БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Менингит – всичко за коварната болест

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (14 вота, средно: 3,79 oт 5)
Loading...

Какво е менингит

Възпалителен процес на обвивката на главния или гръбначния мозък, причина за която може да са вирусни и бактериални инфекции. Възбудители на менингит са менингококи, пневмококи, хемофилусен бацил тип b, туберкулозни бактерии, E.coli, стрептококови бактерии от група В. Причината за менингит при децата са ентеровирусите. Пътят за предаване в въздушно-капков или по време на раждане. С менингит човек се заразява от ухапване на насекоми или гризачи, от мръсна вода и храна. Неинфекциозен менингит се появява след черепни травми или при развитие на тумор в главния мозък. Видове и форми на менингита

Според скоростта на развитие, има мълниеносна форма на менингит, остра – развива се за 1-2 дни, средна – развива се за дни или седмици, хроничен менингит, ако се развива за повече 4 седмици и рецидивираща форма на болестта.
Според типа на възпалителния процес, се разпознават серозен (развива се от вирусни инфекции, грип или енцефалит от ухапване на кърлеж) и гноен менингит – по-тежката форма на болестта, предизвикана от бактериална инфекция.
Според произхода си, менингитът е първичен и вторичен. Първичният е самостоятелно заболяване. Вторичният е следствие от усложненията от други инфекции – отит, грип, туберкулоза.

Вирусен менингит

Предизвиква се от ентеровируси, паротит, грип, вируси от семейството на херпеса, вирус на енцефалит, предизвикан от ухапване от кърлеж. Това е най-сериозният менингит. Инкубационният му период – времето от момента на попадане на възбудителя в организма до развиване на симптомите, за възрастните е средно 6 до 14 дни. При децата инкубационният период може да е по-кратък или по-дълъг, а признаците на заболяването да са по-слабо изразени.

Каква е клиничната картина на вирусните менингити?

В началото се получават оплаквания като от инфекциозно заболяване: слабост, отпадналост, висока температура, главоболие. После, в течение на 1-3 дни се появяват типичните симптоми на менингит с непоносимост към светлина, звук и докосване. При бебетата се забелязва симптома Лесаж, при който, ако детето се хване под мишниците и се вдигне, то притиска крачетата си към корема.
При някои видове на вирусен менингит, клиничната картина е много слабо изразена, оплакванията са умерени, а симптомите на менингита не са толкова очевидни. Така менингитите, възникващи на фона на аденовируси, често протичат без ярки симптоми, но с изразено възпаление на носоглътката и горните дихателни пътища и с конюнктивит.

Менингитът, предизвикан от вируса на паротит, може да е с остри болки в корема, и да наподобява панкреатит, възпаление на тестисите или на яйчниците.
Когато причинител на болестта е херпесен вирус, първият симптом е херпес. Много често други симптоми няма.
При менингит след енцефалит от ухапване на кърлеж, началото е бързо, с повишаване на температурата, в изразена интоксикация, с мускулни болки. Болестта може да протече вълнообразно – след острия период, температурата спада, но след няколко дни отново се вдига. Оздравяването се забавя, слабостта и неврологичната симптоматиката остават за по-дълго.

Диагностика на вирусния менингит

Само лекар може да определи диагнозата, затова, ако има подозрения у болния за развитие на менингит, то трябва да се търси медицинска помощ. След преглед на пациента и неговите близки, лекарят ще прецени и, ако има необходимост, ще назначи да се вземе проба от гръбначния мозък за изследване.

Контакт с болен от вирусен менингит

Менингитът е силно заразен, но не толкова, колкото грипа, например. За всички контактували с болния остава риск от заразяване.

Бактериален менингит

Причинява се от няколко типа бактерии, сред които са са менингококи, пневмококи, хемофилусен бацил тип b, туберкулозни бактерии, E.coli, стрептококови бактерии от група В. Характерен е за малките деца, като заразяването с него може да стане и в болница, по време на лечение на друго заболяване.

Гъбичков менингит

Гъбичковият менингит се лекува дълго. Характерни за него са вътречерепното налягане, за нормализирането на което се правят поредица от лумбални пункции.

Паразитен менингит

Паразитите, които причиняват менингит, обитават сладководни езера и реки и проникват в тялото на човека през носа. Много рядко паразитите нападат и други водоеми, като причина за това е недостатъчното хлориране на водата. Когато се окаже в организма на човека, паразитът се отправя директно към мозъка и поразява всички тъкани, които се изправят на пътя му.

При деца

За децата до 5-годишна възраст е характерен хемофилният менингит ( Hib – менингит). Понякога се диагностира и при деца на 8 години, а дори и при възрастни. Стартът на болестта е внезапен с висока температура, повръщане и главоболие. Малките деца изпитват силно безпокойство и се наблюдават повтарящи се монотонни, пронизителни викове. Добавят се и симптомите на менингит със схващане на тилните мускули, симптомите на Брудзински и Лесаж. Вероятни са гърчове, треска, загуба на съзнание и изпадане в кома. Ако Hib-менингитът е вторично заболяване, то симптомите се забавят. Лечението започва веднага след поставяне на диагнозата, още преди да излязат кръвните резултати. Назначава се комбинация от антибиотици в големи дози, буквално се води борба със симптомите и се прави профилактика на усложненията. След уточняването на диагнозата, се подбират точните антибиотици, които да повлияят на възбудителя на болестта. При хемофилната форма на менингит, възбудителят изработва фермент, които неутрализира антибиотика и по тази причина, дори и да получават правилно лечение, болните развиват различни неврологични усложнения – забавяне на развитието, увреждане или загуба на слуха и зрението.

При възрастни

Много хора смятат менингита за детска болест. Има някаква истина в това твърдение – според статистиката от възпаление на мозъка страдат предимно децата. Децата представляват 90% от общия брой на случаите. Освен това, 9 от 10 възрастни се явяват само носители на болестта, без да проявяват симптомите ѝ. Бактериите, предизвикващи менингит, при възрастните водят само до тонзилит или ангина. В отделни случаи инфекцията може да стигне и до мозъка. При възрастните, менингитът е следствие от туберкулоза и други болести. Симптомите при възрастните са както при децата – силно главоболие, обрив, повръщане и повишена чувствителност.

Симптоми

Symptoms of Meningitis patient. Diagram to showing signs of disease.
  • Обрив: появява се по устата като херпес, а може и по цялото тяло.
  • Болки: най-силните болки са в главата и в тилната област, в мускулите, ставите. Главоболието се увеличава при шум и силна светлина.
  • Първична и вторична инфекция на мозъка: първични са вирусните форми на заболяването и се срещат в детска възраст. Вторичните се причиняват от разположен наблизо възпалителен процес – ушна инфекция, синузит, тонзилит, ринит, зъбни грануломи и др.

Инкубационен период

Периодът на развитие зависи от вида на менингита. Има мълниеносно протичащи менингити, за които инкубационният период е едва няколко часа. Други се проявяват 5-6-10 дни след заразяването. Колкото по-кратък е инкубационният период, толкова по-лоша е прогнозата за пациента.

Ваксина

Високоефективна мярка на профилактика на Hib-менингит е ваксинацията. В днешно време ваксинацията на всички бебета до една година е включена в имунизационните календари на повече от 180 страни, включително България. В страната ни се поставят петвалентна и ществалентна ваксина, която защитава децата. Ваксината БЦЖ предпазва до известна степен от туберкулозен менингит. За други видове на болестта ваксината е по желание.

Последствия

Бактериалният менингит има летален изход в 10% от случаите. При вирусните форми, ако процесът не преминава в енцефалит, смъртността е под 1%. Най-честото и относително безобидно последствие е астеническия синдром, изразяващ се в обща слабост и понижено настроение, които продължават от 3 месеца до 1 година. В почти 30% от случаите на менингит, болният остава с неврологични нарушения – парези, параличи, слепота, глухота, хидроцефалия, исхемичен инсулт.

Лечение

В повечето от случаите, вирусният менингит е симптоматичен и препоръчителното лечение е пълна почивка, приглушена светлина, препарати, облекчаващи симптоми в началото. При правилно поставена диагноза и лечение, болестта протича сравнително леко и прогнозата в болшинството от случаите е благоприятна.

Веднага потърсете лекар

Това е задължително, ако забележите някои от симптомите при детето си или друг ваш близък, защото може да става дума за бързо протичащ менингит, при който всяка загуба на време може да е фатална.

Изследване

При физическия преглед, лекарят обръща внимание на ушите, гърлото и кожата по гръбначния стълб. После се правят кръвни изследвания, рентгенография и компютърна томография на главата, синусите и гръдния кош. За окончателна диагноза се прави и лумбална пункция.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари