациенти, изпитващи дискомфорт, умора или задържане на течности.

5. Клиенти/пациенти, имащи проблем с нарушено кръвообращение или нуждаещи се просто от тонизиращ масаж.

Противопоказания за ползване на лимфопресата:

  • Дълбока венозна тромбоза;
  • Наличие на болка или изтръпване на краката;
  • Остра инфекция на засегнатия крайник;
  • Сърдечна недостатъчност.

След провеждане на пресотерапията е нужно да се приемат повече течности за изхвърлянето на токсини от организма.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари