БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво да правим при изтръпване на краката

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (30 вота, средно: 2,33 oт 5)
Loading...

Краката изтръпват редовно и по всякакви причини. Най-често това се получава при продължително заседяване със свити или кръстосани крака. Изтръпването обикновено е неприятно, но безобидно и преминава за няколко минути.
Има ситуации, в които изтръпването възниква спонтанно, без видима причина. Понякога може да започне постепенно и да ескалира бавно, както и да е придружено от болка, парене и невъзможност за свободно движение. В такъв случай лекарската намеса не трябва да се отлага.
Има поне 11 случая на изтръпване на краката, които са съпроводени от различни неприятни усещания. Какво да правим във всеки един от тях:

Изтръпване на пръстите на краката

Когато пръстите на краката изтръпват, обикновено става въпрос за проблеми с кръвоснабдяването и диагнозата е парестезия. Състоянието може да бъде провокирано от свръхактивност, неудобна поза на тялото или просто от неподходящи обувки.
То може да се дължи на мускулни нарушения или на сърдечно-съдови заболявания. Тяхното пренебрегване може да предизвика усложнения, дори да се наложи ампутация. Плоското стъпало също се изразява с подобна симптоматика.
Лечението протича с противовъзпалителни нестероидни медикаменти. С доказан ефект са физиотерапията, магнитната терапия, както и прилагането на фонофореза и електрофореза.

Изтръпване на ходилата на краката

Възможно е изтръпването да се чувства само в ходилата. Дължи се на лошо снабдяване с кръв в тези части. Продължителният недостиг на В 12 може да доведе до това състояние. Възможни са и далеч по-сериозни проблеми с венозната или ендокринната система, или пък някои разстройства в храносмилането.
Когато организмът получи отравяне с тежки метали, пак може да започне изтръпване на ходилата. С този симптом са обвързани и някои паразитни, инфекциозни и автоимунни болести. При възпаление на съединителната тъкан изтръпването се локализира в петата. Сред причините са преумора и натрупани излишни килограми.
Облекчение на патологията се постига с пълноценна почивка и поддържане на нормално тегло.

Изтръпване на левия крак

Ако нервната или съдовата система боледуват, обичайно е да започне изтръпване на левия крак. Възниква рязко и стряскащо бодване в долната част на крака. Болката нараства и е най-силна при изкачване на стъпала.
Наличието на тромбоза и разширени вени също водят до това състояние. Вероятни са и други симптоми, които по нищо не изглеждат свързани с изтръпването, като кашляне и ледени крака.
При разстройство в нервната система често се забелязва куцане с левия крак и трудно стъпване на него, непосредствено след ставане от сън. Изтръпването може да обхване слабините и тогава е налична остра болка в зоната на таза.
Това може да предупреждава за настъпващ инсулт или мозъчна травма, което е изключително сериозно. Единственото, което следва да се предприеме е посещение при кардиолог и невролог.

Изтръпване на десния крак

Десният крак може да изтръпва постоянно или от време на време. Възможно е да върви заедно с изтръпване на дясната ръка. Без значение дали е временно или непрекъснато, вниманието следва да се насочи към проверка на централната нервна система и да се изследват налични изменения в гръбначния стълб.
Причините могат да се търсят във вирусни инфекции, възпаления на хрущялната тъкан на гръбнака, или сред по-прозаичните – неправилно разпределено натоварване, дълго престояване в една и съща поза или преумора.
Изтръпването в десния крак може да протича и с пареза. В такъв случай движението и пристъпването е крайно затруднено и в много случаи почти невъзможно.
Най-елементарното и лесно нещо, с което всеки може да се съобрази е да внимава какво слага в джобовете си. Всичко по-тежко, пъхнато в дрехите, може да доведе до скованост и да нанесе вреди. Масивен предмет в задния джоб, примерно, може да предизвика свиване на седалищния нерв.

Изтръпване с болки

Болката може да се усеща различно. Описва се от пациентите като режеща, убождане с игла, парене. Когато изтръпването е в комбинация с каквато и да е болка, обикновено лекарите говорят за парестезия.
Тя може да е краткотрайна, да се появява от време на време и да изчезва за по-дълъг период. Ако стане част от ежедневието и престане да отшумява бързо, непременно трябва да се потърси медицинска помощ. Възможно е да се окаже предупреждение за важни заболявания, някои от които извънредно опасни за здравето и живота.


Парестезията, постоянна и нелекувана, може да бъде симптом за диабет, инсулт, множествена склероза. Ако се „обажда“ рядко, то причината може да е притиснат нерв.
В зависимост от степента на заболяването и причините за него, лечението е различно. То може да бъде хоспитализация или хирургична операция. Във всички останали случаи е достатъчен пълноценният отдих, съчетан с лечебна физкултура.

Изтръпване на краката нощем

Честото събуждане нощем с изтръпнали крака се дължи на лошо оросяване или неудобна поза, заради която се е стигнало до прищипване на нерв.
За каквото и да става въпрос, има няколко съвета, които е препоръчително да бъдат спазвани:


• промяна в храненето и поддържането на холестерола в допустимите граници;
• преустановяване на тютюнопушенето;
• повече двигателна активност през деня;
• поставяне на възглавница между краката по време на сън;
• ползване на чорапи и обувки, специално пригодени за хора с проблемно оросяване;

Изтръпване на краката при ходене

Неслучайно медиците постоянно напомнят колко важно е какво ядем и по колко. Хапването трябва да е премерено и пълноценно, съобразено с възрастта и начина на живот на всеки. По краката и стъпалата много точно може да се прецени дали в диетата липсват ценни витамини и минерали.
Ако приемът на калций и витамин D е под нормата, костите стават по-чупливи и податливи на травми и фрактури. При повечето хора, които страдат от изтръпване на краката при ходене, се установява липсата на магнезий и витамин B 12.
Какво да направим? Повече от ясно е, че се налага възстановяване на липсващия запас от магнезий и витамини.

Изтръпване на краката при дискова херния

Хората с дискова херния имат притискане на междупрешлените дискове, което те усещат като изтръпване в краката. Нервите на увредения диск изпращат импулси до крайниците и предизвикват така нареченото мравучкане. Често то е комбинирано с мускулни спазми.
Дисковата херния е болестно състояние, което трябва да се излекува. То е свързано с мъчителни болки и обездвижване. В редица случаи единственото спасение е оперативна намеса.
Първото нещо, което всеки болен трябва да спазва е да не носи тежко, дори и за кратко. Прието е, че до 3 килограма е теглото, което може да бъде носено на ръце. Всички, които работят седнали, включително и шофьорите, трябва да се снабдят с анатомична облегалка.
Най-важното нещо за страдащите от това заболяване е движението. Първа помощ за тях са и подходящите масажи.

Изтръпване на краката при диабет

Болните от диабет трябва да се справят с болезнено подуване на краката и с тяхното изтръпване. При тях е нарушено както усвояването на глюкоза, така и кръвообращението. Това положение се обозначава като периферна невропатия и може да завърши с парализа или дори ампутация.
Ако вече има поставена диагноза невропатия, то следните мерки са подходящи за облекчаването й:

• постоянен контрол на нивата на кръвна захар;
• ежедневно физическо натоварване;
• строга диета и ограничаване на вредните навици;
• отказване на цигарите;
• да не се кръстосват краката един върху друг;
• масаж на крайниците;

Изтръпване на крайниците на нервна почва

Стресът често е в основата на редица заболявания. Дори и най-здравият човек може да има изтръпнали крака само и единствено дължащи се на нерви. Това отново е свързано с нарушено кръвоснабдяване, този път на нервна почва.
Всеки човек, изложен на стрес, започва да образува определени хормони, които оказват влияние на цялостното му състояние. Изтръпване на нервна почва има и при ръцете. Нерядко изтръпването е придружено с обилно потене на крайниците.
Спасението е в правилното редуване на работа с почивка. Отдихът трябва да бъде наистина пълноценен и възстановяващ. Добро въздействие имат различни релаксиращи процедури, както и специални отпускащи терапии.

Изтръпване на краката по време на цикъл

Причина за появата на изтръпване в краката по време на менструация са хормонални изменения, които съпътстват този период при жените. Когато това засяга млади момичета, то е част от растежа. Ако симптомите са при зрели жени, по-скоро е въпрос на нарушено здраве.
Изтръпването често е съпроводено и от болки в краката. Те стават студени, сякаш замръзват, възникват и спазми. Обикновено тези неприятни изживявания изчезват с приключване на менструацията.
Има различни медикаменти, които помагат за справяне с дискомфорта по време на цикъл. В аптеките се продават и достатъчно успокояващи средства, подходящи за този период.
За справяне с изтръпването на краката от първостепенно значение е движението, особено за хора, склонни към заседнал начин на живот. Ходенето пеша и карането на колело са сред най-удачните средства за справяне с проблема. Подходящи са контрастните душове, физическите упражнения и масажи, както и носенето на удобни обувки.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Stoyan Bolgurov
Stoyan Bolgurov
3 years ago

Здравейте подобно изтръпване и аз имам.чърво дясното ми бедро парене мравучкане от 1 м и половина сега и пръстите на краката ми

Моля помогнете

Иван
Иван
1 year ago
Отговаряте на  Stoyan Bolgurov

Стояне намери ли някакво лечение

Ели
Ели
7 months ago

Здравейте
Имам изтръпване на двете ходила
Постоянно е
И чувствителност почти няма