БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Мариана Борисов: Фейсйога – нова мода или ефективен и безопасен начин да поддържаме своето лицe

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Мариана Борисов е сертифициран международен Anti-age Expert и специалист по моделиране на лицето. Владее различни ефективни, моделиращи и скулптуриращи масажни техники за лице, упражнения по фейсйога и фейспластика, както и упражнения за корекция на стойката на тялото. Дипломиран треньор по спорт, фитнес и здраве.

Facebook: facefit.expert
Instagram: facefit.expert
____________________________

А вие, чували ли сте за ФЕЙСЙОГА? Фейсйога, фейсфитнес, фейсбилдинг, гимнастика за лице и др. – всички те означават едно и също – система от упражнения и масажи, чиято цел е да приведе мускулите на лицето в баланс. 

Какво означава мускулен баланс – да се премахне напрежението, което се натрупва в определени мускули и да укрепят слабите мускули, с помощта на специални упражнеия и масажни практики. През последните две десетилетия фитнесът, стречингът, йогата, правилното хранене и др. полезни навици, престанаха да бъдат просто термини от модерните списания и трайно заеха място в живота ни. И това е добър знак.

Сред тях от няколко години вече се нарежда и йогата за лице. Осъзнавайки, че има лесни и достъпни упражнения, с помощта на които могат да поддържат младостта и красотата на своето лице, все повече жени започват да практикуват фейсйога и масажи за лице вкъщи и да се наслаждават на резултататите, които получават. 

Всъщност историята на йогата за лице, започва още от началото на 20 век, когато немският хирург Рейнхолд Бенц създава първия комплекс от упражнения за укрепване на лицевите мускули. Той прави това за своя близка, която е 40 годишна балерина. Това, което му прави впечатление е фрапиращата разлика между стегнатото и поддържано, младо тяло на балерината и нейното остаряващо, уморено лице. Тогава той решава, че мускулите на лицето могат да бъдат тренирани, също както тези на тялото и започва да търси начин за това. Последователите на Бенц са много, като най-известната от тях е Карол Маджио, която популяризира изключително много фейсбилдингът през 80-те години на 20 век в САЩ. Системата и е подобна на тази на тренировките за тяло. Тя първа въвежда техниката на фиксиране на мускулите. 

Бенита Кантиени от Швейцария, разработва своя методика – “фейсформинг”, която включва дълга и продължителна работа със стойкaта на тялото и едва след това се преминава към внимателна и деликатна работа с мускулите на лицето.

Наталия Осмина от Русия е създателка на системата “Ревитоника”, като нейната методика се основава на практиките на отпускане и разтягане на лицевите мускули, залагайки основно на масажни техники и постизометрична релаксация.

Фумико Такацу е японка, която живее в САЩ и е създател на собствена методика – йога за лице. В нея тя залага на емоционалното спокойствие на практикуващия, разтягане на мускулите и съсредоточаване върху тяхната работа.

Както виждате всъщност фейсйога е сложен процес, в който има различни течения. За да постигнете устойчиви резултати, не трябва да прекалявате нито с упражненията, нито с масажите. Ако залагате само и единствено на упражнения и тренирате всички мускели наред, то вероятността да си навредите и дори да получите нови бръчки е много голяма. Трудно е да се усети, в кой точно момент нормалният тонус на мускулите преминава в състояние на хипер тонус и пренапрежение в лицето и точно в това се крие опасността от класичесият фейсбилдинг (фейсйога). 

И сега най-вероятно си задавате въпроса – В такъв случай – КАКВО ПРАВИМ?

Първо – премахваме спазмите и възстановяваме физиологическата дължина и тонус на мускулите, в местата на тяхното закрепяне и съединяване и едва след това – тонизираме и укрепваме. Едновременно с това работим със стойката на тялото, защото проблемите с нея, водят до голяма част от проблемите на лицето. И разбира се добавяме и работа с костите. Или както обичам да казвам – важен е КОМПЛЕКСНИЯТ ПОДХОД. Това е същността на правилната фейсйога, която винаги води до положителни резултати.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари