БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

11 причини за шум в ушите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (44 вота, средно: 2,82 oт 5)
Loading...

Има две теории за произхода на шума в ушите:

  • Заради непрестанния шум в живота на градския човек, във вътрешното му ухо постоянно умират клетки, превръщайки звуците в нервни импулси. Клетките не умират веднага, а известно време се намират в „предсмъртно” състояния. Те още могат да изпращат информация до главния мозък, но вече не са способни да генерират импулсите, специфични за всеки звук. В резултат се получава шум.
  • Според другата теория, шумът в ушите е по-скоро фантомен. Слуховата кора на главния мозък помни, че по слухов път трябва да се предаде информацията за външните звуци, но съответните слухови клетки вече са мъртви и мозъкът трябва да се задоволи с информация, подобна на звукови импулси. Тази информация постъпва по пътищата, които минават през центъра на настроението и затова страдащите от шум в ушите така тежко го понасят. Постепенно, в резултат на неправилната адаптация, този път става главен за мозъка и човек привиква да слуша шума.

Причини

  1. Звукови травми от работа: шумът в ушите е резултат от отслабване на слуха, в резултат на постоянно въздействащ шум – работещ трактор, металорежещи машини и всякакви други производствени процеси, изискващи използването на специални лични предпазни средства.
  2. Силно слушане на музика: акустичните травми, следствие от силна музика са характерни за почитателите на концерти на живо.
  3. Каране на мотоциклет
  4. Недостиг на витамини
  5. Стрес и умора
  6. Възпаление на средното ухо
  7. Възпаление на вътрешното ухо
  8. В следствие от други заболявания: например диабет, заболяване на бъбреците, гломусни тумори, атеросклероза, остеохондроза, черепно-мозъчни травми.
  9. Мускулни контракции на небцето или средното ухо
  10. Странични ефекти от медикаменти: някои лекарства като хинин, нестероидни противовъзпалителни средства, парацетамол, диуретици, антибиотици, някои видове химиотерапия и психотропни вещества причиняват шум в ушите.
  11. Патологични промени на кръвоносната система в областта на главата и шията.

Най-тежките причини за шум в ушите са други сериозни заболявания и затова им обръщаме по-конкретно внимание:

Хипертонична болест

При нея възниква спазъм на съдовете в главния мозък и в задната ушна артерия. Притокът на обогатена с кислород кръв към мозъка се съкращава, защото артериите се стесняват. Шумът се появява в едното или в двете уши и има пулсиращ характер – в такт с пулса. Когато се случва често, трябва да посетите кардиолог. При прием на лекарства за сваляне на артериалното налягане, дискомфортът намалява и шумът изчезва съвсем.

Атеросклероза на съдовете на главния мозък, на сънната артерия или на гръбначните артерии

Холестероловите налепи вътре в артериите препречват движението на кръвта, създават завихряне и предизвикват шум. Пациентите с подобно заболяване имат постоянен или епизодичен шум в ушите и в главата и виене на свят.Лечението зависи от степента на поразяване на съдовете, като понякога се налага и оперативно лечение.

Остеохондроза и други изменения в шийния отдел на гръбнака

В тази ситуация шумът не е единствен симптом. Съпътстват го системно замайване, нарушена координация, мушички или пелена пред очите. Симптомите се засилват при обръщане или навеждане. Шумът е като метален звън. Нужна е пълна диагностика.

Черепно-мозъчни травми

Оттокът на главния мозък също е причина за шум и звънтене в ушите. Болният страда още от главоболие, гадене, виене на свят, нарушена координация, влошаване на зрението и други симптоми. Шумът в ушите е като писък и като свистене. Лечението се изразява в сваляме на оттока и възстановяване нормалната работа на клетките.

Тумор в мозъка, неврином на слуховия нерв

Шумът е резултат от натиска, който туморът оказва върху слуховия нерв или върху ствола на главния мозък. При по-големи тумори това може да доведе до загуба на слуха, на зрението и дори до заплаха за живота на болния, защото в тази област на мозъка се намира дихателния център. В началото се появява шум в едното ухо – подобен на звън или на шум от морска вълна. После започва отслабване на слуха и виене на свят.

Диагностика

По принцип, шумът в ушите сам по себе си не се лекува. Той е съпътстващ симптом на други болести и затова са нужни поетапни и прецизни прегледи. Като начало, посетете лекар-специалист по уши, нос и гърло, за да изключите патология в самото ухо. За щастие, туморите са съвсем малък процент като виновник за шум в ушите. След това проверете сърцето, отидете на невролог и психолог.
Понеже е субективно усещане, шумът в ушите не може да се измери в децибели. Важното е доколко причинява дискомфорт на пациента. Използва се специална скала, по която шумът се измерва от „лек” до „катастрофален”, изхождайки от това чува ли се по всяко време, пречи ли на съня или на други занимания, които изискват тишина. Сериозният шум причинява напрежение, безсъние, невъзможно концентриране и даже депресия.

Лечение

Лекарства конкретно срещу шум в ушите не съществуват. Изследвани са препарати от различни групи, в това число антидепресанти, медикаменти срещу епилепсия, транквилизатори и др., но нито един от тях не се оказал способен да намали шума в ушите. Изхождайки от теорията за неправилната адаптация на мозъка към гибелта на нервни клетки, провеждащи слухови импулси, лекуват шума с метода TRT ( tinnitus retraining therapy).

Това е разновидност на когнитивно-поведенческата терапия, при която човекът се обучава да отвлича вниманието си от шума, да се отпуска и да не го чува. Постепенно се формира положителна обратна връзка, мозъкът се отучва да използва неправилния път за провеждане на импулси и нивото на шума действително спада. Освен обучението, в курса по TRT се използва индивидуално подбрана звукова терапия с т.нар. „бял шум” – вятър, море, шум от листа, ромолене на вода. „Белият шум” се оценява от слуховите пътища като неутрален, неговото възприемане се блокира, а заедно с него се блокира и дразнещият шум и пациентът престава да го осъзнава.

И двете терапии са еднакво важни, но първата е основна – пациентът трябва да престане на обръща внимание на шума, да се научи да живее с него и да намали значимостта му. Методът TRT позволява проблемът да се изчисти и лечението трае от 3 месеца до 2 години. За нощния шум в ушите има мобилни приложения Tinnitus Therapy Pro и Tinnitus Therapy Life, помагащи на пациента да заспи.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Елена Генова
Елена Генова
4 years ago

За нощния шум – къде и как се прилагат тези мобилни терапии