БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как действат слънцезащитните кремове и спрейове?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Слънцезащитна козметика – как действа

Слънцезащитните средства съдържат така наречените ултравиолетови филтри – химически съединения, които образуват покритие върху кожата и отразяват UV-лъчите. Тези лъчи биват 2 вида – А и В. Слънцезащитните филтри също са два вида – неорганични и химически (синтетични органични вещества). Неорганичните филтри отразяват UV-A лъчите, които не проникват в дълбокия слой на кожата. Химическите филтри проникват дълбоко в кожата и блокират действието на UV-B лъчите. Именно този вид ултравиолетово излъчване провокира синтеза на меланина в кожата, от който тя потъмнява. Прието е да се смята, че слънцезащитните кремове са вредни за кожата, понеже съдържат минерално масло, но то е абсолютно безвредно – не предизвиква дразнене и сухота. Минералното масло е нужно за да разтвори филтрите и да ги превърне в емулсия – крем, мляко, лосион, спрей и пр.

Какво е слънцезащитен фактор

Слънцезащитните кремове се изработват по SPF (Sun Protect Factor). Неговото число показва с колко време се увеличава времето за пребиваване на слънце, след нанасянето на крема. Числото зависи от слънцезащитните филтри, които се съдържат в крема. Кремовете с SPF до 20 съдържат само титаниев диоксид ( т.е. са неорганични и предпазват само от UV-A лъчите). Кремовете с по-висок фактор съдържат и двата вида филтри.

Слънцезащитен крем за тяло

Woman using sun cream

Меланинът бива два вида – тъмен и червен. Първият се изработва от по-смуглите хора, а вторият – само от хора с много бяла кожа, които никога не могат да постигнат шоколадов загар. В зависимост от оттенъка на кожата, хората се делят на 6 фототипа, които отразяват степента на чувствителност към ултравиолетовите лъчи. Типовете биват: келтски, северен, тъмен европейски, средиземноморски, индонезийски и афроамерикански. Дерматолозите препоръчват да се използват слънцезащитни средства, в зависимост от фототипа. Например представителите на 1 и 2 тип трябва да използват защита от слънцето целогодишно, хората от 3 и 4 тип – при излагане на слънце. Така се предпазва кожата на лицето и тялото от стареене и се намалява рискът от поява на меланом.
SPF 30 и 20 са най-разпространените индекси на защита и са за хората от 3 и 4 фототип, които бързо получават равномерен загар. Според дерматолозите, средствата с по-малък фактор от 20 не защитават достатъчно. Въпреки това, се произвеждат и масла дори с SPF 6 и SPF 2. SPF 40 е подходящ за представителите на 2-ия тип. Това средство ще ги спаси от изгаряния и почервеняване на кожата.

Слънцезащитен крем за лице

През лятото много жени пазят кожата си от слънчевите лъчи, като се стараят дори в града да ползват средства за защита с висок фактор – пoвече от SPF 30. Други прибягват до такива продукти само по време на морска ваканция, а в града нанасят защитен крем само върху бенките , които са изложени на слънце. Но и за едните, и за другите е важно слънцезащитният крем не само да изпълнява функциите си, но и да не запушва порите, кожата да не лъщи и да се съчетава добре с декоративната козметика. Затова производителите не се ограничават само до кремове, а създават разнообразни продукти, подходящи за различни типове кожа и с различен начин на употреба. Вече има и слънцезащитни праймери, и ВВ-кремове, които предпазват лицето от преждевременно стареене и поява на пигментни петна.

Слънцезащитен спрей

За разлика от кремовете, слънцезащитният спрей се нанася много по-бързо – като дезодорант, не е нужно време да попие в кожата, не цапа дрехите. И в това се състоят всичките му предимства. Не е подходящ за деца. Основният недостатък на спрея е, че бързо свършва и по средата на отпуската трябва да се търси втори флакон от същия фактор на защита.

Слънцезащитно олио

Слънцезащитното олио винаги е по-приятно за употреба – заради текстурата и аромата си. Затова е и един от най-популярните формати за защита от слънцето. Освен, че защитава, олиото овлажнява кожата и спомага за получаването на приятен загар. Препоръчва се и използването му за защита на косата. Нанася се равномерно по тялото и косата преди излагането на слънце. Повечето почитатели на слънцето предпочитат натурално олио, въпреки че бюти индустрията предлага широк набор от козметични масла, които са смес от натурални и други съставки. Сложните формули на базата на минерално масло със слънцезащитен филтър притежават фотостабилност и водоустойчивост. Смисълът на козметичния продукт за обикновения потребител се заключава в съчетанието на двата ефекта – защита и хубав загар.

Слънцезащитни лосиони

Лосионите са на второ място по използване след кремовете за защита от слънцето. И при избора на лосион, се гледа какъв е неговият фактор. В началото на топлия сезон се препоръчват продукти с по-висок индекс на защита. Колкото повече потъмнява кожата, толкова по-добре работят собствените ѝ защитни механизми. Въпреки това, подбирайки лосион, трябва да сте наясно, че дори и най-високият фактор не гарантира безгранична защита на кожата от слънцето. Също така – повторното нанасяне на лосион не повишава степента на защита, а само поддържа нейната ефективност.

Слънцезащитен спрей за коса

Лятото е най-благоприятният сезон за отпуска, но между другото е и най-кошмарното време за косата, като цяло. Слънчевите лъчи влияят на косата, като отнемат от здравето и жизнените ѝ сили. Ултравиолетовите лъчи обезводняват структурата на косъма и разрушават естествените и изкуствените цветни пигменти. Ако не се погрижим за косата в този период от годината, тя ще стане суха, чуплива и невзрачна. Има специални шампоани, маски и балсами с UV-филтри, които задържат влагата в косъма. Но, ако тези средства не бива да се използват ежедневно, то слънцезащитният спрей за коса може да се нанася по няколко пъти на ден. Веществата, които влизат в състава на спрея, гарантират нежна и ефективна грижа за косата и създават бариера на вредните лъчи да проникват в сърцевината на косъма. Салицилатите и силиконите поглъщат ултравиолетовите вълни, цинковият оксид отблъсква лъчите от повърхността на косата, а антиоксидантите не позволяват на важните компоненти да се изпаряват от косъма, извеждат токсините и помагат на косата да се възстанови по-бързо. Слънцезащитният спрей е подходящ и за естествена, и за боядисана коса. Нанася се лесно, не омазнява дрехите и скалпа, не е нужно да се отмива с вода.

Слънцезащитен крем за татуировки

Красивите рисунки привличат погледите, а понякога татуировката е най-интересното нещо, което може да се забележи у даден човек. Затова татуировките обикновено са на показ. Но те се развалят от слънцето. Един тен няма да заличи рисунката, но ден след ден, месец след месец, цветовете избледняват, особено по-некачествените бои, вложени в татуировката. Слънцезащитните средства се избират в зависимост от местата, на които се намира татуировката. Подходящи са кремове с висок SPF. Ако искате да създадете по-сериозна защита, използвайте крем във вид на стик, а най-леката и бърза защита се постига с помощта на спрей. Може да използвате прозрачна слънцезащитна основа, предназначена за ползване под грим или специални защитни средства за деца.

Слънцезащитен противоалергичен крем

Алергия към слънцето или фотодерматит могат да възникнат по много причини, но една от най-разпространените е, ако преди да излезе на слънце, човек е се е намазал с някакъв крем или е използвал парфюм или дезодорант. Ясно е, че тези продукти се ползват ежедневно, но някои от тях съдържат такива съставки, които са несъвместими с ултравиолетовите лъчи и предизвикат алергия. Парфюмите съдържат спирт, различни масла, някои червила имат в състава си еозин и т.н. Не ги използвайте преди плажа. Не слагайте и обикновени овлажняващи кремове на лицето си. Ако имате алергия от слънцето, използвайте колкото се може по-често слънцезащитен крем. Само обърнете внимание на състава му. Крем на мазна основа може да провокира алергия. Най-добре изберете хипоалергичен спрей с висок фактор. Не използвайте водоустойчиво слънцезащитно средство, защото запушва порите. Изберете средство на водоразтворима основа.

Изгаряне от слънцето – какви са последствията?

Слънчевото изгаряне е възпаление на кожата, предизвикано от продължително въздействие на ултравиолетови лъчи. Това може да се получи както на плаж, така и в солариум.

Изгаряне, причинено от слънцето води до необратими увреждания. Изгарянията в детството са риск за поява на меланом в по-късна възраст. От слънчевите изгаряния остават петна, белези, лунички, кожата остарява преждевременно, повишава се рискът за развитие на катаракти и макуларна дегенерация на очите. Понякога липсват явни признаци за слънчево изгаряне, но продължителното пребиваване на слънцето е фактор за образуване на бръчки и за рак на кожата.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари