БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво представляват хемороидите?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Какво представляват хемороидите?

Хемороидите представляват разширени кръвоносни съдове в областта на ануса и ректума (правото черво – крайната част на дебелото черво). Хемороидалните възли присъстват в организма на всеки човек като заболяването им може да доведе до силно влошаване на качеството на живот. От него страдат около 30 % от хората, но „скритата заболеваемост” е повече от 50%., като заболяването взима превез при мъжете.

Кои са причините за поява на хемороиди?

Не е известна все още конкретна причина, поради която се появяват хемороидите, но най-често заболяването се провокира от нарушения в редовния ритъм на дефекация, при неправилно хранене, от застоял начин на живот или състояния и дейности, свързани с повишено вътрекоремно налягане (тежък физически труд, бременност, някои спортове).

Кои са видовете хемороиди?

Хемороидите биват два вида – вътрешни и външни, според разположението си. Външните хемороиди се развиват отвън около ануса и се намират под кожата. Те могат да бъдат почувствани, когато се подуят и предизвикват симптоми като сърбеж, болка и кървене.

Вътрешните хемороиди се разполагат под лигавицата на ректума (правото черво) и в нормално състояние не могат да бъдат почувствани. Обикновено са неболезнени и основният симптом при тях е кървенето по време и след дефекация.

Какви стадии имат хемороидите?

  • І-ви стадий – хемороидални възли не се виждат, но може да има периодично кървене;
  • ІІ-ри стадий – хемороидалните възли се показват след дефекация и се прибират спонтанно;
  • ІІІ-ти стадий – показалите се след изхождане възли не се прибират спонтанно, а трябва пациентът да ги прибере с ръка;
  • ІV-ти стадий – хемороидите постоянно са извън от ануса, заедно с увлечена ректална лигавица.

Какви са видовете лечение на хемороидите?

  • Неоперативно консервативно лечение – прилага се обикновенно в I и II стадий и основната му цел е Хигиенно-диетичен режим и медикаментозно лечение.
  • Миниинвазивни процедури:

Криотерапия – осъществява се чрез замразяване на хемороидалната тъкан. За съжаление процедурата е болезнена и е свързана с продължителен възстановителен период. Поради тази причина в наши дни почти не се използва.

Електротерапия – представлява изсушаване на хемороидите с електрически заряд. Този метод е безболезнен и високо ефективен за бързо прекратяване на развитието на хемороидите.

 – Склеротерапия – представлява инжектиране на склерозиращ агент (дразнеща субстанция) в хемороидите. По този начин се намаляват кръвоносните съдове, образува се съединителна тъкан и хемороидите отпадат сами.

Лазертерапия или Инфраред терапия – използва се светлина от инфрачервения спектър. Този метод може да се използва като самостоятелен в I и II стадий, а в комбинация с друг метод при III стадий.

– Лигиране на хемороидалните възли с гумени пръстенчета – амбулаторна процедура, подходяща само за вътрешни хемороиди. Представлява поставяне на еластичен гумен пръстен в основата на хемороида , като по този начин се прекъсва кръвоснабдяването му и той отпада без допълнителна намеса след около седмица до десет дни.

– Хирургично лечениетози метод се прилага при вътрешни и външни хемороиди в III и IV стадий. Има няколко оперативни метода за премахване на хемороидите, като тук се включват класическата операция по Milligan-Morgan, операция по Parks, операция по Longo (с механичен ушивател) и операция по Whithehead. Тези операции са свързани с хоспитализация на пациента (приемане в болница), прилагане на анестезия (упойка), наличие на известна болка, продължителен възстановителен период и наличие на рецидиви и усложнения.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ХОМОРОИДАЛНА БОЛЕСТ

  • Разнообразно и редовно хранене. Яжте храни с високо съдържание на фибри, повече зърнени храни, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци. Избягвайте храни, които могат да причинят дразнене (пикантни, алкохол) или стимулация на червата (кафе, чай);
  • Пийте много вода и други течности, поне 1,5-2 литра на ден;
  • Избягвайте заседналия начин на живот. Правете редовно гимнастически упражнения, ходете на разходки, плувайте. Избягвайте конна езда и колоездене;
  • Избягвайте да носите големи тежести;
  • Не стойте дълго време на тоалетната чиния! Стремете се да ходите по едно и също време по голяма нужда, например сутрин след събуждане и след изпиване на чаша вода. Ако тоалетната хартия причинява дразнене на аналната кожа, използвайте бебешки кърпички;
  • Стриктно спазвайте правилата за лична хигиена, измивайте аналната зона след ходене по голяма нужда с хладка вода и неутрален сапун;
  • Не носете постоянно „прашки”;
  • Избягвайте горещите вани.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аспарух
Аспарух
9 months ago

Има ли доктор или клиника която използва електротерапия за премахване на хемороиди?