БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да намалим високата кръвна захар

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (9 вота, средно: 3,22 oт 5)
Loading...

Никак не е неволно равнището на кръвната захар. За безпрепятственото сработване на организма, тя е длъжна да не напуска очертаните параметри. Щом организмът не съумява по естествен път да регулира кръвната захар, иде реч за хипогликемия или хипергликемия. В първия случай захарта е много занижена, а във втория – прекалено завишена.
Когато хипергликемията не бъде овладяна навреме и продължи повече от допустимото, възниква захарeн диабет. Високата кръвна захар е съдбоносна, тя съсипва много органи и процесите са необратими.

Причини за висока кръвна захар

Хипергликемията има два основни аспекта – моменти, които я предизвикват:

  • Когато панкреасът излезе от строя и недостига инсулин. Той е хормонът, който удържа кръвната захар в норма.
  • Когато тялото е в невъзможност да се оправи с правилната употреба на този инсулин.
    Много простички неща, част от ежедневието, се оказват предпоставки за хипергликемия. Неща, на които не се обръща сериозно внимание, като преяждане, слабост към безалкохолни напитки, стрес, неправилен прием на лекарства, липса на физическа активност.

Симптоми на висока кръвна захар

Не е задължително повишената захарност да означава диабет, в повечето случаи тя е само предвестник на тази болест. Все пак, има достатъчно симптоми, които да изострят вниманието на всеки:

  • Неутолима жажда и сухота в устата;
  • Постоянен глад;
  • Прекалена отпадналост и лесно уморяване;
  • Често ходене до тоалетна по малка нужда;
  • Дебелеене и трудно концентриране;
  • Стомашни разстройства и нервно неразположение;
  • Импотентност и чести инфекции;
  • Мъгляво зрение и кожни обриви;
  • Трудно зарастващи рани и коремни болежки;
    От всичко изброено, най-силно изразена е жаждата. Тя няма как да бъде сгрешена или пропусната. Организмът просто се опитва да вкара в норма кръвната захар.

Висока кръвна захар сутрин на гладно

Щом кръвната захар в няколко поредни дни е все висока, то значи има нередност. Може да се основава на неточно дозиран инсулин, на някакво ястие, което бавно тика захарта нагоре, на застояване или залежаване. Възможно е да се дължи на хормона на растежа и по-конкретно на неговата активна секреция рано сутрин. Случва се да е реакция от последвала хипергликемия, след като през нощта захарта е спаднала до извънредно малки нива.

Висока кръвна захар след хранене

Увеличени стойности на захарта 2 часа след хапване е като активирана аларма. Това е предупреждение за отключване на диабет. Моментално влияе на гликирания хемоглобин и дебне опасност от сърдечно- съдови заболявания, завишено кръвно налягане, инсулт или инфаркт. За болшинството хора, границите на кръвна захар след ядене не бива да надхвърлят 9,0 ммол/л.

Висока кръвна захар и ниско кръвно налягане

В случай на внезапно главозамайване, световъртеж и усещане за припадък, причината може да е в рязкото падане на кръвното. Често се случва при големи жеги и при получаване на топлинен удар. Може да се дължи и на бременност, сърдечна недостатъчност, аритмия, хормонални изменения, болест на черния дроб или под влияние на лекарства.
Спасението е в поемането на много течности и предпазването от обезводняване. Добре е в подобна ситуация, под ръка да се намира поне едно захарче.

Как влияе високата кръвна захар по време на бременност?

Има и такъв диабет, който се казва гестационен и е диабет точно на бременните. Основната причина е в наднорменото тегло на бъдещите майки, което е предпоставка за развитие на захарна болест.
Щом болестта я има вече, желателно е по време на бременността гликираният хемоглобин да бъде удържан в допустимите граници, а именно под 6,5%. Какво още да не пропускат бременните:

  • Редовно мерене на кръвната захар;
  • Прием на фолиева киселина, който е добре да започне три месеца преди забременяване;
  • Задължителен преглед на очите;
  • Никакви цигари;
  • Консултация с ендокринолог и стриктно спазване на предписаното от него;

Висока кръвна захар при дете

Нека се знае, че стойностите при децата са други. При малките пациенти границите са по-ниски. За възраст до една годинка, те са в рамките на 2,8 и 4,4 ммол/л. За по-големите деца, до тяхната 5-та година стойностите леко се увеличават – между 3,3 и 5,0 ммол/л. Оттам нататък вече, показателите са едни и същи с тези на възрастните.

Начин на хранене

Правилото е ясно – яжте това, което държи кръвната захар нормална. Всичко, направено от бяло брашно трябва да бъде забравено. Не трябва да се посяга на сладки и захарни изкушения, подсладени напитки и сушени плодове. Изборът следва да е между храни с нисък гликемичен индекс. Такива са горските плодове, авокадото, овесените ядки, бананът, фъстъченото масло, киселото мляко без добавен подсладител.
За спасение от високата кръвна захар и предпазване от диабет, наистина е важно придържането към нисковъглехидратен режим на хранене. С негова помощ и килограмите ще бъдат овладени.
Отделните хранения нека не бъдат безразборни. Те трябва да следват точно определен интервал всеки ден. Подходяща е средиземноморската диета и всички режими, базирани на нисък прием на въглехидрати.

Какво е гликемичен индекс

Това е цифров индекс и служи за измерване на въглехидратите. Точно те са виновни за увеличаване на кръвната захар след хапване. Храните с увеличен гликемичен индекс се преработват бързо, засищат за кратко и след тях свирепият глад се завръща. Обратно на тях, тези със занижен гликемичен индекс се преработват бавно и държат ситост много повече.

Забранени храни при висока кръвна захар

Щом се налага промяна в храненето, тя трябва да се свърши поетапно. Последователно един продукт следва да се замени с друг в полза на този с по-нисък гликемичен индекс. Това, естествено, не бива да става за сметка на качеството. То също е изключително важно.
Има доста храни и напитки, които трябва да бъдат извадени от менюто. Сред тях са белият хляб, пуканките, всякакви видове корнфлейкс, понички и други сладкарски и тестени примамки. Много внимателно следва да се прецизира количеството на картофи и бял ориз. Списъкът е дълъг и всеки трябва да се научи какво и по колко да хапва.

Какво да правим при висока кръвна захар

Да се внимава с теглото. Затлъстяването е солидна причина за влошаване на здравето и провокиране на диабет. С една идея по-важен дори от килограмите е размерът на талията. По него най-точно може да се предвиди колко е реален рискът от заболяване.
Още мерки, които пазят от хипергликемия:

  • Редовно мерене на кръвна захар;
  • По-малко стрес;
  • Без недоспиване;
  • Физически упражнения;
  • Прием на достатъчно течности;
  • Употреба на фибри при хранене;
  • Наблягане на протеини и мазнини в менюто;

Изследване на кръвна захар

Изследванията се извършват като се вземат проби от кръв и урина. Кръвната захар се мери в милимоли на литър – ммол/л. Самото изследване, според данните, които покаже, потвърждава или отхвърля дадена диагноза. Когато стойностите прескочат 10,00 ммол/л, в урината се установява захар.

Допустими стойности

Има утвърдени стойности за кръвна захар, които следва да се знаят. Изчислени са така:

  • От 4,0 до 7,0 ммол/л, когато човек е гладен;
  • От 5,0 до 8,0 ммол/л, два часа след храна;
  • Не по-малко от 6,0 ммол/л преди сън;

Когато тези стойности са завишени с малко, това не е мотив за оплаквания и няма чувство на дискомфорт. Скритата опасност, която дебне, е за вероятна изява на допълнителни усложнения в близко бъдеще.
Кръвната захар се проверява с нарочен апарат – глюкомер.

Как се лекува висока кръвна захар

Най-вече с хранителен режим, редовно раздвижване и в случаите, когато медикаментите не са достатъчни – с инжектиране на инсулин.
Това се прави улеснено със специални писалки. Налични са различни видове инсулин. Има с бързо действие, с по-продължително и смесени. Няма как да бъде приет под формата на сироп или в друг вариант, приготвен за преглъщане. Инсулинът се инжектира, тъй като подлежи на разграждане в стомаха.

Помагат ли хранителните добавки при висока кръвна захар?

Списъкът с добавки за хипергликемия действително е дълъг и доста разнообразен. Всички те имат в състава си елементи, които добре се преборват с проблема и осигуряват нужната защита.
Създадени са така, че да осигуряват на болните недостигащите им витамини, минерали и други нужни съставки. Пазарът изобилства от добавки. Те са безапелационни в регулирането на високата кръвна захар, но само щом са част от цялостното лекуване.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари