БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Причини за болки в кръста – кога веднага да търсим лекар? (Част 1)

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (15 вота, средно: 2,80 oт 5)
Loading...

Причините за болки в кръста могат да бъдат много. Възможно е те да са свързани със сериозни заболявания, травма, претоварване или други специфични състояния. В две статии ще изброим най-често срещаните причини за болки в кръста и ще посочим защо се появяват и как могат да се излекуват.

Ниско в кръста

Много изследвания доказват, че закръглените хора се оплакват доста по-често от болки в кръста. Те не са предизвикани от възпаления и нарушения в работата на органи в тялото. Следващата широко разпространена причина за неразположение в долната част на гърба са навяхванията и разтягането на връзки, когато човек чувства остри спазми, които могат да продължат и няколко месеца. Неприятни са болките, причинени от лоша осанка и неправилна походка. Какво още може да причини болки в долната част на кръста?

Причини


Болките ниско в кръста отзад са свързани с такива болести, като дискова херния, радикулит, пиелонефрит, киста или тумор на яйчника, киста или поликистоза на бъбрека, тумор на бъбрека, панкреатит, херпес зостер, разтегнат мускул или мускулна треска. Болките на това място, съчетани и с болка ниско в корема са индикация за инфекция на пикочните канали или възпаление на червата. Жените с такава симптоматика обикновено страдат от проблеми с репродуктивните органи.

Отстрани

Отдясно

Много е трудно веднага да се установят причините за болка отдясно в кръста, защото там се намират жизнено важни органи. Възпалението или нарушенията в работата на който и да е от тях предизвиква дискомфорт и рязко влошаване на състоянието. Отчитайки различията в устройството на мъжкия и женския организъм, причините за болка отдясно в кръста са други.

Причини

Ако болката е придърпваща и е при жена – това е сигнал за начало на менструалния цикъл. Няма място за безпокойство. Нужен е само аналгетик. В случай, че болката се усилва, възможно е да е признак за ендометриоза или за усложнения по време на бременност. Такава е болката и при цистит, колит и венерически заболявания. Мъжете получават дърпаща болка на нивото на талията от прекалени физически натоварвания или прекаляване с алкохола. Обикновено, болката при мъжете е краткотрайна, но ако продължи повече от 2-3 дни и състоянието не се облекчава, а напротив – може да е простатит или възпаление на червата. Най-опасната болка отдясно в кръста е рязката и внезапна болка, която е признак за апендицит и е животозастрашаваща. Ако няма температура – става дума за бъбречни колики. При жените, рязка болка може да означава и извънматочна бременност. При тъпа болка– става дума за запек, но ако е така през целия ден и дискомфортът се засилва през нощта, има вероятност червата или пикочните канали да са възпалени.

Отляво

Доколкото основната част от органите са концентрирани в областта на малкия таз, болките в лявата част на кръста и корема може да показват възпалителни процеси във всеки един от тях, а именно: в яйчниците и фалопиевите тръби, в далака, в тънките черва, в дебелото черво, в пикочния мехур, в бъбреците. Освен това, болката отляво в кръста може да идва от сърцето, диафрагмата, белия дроб и дори от стомаха.

Причини

Понеже кръгът на възможните смущения е доста широк, не бива да се доверяваме само на аналгетиците, а да потърсим консултация от лекар. Болките могат да се локализират в определен орган, но и да се проявят доста далече от него. Основните причини за неприятните усещания може да са причинени от следните заболявания: гастрит на стомаха с нарушена слизеста обвивка, панкреатит, травми и възпаление на далака, инфаркт на миокарда, при който болката в съпроводена от гадене, повръщане и подуване на корема, дисбактериоза, онкологично заболяване, проблеми в пикочната система, прищипване на нерв.

Болки в кръста и таза

Болезнените кръст и таз са резултат от промени в тазобедрената става. Проблемите се появяват при сядане или ставане, при тичане, при ходене. Особено неприятно е сядането и излизането от автомобил. Първоначално е сложно да се определи точно откъде идва болката и какво трябва да се изследва. Затова прегледът включва както оглед на кръста и органите в таза, така и на тазобедрените стави.

Причини

Дори и да няма конкретна травма и да е ясно, че тазобедрените стави са едни от най-стабилните в човешкия скелет, те постепенно се износват. Стоенето на един крак, тичането, слизането и качването по стълби натоварват максимално ставните повърхности. Крайният вариант е смяната на ставата с изкуствена.

Болки в кръста и краката

Тези болки засягат най-често хората в активна възраст, в зависимост от професиите им – например танцьори, щангисти, футболисти и др. Наличието и на други симптоми – температура, загуба на тегло, втрисане са сигнал за инфекциозно заболяване, наличие на тумори и пр.

Причини

Проблемите с кръста и краката обикновено са с дегенеративен произход и са свързани с характера на някаква физическа дейност. Може да имат общо и с процесите на стареене на организма и да не изискват медицинска намеса.

Болки в кръста и корема

Те се появяват при контакт на нервните окончания на вътрешните органи, вследствие на тумори, травми, възпаления, деформации и др. Болката може да е съсредоточена в болния орган или да се разпространи извън него. Когато кръстът и коремът болят едновременно, не може да се постави веднага правилна диагноза.

Причини

Опасващата болка в кръста свидетелства за перитонит, перфорация на стомашната стена, пикочния мехур или червата. Слизането на болката ниско в корема е типично за бъбречни колики и патология на бъбреците. Много рядко, тази болка може и да е признак на инфаркт на миокарда. Болките в кръста и корема са признак на редица заболявания. Отличават се по интензивност и характер (тъпа, остра, дърпаща, пареща). Другите причинители са различни урологични болести, проблеми с опорнодвигателния апарат и с половата система.

Болки в слабините и кръста

Често, при студено време, мъжете получават внезапна болка в кръста и слабините (най-често в левия тестис). Това най-често отшумява бързо и не се стига до лекарска помощ. Засяга преди всичко мъже между 20 и 40 години.

Причини

Причината за това състояние е епедидимитът – възпаление на надсеменника, което се получава от бактериална инфекция и простуда. Болката се отключва при движение и продължава два-три дни. Задната част на тестисите се подува. При по-остра болка и при липса на инфекция, се лекува само с противовъзпалителни средства.

Болки в гърба и кръста

От тях се оплакват предимно болните от дископатия. Но може те да са причинени и от много други неща, например – като болки в мускулите или настинка, или прекалено дълго стоене на течение, работа на открито и т.н. Проблем ще има и, ако болезненото състояние се запази за повече от два –три дни или пък се появява периодично. Едно е мускулна треска и съвсем друго възпалението на нерви. Вдигането на тежко, така нареченото „сецване”, продължителното шофиране или стоене пред компютъра в неправилна поза също предизвикват болки в кръста и гърба.

Причини

Освен от тези безобидни причини, болките в тази част на гърба може да са от нещо по-сериозно. Такива са остеопорозата, шиповете, стенозата и дисковата херния. Проблемите се задълбочават с възрастта, гръбначният стълб се износва, променят се прешлени, стави, хрушяли и дискове. За съжаление, тези поражения обхващат и все по-млади хора с наднормено тегло и обездвижване.

Болки в кръста при дете

Родителите все по-често търсят ортопед за децата си. Според американски изследвания, 30% от тийнейджърите страдат от болки в кръста и показателите се увеличават с всяка следваща година. Докато растат, в организмите на децата протичат важни физиологични и антропологични изменения. Детското тяло не винаги е готово за интензивно натоварване, придружено и от вредни навици. Едно от печалните последствия са болките в кръста от изкривен гръбначен стълб. Ако за някои деца корекциите могат да се направят за месец, при други, лечението отнема години.

Прочетете втора част, за да разберете кои са останалите чести причини за болки в кръста.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
рехабилитация
рехабилитация
3 years ago
Павлина
Павлина
3 years ago

Здравейте не знам какво ми има постоянна болка в лявата страна на кръста
урината не ми е добре LEU 70 не го разбирам на 41 годишна съм и незнам какво ми има
Моля някой да ми каже нещо

Александър
Александър
3 years ago

Здравейте няколко дни ме боли ниско долу кръста и при догане на 5 кг умирам от болки и се потя ужасно много от какво може да е