БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Хъркане – симптом на сънна апнея

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Хъркането традиционно е повод за подигравки и осмиване. Хъркащият човек е сравняван с какво ли не, епитетите за него са толкова цветни и разнообразни, колкото е богато въображението.
Хъркането е повод и за партньорска драма и доста солиден аргумент за скарване, заради това, че някой не успява да се наспи. В най-добрия случай предизвиква притеснение и тревога. Има обаче различно хъркане и то следва да се разграничава.

Какво всъщност е сънна апнея

Има моменти при спане, когато дишането не е наред и то сякаш излиза от контрол. Направо спира за няколко секунди. Ако се случва за около десет и повече секунди, сигнализира за проблем – това е сънна апнея.
Как тя се отразява на човек и на какво точно е подложен той, възможно е да се усети, пробвайки едно простичко упражнение. Необходимо е за около 30 секунди принудително да се възпре дишането със здраво стиснат нос, след което следва дишане за около петнайсетина секунди и отново задържане за трийсет. Повтаряйки го в същия ред поне петнайсет пъти, усещането ще се доближи до действителното по време на сън, накъсан от пристъпи на сънна апнея.
Сънната апнея е коварна, тя краде съня, превзема целия организъм нощем, обърква го, вреди му и бавно го убива.

Видове апнея

Заболяването вкарва в един пагубен цикъл, от който излизането с всеки изминал ден става все по-трудно. Бедите се множат, нормалният живот е все по-невъзможен. Няма как някой да се чувства в кондиция, когато нощем е неспокоен и се буди постоянно, а денем е отмалял и умира за сън.
Различават се три основни вида апнея:

Обструктивна

Тя е най-разпространената и много лесно се познава. За нея са характерни описаните периодични прекъсвания на дишането, като те се обозначават като частични или пълни.
Разболява повече мъже, жените рядко страдат от нея. Възрастовият диапазон е много широк, като болните са от 30 до 70-годишни.

Централна

За разлика от обструктивната, тя се среща в по ограничени проценти. Покосява хора, които вече имат други остри болести.
За нея се говори много по-малко, но това не я прави по-безопасна. Напротив, централната сънна апнея е с повишен риск от опасни последици. Това налага своевременно да се търсят и анализират факторите, които я причиняват.

Комплексна

Започва след прилагането на СРАР – лечение с непрекъснато положително налягане на дихателните пътища. Отначало пациентът е имал обструктивна апнея, която постепенно е преминала в централна и едва тогава е приложено въпросното лекуване.
Ако централната апнея започне да се проявява поне по пет пъти в един астрономически час и достигне до 50% от общия брой на епизодични случаи на апнея, то това вече е комплексна апнея.

Лесно разпознаваеми симптоми

Толкова обикновена и толкова лесно разпознаваема – такава е симптоматиката на сънната апнея. Освен всичко друго, показателна за болестта е сутрешната сухота в гърлото. Тя се чувства винаги след ставане от леглото и върви ведно с усещането за възпалено гърло.
Самият сън е крайно влошен – разпокъсан, неспокоен и напълно недостатъчен. Съответно ежедневните ангажименти стават все по-тежки и пропуските и несвършената работа се трупат. Към всичкия дискомфорт се добавят главоболие и отслабено либидо.
Сред многото неразположения се открояват:

Недоспиването

Щом започне, то е нещо, което тормози изключително много. Тези, които не се наспиват, са непълноценни през деня. Трудно се справят дори с рутинните си задължения и отговорности.
Редица проучвания категорично сочат връзката между липсата на достатъчно сън и вероятността от инсулт. Всяко разстройство на спането и наличието на сънна апнея, многократно завишават опасността от инсулт.

Хъркането

Гръмогласното хъркане никога не може да остане незабелязано. За околните е дразнещо, в много случаи непоносимо. За хъркащия може да означава болестно състояние, именно сънна апнея.
Хъркането се дължи на характерни вибрации при преминаването на вдишан и издишан въздух. Виновник за вибрирането е отпуснатата мускулатура на дихателните пътища.
Щом при едно такова вибриране се случи затапване, дишането прекъсва и това медиците наричат епизод на сънна апнея. Колкото повече такива епизоди има, толкова повече се увеличава вероятността от високо кръвно налягане или някакво белодробно заболяване.

Умората

Човек се събужда уж енергичен, готов за работа. Минали са едва няколко часа и към 10 – 11 часа преди обяд, изведнъж му се доспива. Тонусът рязко спада и сутрешната енергия сякаш се е изпарила без каквато и да е причина. При подобно развитие на нещата не става дума за обикновена умора, по скоро това е симптоматика на сънна апнея.
Неприятностите се допълват и от раздразнение, водещо до честа смяна на настроенията и склонност към конфликти и скандали. Не е необичайно някой, обхванат от всичко това, да заспи на работното си място или на светофара, докато шофира и чака зелен сигнал.

Трудна концентрация

За концентрацията са важни няколко неща. Сред тях са личностни качества и умения, благоприятна среда, професионализъм. От първостепенно значение е и още нещо – почивката. Тя трябва да бъде пълноценна и задължително да включва здрав сън. Точно това липсва при страдащите от сънна апнея и те трудно успяват да се концентрират във важни ситуации.
Много производствени аварии се дължат на недостатъчна концентрация или липса на такава. Много от катастрофите и произшествията на пътя също са причинени в момент на разсейване.

Кои са най-честите причини?

Цели 500 пъти е възможно да спре дишането на човек със сънна апнея за една нощ. И всичко това е заради затапване на дихателния път, когато мускулите са хлабави. Това може да се дължи на:

  • Носна преграда, която е претърпяла изкривяване;
  • Носът е запушен, примерно при хрема;
  • Сливиците са увеличени;
  • Гласовите връзки са наранени;
  • По лицевата част има травми;

Факторите, които се приемат за рискови

  • Полът – мъжете са по-уязвими;
  • Алкохолът;
  • Цигарите;
  • Наднорменото тегло;
  • Възрастта;
  • Прием на опиати;
  • Различни болести като хипертония, диабет, инфекции.

Усложнения, до които води апнеята

Когато сънната апнея се пренебрегва и не се лекува, усложненията не закъсняват. От такива като влошена работоспособност и постоянна отпадналост, те могат да стигнат до сериозни проблеми, които рязко влошават живота и сериозно го застрашават.
Най-популярните последствия, които отчита медицинската практика, са:

  • Инсулт, инфаркт или диабет;
  • Високо кръвно налягане и затлъстяване;
  • Сърдечна недостатъчност и сърдечни аритмии;
  • Трайна и непреодолима умора;

Кога трябва да се отиде на преглед?

Точно това е препъни камъкът при сънната апнея. За нея няма нарочни тестове и кръвни проби. При профилактичен преглед няма как да бъде разпозната и диагностицирана.
Болните дори могат и да не предполагат за съществуването на опасността. Самите те научават за нея от хората до тях. Най-близките са тези, които регистрират промяната и първият признак, който забелязват е хъркането.

Лечение на сънна апнея

Благодарности на контролния център в мозъка дължи всеки, страдащ от сънна апнея. Именно той кара човек да се разбуди, за да поднови дишането си след поредния епизод на апнея. При заспиване обаче цикълът се повтаря и така минава нощта.


Всичко това създава огромно напрежение. Липсата на кислород и набавянето му на кратки глътки, е опасно и пагубно. Освен умората, която е гарантирана на следващия ден, още куп болести дебнат в очакване да се отключат.
Има различни терапии, коя от тях е най-подходяща е решение, което трябва да вземе лекуващият лекар. Най-известна и на 100 процента сигурна е терапията с продължително позитивно въздушно налягане.

Какви изследвания се правят?

Има базови изследвания, които са обичайна практика във всяка добра клиника. За кого какво точно е подходящо, могат да кажат специалистите. Резонно е при проблеми със съня и налична апнея да се премине към: респираторна полиграфия, полисомнография, актиграфия, уотребата на различни апарати, както и на скринингови такива.

Какво представлява апаратът за сънна апнея?

Това е апарат със сгъстен въздух, който подава нужното постоянно количество въздух чрез специална маска около носа, с която пациентът спи. Така той е предпазен от секване на дишането и от евентуално задушаване.
Всеки сам също може да си помогне като следи собственото си тегло, внимава с цигарите и алкохола, както и като си организира комфортно място за спане.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари