БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да различим ларингита и да го лекуваме правилно?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (12 вота, средно: 2,17 oт 5)
Loading...

Най-честият признак, по който може да разпознаете ларингита е дрезгавост на гласа, който в по-развит стадии може напълно да изчезне, поради възпаление на ларинкса.

Ларингит и фарингит – каква е разликата?

Разликата между ларингит и фарингит е съществена. При ларингита се възпалява ларинкса, от което гласните струни се подуват и вибрират, от където идва и дрезгавостта на гласа. Причините за ларингита могат да бъдат няколко – от прекомерно усилие на гласните струни до вирусна инфекция, алергия, синузит.
При фарингита се получава инфекция на гърлото, която може да е причинена от бактерии или вируси. При него, за разлика от ларингита, се възпалява задната страна на гърлото, при глътката. Причината за появата му са най-често вируси и се появява предимно през зимния сезон. Фарингитът не засяга гласните струни.

Заразен ли е ларингитът?

Да, ларингитът е заразен. Инфекциозният ларингит е следствие на натрупване върху гласните струни на агенти, които са една от причините за неговото възпаление. При кихане и кашлица е възможно чрез слюнката да се предаде заразата на друг човек, тъй като бактериите във въздуха могат да попаднат върху лигавицата на ларинкса и по този начин да бъде предаден.

Симптоми на ларингита

Първият сигнал, че може да страдате от ларингит е загубата на гласа. В бактериалната му фаза е възможно повишаване на температурата, главоболие, кашлица, обща отпадналост и кръвоизлив на лигавицата. Появява се дразнене в гърлото, болка при преглъщане и сухота. Възможно е да настъпи и пълна загуба на гласа. Обикновено ларингита отшумява за 7-10 дни.

Разлики при протичане на ларингит

• при възрастни

При възрастните острия ларингит предизвиква подуване на лигавицата на ларинкса, което води до загуба на гласа. Възможно е да доведе и до затруднено дишане и трудно преглъщане.

• при бебе

При бебетата обикновено започва с бактериална инфекция, която може да доведе до редица усложнения. При бебетата ларингитът може да бъде много опасен, тъй като при кърмачетата е все още много тесен, което позволява отокът да се развива само навътре и бебето може да получи внезапен пристъп на задух.

• при деца

При децата един от първите симптоми за появата на ларингит е внезапното събуждане през нощта, съпроводено с лаеща кашлица и температура. Често при дишане се чува шум, поради възпалението и трудното преминаване на въздуха и стеснения ларинкс. При децата се наблюдава лесно предаване и заразяване с вирусния ларингит и по-крехката имунна система.

Хроничен ларингит

Хроничният ларингит се характеризира с продължително боледуване, без ясно установена причина. Има различни вещества, които могат да предизвикат хроничния ларингит и да раздразнят и възпалят ларинкса. Това са прахови частици, някой химични вещества, аерозоли, цигарен дим, алкохол. Не е за подценяване и факта, че ако имате съществуващо заболяване на съседни органи, може да премине и към ларинкса.
От своя страна хроничните ларингити могат да бъдат няколко вида:

Атрофичен ларингит

Засяга мускулите, лигавицата и хрущялите на човека. Може да е предаден генетично, но подобни проблеми могат да се появят и при „страсните“ пушачи.

Хиперпластичният ларингит

При него се удебелява лигавицата на ларингита. В някой случай това може да е симптом за предразполагане към раково изграждане на тъкан.

Катерални форми на ларингит

При тях лигавицата се възпалява. Появява се кашлица, сухота и трудно преглъщане.

Остър ларингит

Едни от основните причини за появата на острия ларингит може да са вирусно заболяване и възпаление на горните дихателни пътища. На по-късен етап от развитието възпалението обхваща и ларинкса, може да засегне трахеята и дори долните дихателни пътища. Ларинкса се подува и придобива ярко червен цвят. Усложненията могат да предизвикат бронхит и пневмония.

Ларингитът като симптом на други заболявания

Някой алергии могат да предизвикат ларингит. В резултат на дразненията на лигавицата тя може да се възпали и удебели, каквато е симптоматиката на ларингита. При появата си той може да алармира за други заболявания като инфекция на горните дихателни пътища, рефлуксна болест и други. Възможно е ларингитът да се появи в резултат на автоимунно заболяване и грануломатоза.

Изследване

Един от методите за изследване е чрез ларингоскопия. Представлява визуално изследване на гласовите струни, за да се погледне в задната част на гърлото. При процедурата се използва ендоскоп с малка камера и светлина през носната кухина или устата. С процедурата лекарят проследява движението на гласните струни при говор и диагностицира заболяването.
Лекарят може да пожелае да ви направи и биопсия за изследване под микроскоп.

Усложнения при ларингит

Усложнението при ларингит може да се характеризира с разпространение на инфекцията и продължително боледуване. С развитието на възпалението отокът се засилва, кашлицата става мъчителна. Могат да бъдат засегнати долните дихателни пътища. Понякога болните изпитват слабост, мускулни болки, кашлицата се обостря, вдига се висока температура, подуват се лимфните възли. За това не омаловажавайте ларингита и вземете бързи и навременни мерки, за да спрете процеса.

Лечение

Инхалации
Вдишването на влажен въздух помага и облекчава общата симптоматика, тъй като предотвратява дехитратацията.
Сиропи
Сиропите за кашлица ще облекчат дразнещата кашлица.
• Общоукрепващи средства и витамини
Почивка на гласа
Антибиотици, които се препоръчват само при инфекциозни ларингити и лекарско предписание

За колко време минава

Обикновено заболяването протича между 7 и 10 дни, ако няма дълготрайни усложнения или хронични заболявания.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Александра
Александра
3 years ago

Тъй като малката ми сестра има ларингит и симптомите и са кашлица и лека хрема до колко време ще и мине 7 или 10 дни?