БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как се лекуват полипи в носа и затруднено дишане

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (10 вота, средно: 2,90 oт 5)
Loading...

Какво представляват полипите в носа?

Това е вид патологично формирование,което произхожда от лигавицата, намираща се в носната кухина или свързаните с нея синуси. Те се появяват в резултат на заболявания, които са с хроничен характер. Такива заболявания са ринитите, различните видове синузит, както и бактериалните и гъбични инфекции. Често се получават при алергичните ринити, както и при астмата, въпреки, че това не е напълно доказано. Някои вродени заболявания също се характеризират и в полипи в носа. Такива са първична цилиарна дискинезия и кистичната фиброза. Към полипите могат да се включат и тумори като саркоми, папиломи, хордоми, фиброми и други. Понякога дори и със злокачествените.
Накратко полипите могат обяснени така:

Носният полип е доброкачествен (нераков) тумор, който расте в лигавицата на носа или синусите. Тези полипи обикновено се появяват както в дясната, така и в лявата част на носните проходи и пречат на въздушния поток. Те могат да накарат носа ви да се почувства запушен и да намали обонянието ви. Не всички израстъци в носа са полипи. Полипите най-често се срещат в средна възраст.

Симптоми

Най-често човек с полипи се оплаква от главоболие, смутено дишане през носа, хъркане и повишена секреция. Понякога е засегнато и обонянието, както и вкусовите възприятия. Кръвотечението не е симптом характерен за полипи. Но те пък могат да подпомагат появата на чести инфекции. Големите полипи, както и голямо количество малки полипи могат да доведат до запушване на дихателните пътища и да накарат човека да диша само през устата. Това от своя страна е проблем за лицево-черепната структура.
Няма точно определена причина за появата на полипите.

Диагноза


Поставянето на диагнозата става само от лекар-специалист в тази област. Понякога той може да диагностицира човек само с така наречената предна риноскопия-оглеждане на носната кухина само през ноздрите. Но доста често има полипи и по-навътре в носа и затова този преглед може да не се окаже достатъчен. Тогава УНГ лекар може да проведе риноскопия с помощта на ригиден апарат или фиброоптичен такъв. Този вид риноскопия се нарича ендоскопска.
За да се установят причините за наличие на полипоза в носа се провеждат и лабораторни изследвания.
В редки случаи се налага магнитен резонанс или компютърна томография. Те се правят, когато има съмнения за наличие на туморен произход.

Лечение на полипоза

Има два метода – хирургичен и с медикаменти.
Всичко зависи от стадия на болестта.

Медикаментозното лечение

Медикаментозното лечение дава добри резултати в повечето случаи. Препаратите са кортикостероиди. Могат да бъдат системни и локални. Целта на локалните е да облекчат симптомите и намалят образуванията. Те са и с превантивна цел, затова могат да се ползват и профилактично. Системната терапия се прави в период от няколко дни, като понякога след нея има нужда и от локални медикаменти. Ако има нужда може да бъде назначено и лечение с антибиотици или антимикотично лечение.
Стероиди от типа на инжекционните или орални могат да бъдат вариант, ако назалните спрейове нямат резултат. Такъв вид е преднизон. Те не решават проблема в дългосрочен аспект, затова трябва да потърсите друг вариант. Те имат и странични ефекти, затова не могат да се прилагат дълго време. С антибиотици и антихистамини се лекуват алергии от различен тип и инфекции в синусите, които са предизвикани от възпаление в носната кухина.

Хирургично отстраняване на назални полипи

Това се прави, когато другото лечение не е дало резултат или размерът на полипа е прекалено голям. Ако полипът е малък, но не се е повлиял от медикаментите, може да бъде отстранен и в амбулаторни условия чрез полипектомия. Ако размерът не е такъв обаче се пристъпва към хирургично отстраняване чрез отворена операция или ендоскопска.
Повечето хора, които претърпяват операция, виждат подобрение на състоянието си, но е твърде възможно полипите да пораснат отново. Това се случва обикновено в рамките на няколко години.
Може да се наложи да използвате стероиден спрей за нос след операция, за да спрете бързото възвръщане на полипите.

Фармацевт също може да помогне при полипи в носа

Той може да препоръча:

  • стероидни назални спрейове, които не се нуждаят от рецепта
  • солената вода, с която да се измива носната кухина – наречена солена промивка

Усложнения

Носните полипи могат да причинят усложнения, тъй като блокират нормалния въздушен поток и дренирането на течности, както и поради хроничното възпаление, което е в основата на тяхното развитие. Потенциалните усложнения включват:

• Обструктивна сънна апнея.
• При това потенциално сериозно състояние спирате и започвате да дишате често по време на сън.
• Обостряне на астмата.
• Хроничният риносинусит може да влоши астмата.
• Синусни инфекции.
• Носните полипи могат да ви направят по-податливи на синусни инфекции, които често се повтарят или стават хронични.

Предотвратяване

Може да си помогнете за намаляване на шансовете за развитие на назални полипи или за поява на назални полипи след лечението със следните стратегии:

Лечение при алергии и астма

Следвайте препоръките на вашия лекар за лечение на астма и алергии. Ако симптомите Ви не се повлияват добре, говорете с вашия лекар за промяна на плана за лечение.

Избягвайте дразнители на носа

Доколкото е възможно, избягвайте да вдишвате вещества във въздуха, които могат да допринесат за възпаление или дразнене на носа и синусите, като алергени, тютюнев дим, химически пари, прах и фини отломки.

Практикувайте добра хигиена

Измивайте ръцете си редовно и старателно. Това е един от най-добрите начини за защита срещу бактериални и вирусни инфекции, които могат да причинят възпаление на носните проходи и синусите.

Овлажнете дома си

Използвайте овлажнител, ако въздухът в дома ви е сух. Това може да помогне за овлажняване на дихателните пътища, да подобри притока на слуз от синусите и да предотврати запушването и възпалението.

Правете промивка на носа

Използвайте спрей със солена вода (физиологичен разтвор) или промивка на носа, за да изплакнете носните си проходи. Това може да подобри притока на слуз и да премахне алергените и други дразнители.

Предотвратяване на появата на полипи

Превенцията може да се осъществи по няколко начина:
• Човек може да елиминира причината за полипите като елиминира алергените чрез контрол на околната среда.
• Човек може да блокира стимулиращата причина чрез десенсибилизиращо лечение.
• Или може да се използва поддържаща терапия с противовъзпалителни лекарства като стероидни назални спрейове или левкотриенови инхибитори. Много пъти комбинацията е необходима за оптимална превенция.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари