БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Инсулт – защо е опасен и как да го избегнем

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

През последните над две десетилетия България е лидер по смъртност от инсулт.  Българите умират четири пъти по-често в сравнение с гражданите от страните в Европа. Още по-лошо е, че сме на последно място, когато става дума за лечението на заболяването.

Инсултът възниква при притискане, запушване или спукване на съдове, които снабдяват главния мозък с кръв. Механизмът му на развитие – атеросклеротична плака, намираща се в една от артериите, се разрушава, а заедно с това се образува тромб, който запушва съда. На клетките на мозъка не им достига кислород и ако съседните артерии не поемат кръвоснабдяването на този участък от мозъка, за няколко минути тези клетки умират.

Предвестник на инсулта може да е нарушеното мозъчно кръвообращение или транзиторната исхемична атака. Тя може да се случи за седмица или месец преди инсулта. Това е „лек инсулт“, който временно преустановява циркулацията на кръвта в мозъка. Заради недостига на кръв мозъкът не може да функционира. Симптомите на транзиторната исхемична атака приличат много на симптомите на инсулта, но преминават напълно за 10-15 минуси. На този етап организмът все още може да възстанови напълно нормалното постъпване на кръв и да избегне непоправимите щети.

Определени области на мозъка отговарят за движението на ръцете, краката, речта, зрението и т.н. Затова последиците от инсулта зависят пряко от това в коя част на мозъка се е случила катастрофата. Може да е парализа (напълно обездвижване) или пареза (частично нарушение на движенията) на ръцете или краката от едната страна, противоположна на страната, където се е случило увреждането, сериозни нарушения на говора и писането, разстройства на паметта, нарушения на чувствителността и т.н.

Инсултът се случва най-често рано сутрин или късно през нощта. Първите му признаци са:

  • внезапно изтръпване или слабост в мускулите на лицето, ръцете или краката, особено от едната страна на тялото
  • внезапно появили се затруднения в артикулацията или възприемането на говор, текст
  • рязко влошаване на зрението на едното или и на двете очи
  • внезапно нарушение в координацията на движенията, заваляне при ходене, световъртеж
  • внезапно, рязко и необяснимо главоболие

По принцип тези прояви възникват на фона на повишено кръвно налягане.

Closeup of brain MRI scan result

При инсулт в мозъка се образува огнище от загинали нервни клетки, мястото и размерът, на което определят степента на нарушение на една или друга функция. А около него – клетките, са временно деактивирани, „спрели“. Тяхната активност трябва да се възобнови. Има и такива, които преди това не са били задействани за осигуряване на движение, говор, но са готови да се пренастроят и до известна степен да поемат „отговорността“ на загиналите. Те могат да бъдат „научени“ да работят в нови условия, за да премахнат пречките за нормалната работа на едни или други области на мозъка, но това може да се получи само с помощта на различни упражнения. Точно това най-вече е целта на рехабилитацията на болните от инсулт.

Възстановяването на нарушените функции става бавно, затова болните, прекарали инсулт, имат нужда от специално внимание и качествени грижи.

За намаляване вероятността от инсулт, особено ако страдате от артериална хипертония, трябва регулярно (два пъти на ден!) да си мерите кръвното. Това изобщо не е трудно: просто трябва да си закупите апарат за кръвно налягане и да се научите да го използвате. Първи избор при избор на апарат трябва да бъде такъв, който притежава технологии, които са клинично тествани със специални групи пациенти (такива с хипертония, диабетици, с ХОББ). Това гарантира, че апаратът ще ви сигнализира при проява на аритмия предсърдно мъждене, която е с висок рисков фактор за настъпването на исхимичен мозъчен инсулт.

Микролайф е швейцарски бранд, зад който застават лекари и фармацевти от Европа, САЩ и Изтока. Апаратите на Микролайф са тествани в болнични условия и са с доказани резултати във водещи държави. Сега можете да изберете между два модела – Microlife A6 Plus AFIB и Microlife A3 Plus AFIB. И двата апарата притежават технология AFIB – единствената в световен мащаб технология, която може да сигнализира за предсърдно мъждене и това е доказано от клинични наблюдения с подходящи групи пациенти.

Оказва се, че само с мерене на кръвно налягане и контролирането му може да се намали броят на инфарктите на миокарда с 19-21%, а броят на инсултите – с 43-45%!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари