БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Слънцезащита за деца – Как да изберем правилните продукти?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Американската академия по педиатрия е против използването на слънцезащитни средства за деца под 6-месечна възраст по простата причина, че бебетата изобщо не трябва да се излагат на слънце. Що се отнася за децата над 6 месеца, слънцезащитният крем е способен да се справи с лошото влияние на слънцето, но само, ако се съчетава и с други средства за защита. На първо място, децата, които ще се излагат на ултравиолетово облъчване, трябва да ядат храна, богата на витамините С и Е. На пазара има много слънцезащитни средства и тяхното разнообразие ни заставя да се замислим кой е най-подходящ. За разлика от препаратите за възрастни, детските средства за защита се отличават с висок слънцезащитен фактор. Не по-малко важен е самият състав на крема. Според съставките си, кремовете биват натурални и химически. Това винаги е изписано на опаковката и си струва да се прочете, заедно със срока на годност.

Как да изберем слънцезащитен фактор

Дори и само няколко слънчеви изгаряния, получени по време на детството, могат да провокират появата на рак на кожата в по-зряла възраст. Затова слънцезащитният крем е задължителен за децата. Как да го изберем?

  1. Избирайте крем със защита не по-малко от 15+. Дерматолозите препоръчват да изберем средство срещу слънце с не по-малко от 30 SPF. Нанасяйте крема на всеки 2 часа и всеки път след къпане. Това се налага не, защото кремът се отмива от водата, а защото за 2 часа слънцето разрушава всички вещества за защита, с които сме се намазали.
  2. Вие решавате, дали да изберете средство за защита 50+. Но ако детето е с много светла кожа и имате различни пигментации и бенки – това е препоръчително.
  3. Изучете внимателно състава на крема и отдайте предпочитанието си на този, в който има само минерални филтри. Това означава неорганични съставки. Органичните (или химическите) попиват в кожата и много от съставките се натрупват в организма, докато минералните работят само на повърхността на кожата. Най-надеждните филтри са цинков оксид (оставя по-малко бели петна по кожата) и титаниев диоксид (може да придаде на по-смуглата кожа несвойствен оттенък).
  4. Не се хващайте на маркетинговата въдица „две в едно”, като изберете крем, който ви защитава едновременно и от слънцето, и от насекомите. За разлика от слънцезащитния крем, който се нанася на всеки 2 часа, репелентът се намазва само веднъж.
  5. Ползвайте кремове и млека, а не аерозоли и спрейове. Последните са опасни за още неукрепналите дробове на децата, а и не гарантират равномерен слой върху кожата.

Слънцезащитен крем за бебе

Както вече стана ясно, за бебетата до 6 месеца е противопоказно както слънцето, така и слънцезащитната козметика. При това няма никакво значение дали детето се намира на слънце или на сянка на плажа – ултравиолетовите лъчи проникват навсякъде, а кърмачетата не могат да произвеждат пигмента меланин. Как да защитим бебетата на възраст над 6 месеца? Кремовете са задължителни от ранна пролет до късна есен дори и при най-краткото пребиваване на детето на въздух. Понеже детската кожа е много по-чувствителна и възприемчива от възрастната, изборът на крем трябва да е много внимателен и то само измежду продуктите, на етикета на които пише “enfant” или „bebe”.

Слънцезащитни кремове за деца

За децата над 3-годишна възраст използвайте кремове, обозначени като детски. Те са специално разработени и съдържат минимално количество химически съставки и консерванти. За по-големите деца също е добре да се използва специална линия кремове, с индекс на защита не повече от 35-40. Кремовете SPF 50 са само за деца с много светла кожа или за по-дълъг престой под слънцето. Задължително условие на крема е неговата водоустойчивост. Той не трябва да се отмива от водата, защото отразените от водоема слънчеви лъчи са най-опасни.

Много от слънцезащитните кремове започват да действат чак след 15 минути, затова не бива веднага да пускате детето на плажа. След къпане в морето или басейна, детето трябва да се изплакне с чиста вода, за да се отмие солта и остатъците от слънцезащитното средство. След подсушаване, кожата се намазва отново. Водните капки могат да засилят действието на слънцето и да се получат изгаряния. Освен на водата, детската козметика трябва да е устойчива и на пясъка, който залепва и обикновено изтрива намазания крем от детската кожа. И трябва да е ясно, че кремовете за защита от слънцето не могат да неутрализират ултравиолетовите лъчи, а само да намалят тяхното действие. Най-добрата защита за малките деца си остава да не излизат навън в часовете между 11.00 и 17.00.

Слънцезащитен крем против слънчеви алергии

Често родителите сами провокират бурна кожна реакция у децата под въздействието на слънчевите лъчи, като купуват непроверена или неподходяща детска козметика, която влиза в реакция със слънцето. Има специално разработени плажни кремове против слънчева алергия. Те са с висок индекс SPF 30-50, предназначени са и за лице, и за тяло. Имат фотостабилни филтри за висока UV защита. Помагат за предпазване от предизвикани от слънцето алергии. За да се сведе до минимум възможността от кожни раздразнения, кремовете от този клас са без аромат, абсорбират се бързо и са водоустойчиви.

Шапка

Задължително е дрехите и шапката, които децата носят под слънцето, да са от естествени материи. Шапката не трябва да защитава само главата, но и лицето, и шията. Просторните и удобни тениски, ризи и шорти са идеален вариант за лятно детско облекло. Особено ценни са дрехите, които имат специална обработка на тъканите и техника на изработка, които осигуряват допълнителна защита от UV-лъчите. Слънцезащитните тениски трябва да останат на гърбовете на децата и по време на къпане. Не бива да омаловажаваме и сандалите, които трябва максимално да защитят горната част на стъпалото, като едно от местата, което най-често се излага на слънце.

Слънчеви очила

Въздействието на външните фактори, оказващи влияние върху очите, могат да причинят нарушения на всеки етап от развитието на детето. Това се отнася с пълна сила и за ултравиолетовите лъчи. 40 минути, проведени на слънце се равняват на 2 часа пред телевизора. Интензивните ултравиолетови лъчи могат да доведат до увреждане на роговицата, до снежна слепота, до удебеляване на конюнктивата, до нарушения на централното зрение. Децата на възраст от 1 година вече могат да ползват слънчеви очила, стига това да не ги изнервя много и да се намери вариант, при който да не ги махат. Очила срещу слънцето можете да сложите и на 7-месечното си бебе, ако решите да го водите на високопланински курорт. Най-често, децата започват да носят слънчеви очила на 3-4 годишна възраст. Как се избират детски слънчеви очила?

  1. Само в присъствието на детето, за да можете да ги премерите.
  2. Само от специализирани магазини. Етикетите трябва да съдържат името на производителя и материала за рамките и стъклата. На вътрешната част на една от дръжките е указана степента на защита от ултравиолетовите лъчи.
  3. Носенето на некачествени, затъмнени, но без UV-защита очила ще навредят на очите, туй като здрачът приспособява окото към по-слаба светлина, зениците се разширяват и в тях попадат повече вредни лъчи.
  4. Оптималните слънчеви очила за деца са равномерно оцветени в сив, сиво-зелен или кафяв цвят. Изработени са от органичен полимер, леки са и са устойчиви на удар. Рамките са от хипоалергенен материал.
  5. Ако детето носи диоптрични очила, има възможност те да са с фотохромно покритие (хамелеони). Така детето ще се чувства комфортно както в помещението, така и на улицата. Има вариант и обикновените очила с диоптри да са с подходящ цветови нюанс.
  6. Степента на защита на слънчевите очила не трябва да е по-малко от 70%.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари