БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Дискова херния – причини, симптоми и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (14 вота, средно: 3,79 oт 5)
Loading...

Какво е дискова херния

Това е опасно за опорно-двигателния апарат и сложно заболяване. От него боледуват 100 на всеки 100 000 човека. Гръбначният диск е като амортисьор, който намалява натиска върху гръбначния стълб. Дисковете на гръбначния стълб нямат кръвоносни съдове, хранителните вещества попадат в тях за сметка на дифузията. За нормалното хранене на гръбначните дискове са необходими промени в налягането или, казано с прости думи – нужно е движение. В днешно време за повечето хора е характерен начин на живот без кой знае какви физически усилия, в резултат на който дегенеративните процеси в дисковете започват много по-рано. Освен това, тежките натоварвания и честото огъване на гръбнака също могат да доведат до дискова херния. В рисковата група попадат и тези, които вече са имали травма на гърба или дори са били подложени на оперативна интервенция. Рискови за това заболяване са и пациенти с поставена диагноза – остеохондроза. Хернията се появява тогава, когато фиброзният пръстен, обгръщащ гръбначния диск, се разкъсва и дисковото ядро се измества. Симптомите на дисковата херния зависят от нейното местоположение. Най-често се среща лумбалната дискова херния (на кръста), но може да е на шията или в гръдната част на гръбначния стълб.

Кого засяга?

Факторите, които допринасят за поява на дискова херния са:

  • Възраст над 30 г. и ръст над 170 см;
  • Резки движения: удари, падане, преобръщане;
  • Голямо физическо натоварване, малко подвижно ежедневие;
  • Женски пол: жените развиват болестта по-често от мъжете;
  • Работа пред компютър;
  • Постоянно шофиране;
  • Пушене;
  • Неправилна осанка;
  • Наднормено тегло;
  • Преохлаждане.

Видове дискова херния:

1. Лумбална

Дисковата херния в областта на кръста се характеризира с болка в бедрата, задните части и коленете. Понякога мястото на диска изтръпва. В по-тежки случаи болният не си усеща краката и се уморява при ходене. Може да има и смущения с дефекацията, уринирането и потентността.

2. Шийна

За дисковата херния в шийната област са характерни болка, която преминава към рамото и ръката, шум в ушите, замаяност, високо артериално налягане и изтръпване на ръцете, особено на пръстите.

3. Гръдна

При гръдната дискова херния се усещат болки в гърдите и гръдната област на гръбначния стълб. Дисковата херния в тази област на гръбначния стълб е много рядка. Тя е едва 1% от общия брой на случаите с дискова херния.

Симптоми

• болки в крака
• изтръпване на крака
• локални болки
• промени в чувствителността
• мускулна слабост
• други

При ранните стадии на най-честата – лумбална дискова херния, периодично възниква тъпа болка в кръста, която се усилва при натоварване, появява се кихане и кашляне. После болката се разпространява и обхваща бедрото и крака. На следващия етап болката е остра и се появява в момент на рязко движение, следва изтръпване на пръстите на краката, проблеми в работата на пикочната и половата система.

Причини

Често причината за възникване на дискова херния е простото износване на диска от повтарящи се движения в продължения на много време. С възрастта дисковете губят от своето съдържания на вода, това намалява течността им и означава, че дисковете вече не са толкова еластични и подлежат на увреждане. Не винаги можем да си спомним кога е точният момент, когато е започнал проблемът с диска.

Обикновено това става при вдигане на предмет без сгъване на коленете или усукване на тялото при вдигане на нещо много тежко, при падане на гръб или при силен удар. Друга сериозна причина са наличието на остеохондроза или сколиоза. Сериозна причина за заболяването е лошото хранене на дисковете, причина за което е обездвижването на дълбоките мускули на гърба. Когато на мускулите не се осигурява необходимото натоварване, храненето на дисковете се влошава и само едно по-рязко движение е достатъчно, за да се разкъса фиброзния пръстен.

Диагностика

Лекарите диагностицират дискова херния с помощта на физически преглед, като се следи за рефлексите, чувствителността и усещането на болка в областта на гърба. Проверява се мускулната сила, диапазонът на движение, ходенето. Дисковете не се виждат на рентген и, ако се назначава такова изследване, то е за да се изключат други болести с подобни симптоми. Най-подробна информация за разположението на дисковата херния дават магнитно-резонансната томография, компютърната томография, миелограмата и дискографията.

Лечение

  • Лекарства

Основният метод за терапия на дисковата херния е системното използване на нестероидни противовъзпалителни лекарства. Понякога е по- ефективно въвеждането на кортикостероиди.

  • Операция

Въпреки опасенията на много пациенти, хирургическата намеса е много рядка. Операцията е крайна мярка само, ако другото лечение е без резултат. Оперативното отделяне на хернията, дори и да се използват всички възможности на съвременната медицина, е травматична процедура с усложнения и негативни последствия.

  • Безкръвна операция

Лазерната терапия е много разпространен метод за борба с дисковата херния. Чрез този метод дегенеративните процеси в гръбначния стълб се спират, а състоянието на болния се подобрява без оперативна намеса.

  • Упражнения

Специално разработената лечебна физкултура помага да се повиши активността на мускулната влакна на гърба, корема и гърдите. Лечението включва разтягане и упражнения за развитие на мускулатурата. Много добри резултати дават специалните комплекси, които се изпълняват под вода, например в басейн. Тези занимания свалят натоварването от гръбначния стълб, но позволяват на мускулите да работят с пълна сила.

  • Физиотерапия

За облекчаване състоянието на пациента се използва мануална терапия – например дълбок масаж. Чудесен ефект дават ултразвукът, електростимулацията и иглотерапията. При дискова херния, пациентът страда от силни болки и лечението трябва да е ориентирано не само към възстановяване на повредения диск, но и към подобряване живота на човека. Болният се нуждае от комплексна помощ от различни специалисти – физиотерапевт, масажист и даже психолог. Така за много по-кратко време и със значително намаляване на болката, ще се получат положителни резултати в оздравяването и възстановяването след операцията. Иглотерапията и точковият масаж са много ефикасни. Под въздействието на иглата на мястото на дисковата херния се намаляват спазмите на мускулите и спада оттокът. Чрез стимулиране работата на далака и щитовидната жлеза хернията е в състояние да се намали. Изключването на мазната и пикантна храна от менюто помага за възстановяване на гръбначния диск.
Кинезитерапията е лечение с движение, напомнящо лечебната физкултура. Главната задача тук е да се възстановят съкратените функции и двигателната активност на мускулите, връзките и ставите. Всичко това се постига с естествени движения.

  • Pain Management

Това е високоефективна методика за избавяне от хроническата болка. Методът се заключава в следното: в областта на възпалението под местна упойка се вкарват препарати, блокиращи болката. Ефектът трае година-две, до момента на възстановяване на нервните окончания.

Колани за дискова херния – помагат ли?

Коланите допълват лечението на дискова херния и се използват и при други дегенеративни изменения на гръбначния стълб. Има специални колани, които под въздействието на въздушния натиск раздалечават прешлените и подобряват снабдяването им с хранителни вещества. Използването на колан задължително трябва да се коментира с лекуващия лекар и особено след операция. Коланът може да се използва и продължително време, а също така и като профилактика. В процеса на използване болката значително намалява

Дископатия и дискова херния – разлика

Някои медицински термини често се отнасят за едно и също нещо и се припокриват. Такъв е случаят с дископатията и дисковата херния. Дископатията е дискова херния и се употребява за най-често срещаната ѝ форма – лумбална дискова херния. Понякога дископатия се нарича случай с изпъкнал диск, но това е погрешно.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
4 years ago

Може би най- добрата статия, която съм чела по отношение на дисковата херния. Благодаря!

Дискова
Дискова
4 years ago

От всичко изброено , най добре ми действа почивка в хотел за 10 дни… с минерален басейн. Временно е облекчението, но се чувствам по-добре после.
Ходих и на кинезитерапия 2 месеца през ден/два -ток, лазер, студени с лед масажи, гимнастика… Ужас…. тръгвах си по зле… Не си давайте парите на вятъра при дископатия. Нерва е притиснат- нищо не действа , докато не се освободи „прищипването“!!! Това все едно е да те боли зъб и да дъвчеш дъвка за да те спре- айде нЕма нужда . ДОБРЕ ,
че се взех в ръце и викам -колко мозък трябва да имам, че да търпя и болки от гимнастика и процедури… Даже ме и разтягаха, е тогава щях и да се …о…зъбя… Кинезитерапия за раздвижване на сухожилия и мускули -да, но за притиснати нерви-НЕ!!!
Пробвах и инжекции Дискус… тинтири минтири!
Не си давайте парите за обезболяващи. Стане ли болката хронична/постоянна – нищо не действа. Сега се спасявам при една народна лечителка /масаж на кръста по протежение на нерва/- временно ме облекчава и почвам да стъпвам за около 1-2седмици до месец. Лошото е , че ми е далече, а често се размества кръста/нерва, понеже е старо заболяването… поне от 25год- от раждането го получих …
ОЩЕ …не съм се оправили. Търпя болка, ограничения в движението на л.крак. В Пирогов едно „светило на хирургията“ ми каза ,че нямам дископатия / при тотална дискова херния от ЯМР с протрузия и засегнати коренчета… /Явно графика от пациенти беше препълнен и ме отложи , защото видимо съм човек приветлив и владея болката може би до кога взема да се напикавам и оаквам/…. Бясна съм, че не ми обърна внимание , а дадох куп пари за ЯМР, и чаках седмици за преглед.
Те така… млада и здрава, а не мога да се движа без колата. За съжаление докторите в БГ изгубиха морала в професията. 10 минути и бЕгаш, следващия записан, моля!.. Не знам към кого да се обърна за помощ.
След светилото , съвсем се отчаях, и съм му много обидена за
начина на прегледа. Преди да отида при светилото , бях при обикновен Доктор ортопед. ТОЙ много по-добре ме прегледа, отколкото човека с многото титли пред името си…. След като проследи как и от къде ми идва ограничението на движение, той ми каза, че проблемите са от кръста.
Един друг пък искаше ставите да ми сменя. Ох, нЕмам сили и търпение да поема толкова ентусиазъм !
Българи🤗 , желая ви здраве и късмет и бог да ни пази от други наши сънародници!

Решила съм да посетя още едно светило в Родината и ако прегледа е сведен до – “ ти ходиш бе , и навеждаш се даже …“ ще емигрирам …
Господи, спаси и съхрани нас!

Лили
Лили
4 years ago
Отговаряте на  Дискова

Преди два дни разбрах ,че имам дискова херния .Какво да правя объркана съм .Прочетох куп статии за да ми се изясни поне малко.Какво да направя към кой от методите за лечение да се насоча?Някой използвал ли е озоно терапията и има ли резултат от нея? Незнам помогнете ми с повече коментари .Благодаря.

Теодора
Теодора
3 years ago
Отговаряте на  Лили

3 ти ден съм след поставен озон до дискова херния Л 4 – Л5.иЗТРЪПВАНЕТО И СХВАЩАНЕТО НА КРАКА МНОГО НАМАЛЯХА.Болката също.3 МЕСЕЦА СЕ МЪЧИХ СЪС СПАЗМИ, ИЗТРЪПВАНИЯ, всички екстри.Следва кинезитерапия.След 5-6 дни.Сега не се препоръчва.Поне отървах голямата химия до сега.Може да извадя късмет и операцията да ми се размине.

Петко
Петко
3 years ago

Много добра статия! Аз страдах повече от 3 години и бях прочел всичко навсякъде. За съжаление не ми помогна почивката и баните. И се наложи операция.
 
Ходих при много лекари във Варна, но никой не ми обясни какъв точно е проблема и как да се реши. Всички бяха готови само за “ Ще те режем“.
 
Прочетох много добри отзиви за неврохирургът Д-р Александров от Търговище и си записах час. Първо бях впечатлен колко хора имаше пред кабинета му в този малък град. И явно е имало защо. Обърна ми внимание, обесни ми какви са вариантите и ме изпрати при най-добрия професор във София за операцията.
 
От тогава ходих още 2 пъти при Др Алексаднров на преглед, изписа ми лекарства, които тотално заличиха болката и след операзцията съм нов човек! Истински професионалист е и го препоръчвам на всеки познат. Вече 2ма мои приятели са ходили и те също са много доволни. Надявам се да има още много такива хора, кайто да ни лекуват. Адекватно и професионално!
 

Last edited 3 years ago by Петко
рехабилитация
рехабилитация
3 years ago