БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Язва на дванадесетопръстника – диета и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (18 вота, средно: 2,28 oт 5)
Loading...

Какво е дванадесетопръстник?

Дванадесетопръстникът, на латински дуоденум, има формата на подкова, намира се в горната част на корема и с него започват тънките черва. Никак не е малък и незабележим, достига до 35 см при възрастните. Има цели четири части, следващи една след друга – горна, низходяща, напречна и възходяща.

Язва на дванадесетопръстника

Всяка една язва всъщност е рана. В случая раната е на дванадесетопръстника. Съвсем в началото поразява само лигавицата на органа. Винаги може да пробие и това да се промени. Може да се появят и т. нар. ерозии, които в даден момент причиняват кръвотечения.
Язвата на дванадесетопръстника се дължи на стресови изживявания и напрегнато ежедневие. Показателно за това е фактът, че болестта поразява повече хора в големите градове и по населените и динамични места. Статистиката сочи, че това е болест на младите мъже, докато жените са по-щадени от нея.

Причини за възникване на заболяването

За приоритетни причинители на тази язва се сочат два фактора:

Генетичните фактори

Те са в основата на болестта на дванадесетопръстника. Влиянието на роднинството е силно застъпено чак до трета степен. Между кръвни роднини заболяването се разпространява в пъти повече, отколкото това се случва, когато липсва такава обвързаност. Медицинските отчети показват, че това се наблюдава до 12 пъти повече при кръвни родственици.
Друга обусловеност е, че тези, които са с нулева кръвна група много повече заболяват.

Външните фактори

Пушене и пиене на алкохол са водещите външни фактори. В тази група влиза и употребата на някои нестероидни и антистресови лекарства.

Кои симптоми бележат язвата на дванадесетопръстника?

Нека да е ясно, че язвата може да се появи без или със симптоматика. Ако все пак е налична такава, то определящи са следните сигнали:

  • подут корем;
  • стомашни киселини;
  • гадене, дори повръщане;
  • болка в корема, която може да е бодяща или пареща;
    При тежко развитие на болестта, болката става по-силна. Възможно е изпражненията да се оцветят в черно, заради кървенето. Настъпва и рязко слабеене.

Най-честите и опасни усложнения

Те са такива, че на даден етап могат да обхванат всички стомашно-чревни органи. Включват кървене, перфорация, промяна и стесняване на пилора и др. Редовно се срещат:

Кръвоизливи

Започват с повръщане на кръв и екстремно водят до слабост, замаяност и губене на съзнание при опасно понижаване на кръвното налягане.

Спукване

Самата перфорация се усеща като пронизваща болка в корема, без да е била очаквана предварително. Ако до часове не бъде осигурена помощ, болката може и да затихне. За жалост това не е добра новина, тъй като е знак, че в коремната кухина е тръгнала инфекция.

Други

При стеноза на пилора започва повръщане, поради трудното преминаване на храната и нейното застояване. При пенетрация /проникване/ на язвата в други органи също има силна болка с повръщане.

Какво е лечението на язва на дуоденума?

Налични са различни начини за лекуване на тази ядва. Всички те вървят с подходящ хранителен режим. Масова грешка е хапването на мляко при язва на дванадесетопръстника и заблудата, че то е полезно. Не само, че не помага, но може да нанесе още поражения. Млякото провокира усилено производство на киселини и стомашни сокове, които са пагубни за язвата.

Кога операцията е подходящо решение?

Консервативното лечение тук продължава да е водещо. Това е най-добрата препоръка, но до определен етап. Ако болестта се обостря, кръвоизливите се повтарят, болките не могат да бъдат овладени, трябва да се мисли за операция.
Същото важи, когато има назначено ново лечение, но то не помага. В такъв случай хапчетата трябва да бъдат оставени и да се премине към хирургическа намеса. Винаги е по-добре една операция да се планира предварително и да се извърши, преди да е станало критично късно. При перфорация, примерно, нещата се усложняват и последиците могат да бъдат ужасни.

Диетата лекува и пази от язва

Щом една язва е оставена без да се лекува, тя неминуемо ще предизвика нежелани усложнения. Най-доброто, което всеки може да сътвори сам за семе си е да промени храненето си. Да се научи кои са правилните храни и кои не трябва да пипа.

Храни, които вредят на язвата


Първи в класацията са пикантните и силно подправени ястия. Те наистина дразнят и са в състояние да причинят най-разнообразни поразии.

Цитрусите са любими на мнозина, но в случая трябва да бъдат забравени. Със сигурност имат лошо въздействие. Тук се включват и всички прясно цедени сокове и фрешове, особено предпочитаните от портокал и грейпфрут.
Лоша вест и за привързаните към кафето и газираните питиета. Нека кафето да е само сутрин след хапване, а газираното да бъде напълно извадено от менюто.
Язвата не обича алкохола. И една бира, колкото и лека да е тя, може да подразни фатално раната. Мнозина се оплакват от болки след късна вечеря, затова най-добре похапвайте навреме вечер, за да имате приятен сън.

Полезните храни

Много фибри. Те са най-умелото средство за лекуване на язвата, както и за предотвратяването й. Чудесно би било, ако те се набавят от леща, броколи, фасул, грах, пшеница, ечемик и овес. Има ги в авокадото, горските плодове, брюкселското зеле. Не забравяйте и за лененото семе.


Всички продукти, които имат в състава си флавоноиди /познати с мощното си антиоксидантно действие/, се усвояват перфектно при язва. Такива са ябълките, сливите, червените боровинки, целината и спанакът.
Преяждането е взривоопасно за язвата. Нека порциите да са малки и по-често през деня, за да се избегне болка след натъпкване с храна веднъж дневно. По-ограниченото количество храна се преработва по-облекчено и не затормозява храносмилателната дейност.

Язва на стомаха и дванадесетопръстника

Щом чуете пептична язва, знайте, че става дума за стомашна язва. Язвата на дванадесетопръстника се нарича дуоденална язва.
Така и не е съвсем ясно какво точно образува язвите, но със сигурност това става след промяна във взаимодействието на стомашните течности с дванадесетопръстника.
Една упорита бактерия се счита за основен вредител и това е хеликобактер пилори /H. Pylori/. Тя обича киселата стомашна среда и е силно агресивна, отделяйки токсини, които рушат лигавицата.
При доста болежки като главоболие и други по-обикновени неразположения е нормално да се вземат хапчета като аспирин, ибупрофен и др. Те обаче са опасни за язвите и трябва да се избягват.
Всяка фамилна обремененост следва да бъде взета под внимание. Установено е, че при налична семейна история на заболявания на бял или черен дроб, както и на бъбреци, вероятността от язви е по-висока.
На значителен риск са изложени хората над 50 години, пушачите и тези, които обичат да си пийват повече.

Как да се пазим от язви на стомаха и дванадесетопръстника?

Колкото и да звучи познато, стресът е враг на здравето и това напомняне е съвсем резонно. Той няма пряка връзка с образуването на язви, но е сред факторите, които водят до подобно заболяване. Изходът е ясен – стресът трябва да бъде сведен до минимум, щом не може да бъде избягнат напълно.
И най-свободолюбивите следва да се замислят сериозно и да направят всичко възможно да продължат живота си по различен начин. Една нова, подходяща стратегия, включваща повече полезни храни и по-малко цигари и алкохол, е стъпка към здрави стомах и дванадесетопръстник.
Нека болката не бъде замаскирана дълго време с хапчета и успокоителни средства. Рано или късно нещата ще излязат от контрол и заболяването ще покаже истинската си сила. Интелигентният начин е то да бъде спряно навреме, преди да е причинило фатални поразии. Лекарските съвети трябва да бъдат следвани точно. Диетата трябва да се прилага постоянно и без своеволия. Само така язвите няма да вгорчат живота.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ангел
Ангел
3 years ago

Здравейте, статията ви е страхотна и дава много ценна информация.
 
Относно лекуването гастрит и язва на стомаха искам да споделя нещо, което е изпробвано и има отличен ефект. Моята съпруга от средата на месец февруари до края на месец март т.г. преживя сташни дни от язва на стомаха и дванадесетопръстника. Изтърпя страшни болки, не можеше да спи, да се храни, отслабна 6 кг. То не бяха лекарства, антибиотици, чайове и не знам още какво, лекаря се видя в чудо, как да спре болките, докато не попаднах на рецепта, която я излекува само за 3, повтарям три дни. И лекарството не струва почти нищо, стотинки. Това е стара руска рецепта, на повече от 300 г. Рецептата е следната: взема: се парче чист меден восък, от него с ноктите се отронват трошички, които се оформят между пръстите на зърна, с големина на оризово зърно. Правят се 10 зърна, нито по-малко нито повече, защото старите мъдри хора са казали, че по-малко е недостатъчно и няма да има ефект, а повечето може да нанесе вреда.. Приемат се точно 10 зърна, както следва: сутрин, обед и вечер 30 минути преди хранене. 3 дни по 3 зърна са 9 зърна. Десетото зърно се приема сутринта на четвъртия ден и това е всичко. Още на втория ден тя почувства подобрение, а след четвъртия спряха всякакви болки и радостта й нямаше край. След няколко дни започна да се храни нормално, а сега яде всякакви храни зеле, прясно, кисело, на салата и всякакви зелени салати, фасул, леща и й няма нищо, чувства се много добре, като грижата й как да си възстанови теглото, което загуби докато беше болна и то падна под нормалното. Пробвайте и оздравявайте.

Галина
Галина
3 years ago
Отговаряте на  Ангел

От пчелар ли може да се купи восъкът?

Десислава
Десислава
1 year ago
Отговаряте на  Галина

Може и от сергиите, на които продават мед.

Georgi
Georgi
3 years ago
Отговаряте на  Ангел

Георги

Йорданка
Йорданка
3 years ago
Отговаряте на  Georgi

Този меден восък от пчеларски магазин може ли да се купе?

Костадин
Костадин
3 years ago
Отговаряте на  Ангел

Имам подобен проблем непремено ще го пробвам и ще пиша!Благодаря че споделяте такъв безценен опит!

Ayhan Musov
Ayhan Musov
3 years ago
Отговаряте на  Ангел

Здравей пчелен восък от който правят свещи така нататък този ли е.

Иван
Иван
1 year ago
Отговаряте на  Ангел

А не може ли с компреси на корема от Шведска горчивка на Мария Требен !?

Мария Георгиева
Мария Георгиева
1 year ago
Отговаряте на  Ангел

Ангел, моля кажете ми колко време мога да го пия профилактично.

Надя Атанасова
Надя Атанасова
9 months ago
Отговаряте на  Ангел

восъкът от пита с мед ли трябва да е или се купува