БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Причини за болки в кръста – кога веднага да търсим лекар? (Част 2)

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Причините за болки в кръста могат да бъдат много. Възможно е те да са свързани със сериозни заболявания, травма, претоварване или други специфични състояния. В две статии ще изброим най-често срещаните причини за болки в кръста и ще посочим защо се появяват и как могат да се излекуват.

Болки в кръста при травма

Спортните травми са едни от най-разпространените причини за болки на опорнодвигателния апарат изобщо. Професионалните спортисти са най-засегнати, като в зоната на най-висок риск се намират щангистите, футболистите, баскетболистите, скиорите, тенисистите, гимнастиците и борците. Причина за техните и изобщо за подобни травми за прекомерното натоварване на гръбначния стълб и немарливостта по отношение на симптомите. Ако прегледите при лекар се игнорират, възникват усложнения, повторни травми и хронични заболявания.

При неправилна стойка

Гръбначният стълб е като ствол на дърво и поема огромно натоварване. Той носи целия човешки организъм.

На всичкото отгоре, при повечето хора гръбначният стълб не е укрепен със силна мускулатура, защото все по-малко хора се занимават с физически труд, а за фитнес не всеки има сили и време. Седенето на стол по 8 часа на ден не е нормално, дори да е в най-удобната поза. Ако се добавят и обувки на висок ток, и чанта, която изкривява тялото настрани, това са все извънредни положения, които гръбначният стълб трябва да задържи. Дори и човек да спортува – как точно го прави? Има ли инструктор или прави упражненията и тичането на случаен принцип? Лошото е, че това се повтаря ежедневно, в продължение на десетилетия. Жертвите на офисната работа и дори фрийлансърите, страдат от болки в кръста.

При жени

При бременност

Трябва да стане ясно, че причините за болки в кръста в първите месеци се различават от тези в края на бременността. Неразположение в кръста в началото на бременността не е повод за паника. Това навярно е обикновен физиологичен процес и не се налагат никакви мерки.

Причини

Когато болката е силна или пулсираща, е нужна незабавна консултация с гинеколог. Освен това, в началната бременност, се повишава нивото на прогестерон и болката може да е свързана именно с това. Случва се, заедно с кръстта, болката да обхване и долната част на корема и тогава трябва да се отхвърли вероятността за извънматочна бременност. Придърпващата болка в кръста в последните месеци е напълно нормална, защото бебето расте и натиска органите. По това време се отеля и хормон за отпускане на мускулите по време на раждането, който също може да предизвика неразположения. Колкото повече наближава момента за раждане, толкова по-често тялото само си устройва „тренировки за болка”, която бъдещата майка трябва да изтърпи. Но тялото трябва да се наблюдава. Резките болки в последните месеци може да са контракции и дори получено разкритие, когато ситуацията е критична.

Болки в яйчниците и кръста

Изпитват ги почти всички жени в ранните месеци от бременността. Понеже женските полови органи са в малкия таз, понякога се създава усещането, че болката идва от яйчниците, а причинителят може да е съвсем друг. Репродуктивната система на жената често е атакувана от инфекции, простудни и венерически заболявания.

Причини

Една от най-неприятните причини за болки в кръста и яйчниците е извънматочната бременност. Много жени имат болезнени кисти на яйчниците и понякога е нужна операция. Болката може да се локализира в кръста и яйчниците и от: запек при бременност, бактериална инфекция на който и да е орган в тазовата област, заболяване на жлъчката, инфекция на пикочния мехур и пикочните пътища, апендицит.

Болки в кръста преди цикъл

Болките в кръста и усещането за придърпване в долната част на гърба са съвсем нормални неща преди месечния цикъл. Активните процеси, които протичат в женския организъм преди и по време на цикъл, се отразяват върху състоянието на жената и създават дискомфорт и болезнено неразположение.

Причини

Много жени имат нисък праг на болка и реагират остро на съкращенията на матката. Промяната на хормоналния фон непосредствено преди цикъла не може да притъпи болката. Ниските нива на естроген (хормон на еуфорията) и на прогестерон ( хормон, който успокоява) са причинители на болка в кръста непосредствено преди менструалния цикъл. Хормоните са причина и за задържане на течности в организма, благодарение на които органите леко се подуват и натискат нервните окончания. Ако жената има вътрематочна противозачатъчна спирала, от нея матката се свива по-често и е още един фактор за наличие на болка.

Кога да отидем на лекар?

Обръщането към лекар не винаги е задължително. Ако знаем, че имаме мускулна треска, че сме се простудили , че сме стояли дълго време в неудобна поза, че става дума за менструален цикъл и ситуацията се подобрява от болкоуспокояващи и домашни способи за лечение, това не е повод за притеснение. В повечето случаи, обаче, ситуацията може да излезе извън контрол и да е животозастрашаваща. Може да става дума за апендицит, за бъбречна криза, за инфекция, която няма как да излекуваме сами. Ако болката е съпроводена от температура, гадене, повръщане, ако е с пулсиращ характер и с времето не намалява, а се усилва, това е повод за небавна медицинска намеса.

Лечение

Лечението зависи от симптоматиката и поставената диагноза. То е няколко вида, които се прилагат поединично или в комбинация:
• с лекарства: използват се нестероидни противовъзпалителни, обезболяващи и хормонални препарати;
• инжекции: блокади в областта на гръбначния стълб и определени мускулни точки;
• иглотерапия;
• мануална и физиотерапия;
• лечебна гимнастика;
• охлаждане;
• хирургия.

Упражнения при болки в кръста

За някои случаи, укрепването на мускулатурата или раздвижването с упражнения вършат чудеса.

Има много такива упражнения, които се изпълняват в домашни условия, но на тях трябва да се гледа като на средство за превенция. Ако има болка, още повече, ако не знаем какъв е причинителят ѝ, не трябва да правим нищо по свое усмотрение – нито да движим, нито да загряваме, нито да охлаждаме. Необходим е лекар, който да постави диагнозата, кинезитерапевт за оптимална терапия и чак тогава – домашни упражнения, които са обсъдени със специалисти.

Удобни дрехи , обувки и чанти

Удобното облекло , обувки и аксесоари са много важен аспект за изграждане на правилна стойка в детска възраст и за комфорт на скелета изобщо. Колкото и абстрактно да звучи, от тока и свода на обувката болят не само стъпалата, но и коленете, и тазобедрените стави, и кръстът, и гърбът, и вратът. Това може да се случи в обратен ред, ако дамската чанта е прекалено тежка и навежда едното рамо надолу.

Колани за болка в кръста (помагат ли?)

Специалните поддържащи колани имат огромно значение за отстраняване на болката и за профилактика. Освен във вид на колани, те са още корсети, полукорсети, коректори на осанката, бандажи и пояси. Всички те предпазват гръбначния стълб от деформация, подобряват венозния и лимфния отток, фигурата става по-стройна. В идеалния вариант, в състава на тези приспособления има вълна. Използват се само по лекарско предписание. В противен случай, те не само няма да помогнат, но може и да навредят. Носят се само върху бельо, за да се избегне протриването. Когато са много стегнати, пречат на дишането, нарушават кръвообращението и храносмилането. Ако не се разделяте с тях денем и нощем, мускулите в обхванатата зона ще атрофират.

Прочетете първа част, за да разберете кои са останалите чести причини за болки в кръста.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари