БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Ечемик на окото – опасна ли е инфекцията?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,75 oт 5)
Loading...

Болезнено и остро инфектиране на фоликула на косъма или на мастните жлези по краищата на клепача, така с няколко думи може да бъде описан ечемикът.

Защо се появява?

Едни от главните причини е бактериална инфекция, пренесена много често от мръсни ръце, с които сме докоснали окото. Но като реакция може да се появи и при хора, страдащи от захарен диабет, заболявания на имунната система и други хронични болести на стомаха и чревния тракт.
В началото на развитието на ечемика се появява болезнен, не толкова силно изразен оток. Постепенно се уплътнява, превръща се в болезнено място, подува се и се зачервява. Окото също се раздразня с усещане за чуждо тяло в него. Ако не се предприемат мерки навреме се появява сълзене, чувствителност към светлина и подуване. Обикновено ечемикът образува жълтеникав край, от който изтича гной и тогава болката спира.

Видове ечемик

Вътрешен ечемик

Много неприятен, обхващащ вътрешната част на долния или горния клепач на окото и не толкова често срещан. В своята най-остра фаза се подува, пука се и изтича жълтеникав секрет. След това дискомфорта от отока изчезва, както и силно изразената болка. Вътрешният ечемик понякога прониква и през кожата.

Външен ечемик

Гнойното образувание, приличащо на пъпка. Започва с леко зачервяване от външната страна на горния или долния клепач, пари, сърби и уголемява размера си. Няколко дни ечемикът продължава да се издува, докато се отвори спонтанно и започва да се самоабзорбира. Причината за появата на външното образувание е запушване на фуликула на миглите или съседни жлези.

Болки при ечемик

Възможно е да ви излязат няколко ечемика едновременно, придружени с висока температура, възпаление на лимфните възли, главоболие и пр. Не пренебрегвайте и редицата усложнения, които са възможни при опит да изтласкаме гнойта от абцесния ечемик. Болката е по-скоро неприятна, отколкото силна и е един от първите симптоми, която алармира, че е възможно да ви се появи ечемик.

Ечемик при деца

Както при възрастните, така и при децата може да се появи от мръсни ръце и ниска хигиена като цяло. Понякога може да възникне и в резултат от хипотермия. Друга рискова група деца са малчуганите, носещи лещи, които могат да са замърсени и да предизвикат появата на ечемик или детето да страда от слаб имунитет, което предразполага към появата му. Обикновено първите сигнали, че детото ви има ечемик е ако започне да се оплаква, че има болка и парене, търка очите или премигва често.
Обикновено минава за седмица, като през това време, за да се стимулира по-бързото узряване, мястото може да се затопля с компреси и да се дезифенкцира, беза да се изстисква.

Ечемик при диабет

В днешно време, голяма част от населението страда от диабет. Затова ако забелязвате, че честа ви се появява ечемик на окото и сте над 50 години, той може да бъде сигнал, че сте заболяли от диабет. Затова появата на възпалението може да алармира да се изследвате обстойно. Също така не бива да пренебрегвате хигиената си и здравословните навици, особено ако имате диабет. При болните често може да се появяват ечемици на различни места около или в очите.

Лечение на ечемик

В началото на развитието на ечемика, мястото на появата му трябва да се дезифенкцира 2-3 пъти дневно. Възможно е самата дезифенкция да предотврати развитието на гнойното образувание и то само да изчезне. Могат да се прилагат и топли компреси, но все пак посетете специалист – очен лекар. Лекарят ще направи необходимите изследвания, за да установи причината за появата и ако е необходимо хирургичното му отваряне или прием на антибиотици. Изключително важно е да не изстисквате сами ечемика. Това може да доведе до усложнения.
В повечето случаи ечемикът е безобиден и минава от само себе си. В редки случаи е необходим прием на лекарства или хирургична интервенция.

Превенция на ечемик

За да се предпазите спазвайте добра лична хигиена, мийте ръцете си често и внимавайте да ограничите контакт с очите, ако е невъзможно да ги измиете, а не са чисти. При дамите е важна козметиката, която ползват да бъде качествена, а всички четки за грим да бъдат поддържани чисти и при замърсяване да бъдат заменяни с нови.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари