БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Киста на гърдата – Кога трябва да се отстрани

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (8 вота, средно: 3,63 oт 5)
Loading...

Какво представлява кистата на гърдата?

Гръдните кисти са вид доброкачествено състояние, което не е раково. Този вид образувания са едни от най-честите, които се появяват. Могат да засегнат едната или двете гърди.
Смята се, че гръдните кисти се развиват естествено, тъй като гърдата се променя с възрастта, поради нормалните промени в хормоналните нива и редица други причини. По време на менопауза, статистиката сочи, че се образуват повече кисти, отколкото през другата възраст. Жените, които са в детеродна възраст, но все още не са раждали също са по-силно засегнати.

Колко всъщност може да е опасна кистата на гърдата и има ли нужда да бъде премахната?

Всяко едно изменение се свързва най-често с хормоните. Така е и при промените на гърдите. В случай, че се открие киста, трябва да бъдат направени всички изследвания, които са необходими. За да бъде открита навреме, лекарите съветват поне веднъж месечно жените да се самоизследва и ако забележат нещо притеснително или по-особено от преди да се консултират с лекар.

Защо се появяват кистите?

Какво всъщност представлява кистата? Кистата е образувание, което има различна големина-може да бъде малка само 1-2 мм, а може да достигне и до един или повече сантиметра. Изпълнена е с течност, която има прозрачен цвят.

Кистите се появяват, когато се запушат каналите в гърдата и по-точно в млечните жлези. Образуванието може да бъде само едно,но може и да са и повече от едно. Когато са повече се говори за мастопатия- вид хормонално нарушение. Твърде вероятно е кистите да растат. Всяка една е заобиколена от капсула, която е от съединителна тъкан. Кистата е с няколко камери, като клетките, които има вътре могат да бъдат, както доброкачествени, така и злокачествени. Точно това е и причината за задължителното изследване-трябва да се знае за какъв вид става въпрос.

Признаци за киста на гърдата

При обследване от самите вас, в гърдата усещате, което е еластично.
Имате усещането, че това образувание нараства, като едновременно с това запазва формата и еластичността си.
Усеща се болезненост на гърдата, досега не сте усещали, като най-силно се усеща през втората част на цикъла.
Ако усетите някой от тези признаци, незабавно се отидете на лекар. Този вид тумори са много опасни, тъй като могат да се превърнат много бързо в злокачествени, след като загноят. Не бавете посещението си при мамолог.

Изследване на туморното образувание

При посещението си при мамолог, той първо прави оглед, а след това изследване на млечните жлези с ехограф, както и рентгеново изследване.При изследването с рентген се откриват дори най-миниатюрните кисти, затова и то е най-точното. Трябва да бъдат назначени и изследвания на хормоните.
Ако има кисти с голям размер се прави биопсия. Така се изследва състава, който има течността и дали има ракови клетки. Задължително се провежда и преглед от гинеколог, за да се установи има ли наличие на възпалителен процес.

Видове

Фиброаденом

Този тумор е най-често срещан при жените. Размерът му е от един милиметър до няколко сантиметра. Има кръгла форма, а консистенцията му е твърда, но еластична. Той е подвижен при пипане.

Интрадуктален папилом

Този вид тумор се развива в млечните жлези и по-точно в самите канали. Мястото им е зад зърното. Като симптом се определят кървавите секрети от гърдата.

Киста на млечните жлези

Размерът й може да бъде малък-само няколко милиметра, но може да има и доста по-голям размер. Течността, която има вътре е кафеникаво жълта, дори зеленикава течност. Този вид тумор се лекува или с пункция или с аспирация.

Фиброкистозна мастопатия

Фиброкистозната мастопатия се характеризира с наличието на голям брой кисти в един и същ участък. Образуват се така наречените мастопатични плаки.

Масталдия

Нарича се още мастодония и се характеризира различни по степен болки в областта, където се намира млечната жлеза. При този вид киста не се открива наличие на туморен процес. Болката се овладява, но много трудно. За да се излекува трябва да мине дълго време.

Кистата се е възпалила, когато:
• Болката не зависи от менструалния цикъл;
• Усещанията стават все по-болезнени и по-ясно изразени и се определят като пулсиращи или разкъсващи.
• Повишава се телесната температура и се появява треска;
• Интоксикацията, загубата на апетит, гадене, повръщане, общо безпокойство и усещане за слабост.
• Кожата, която се намира над кистата набъбва и почервенява;
• Понякога от зърната се отделя гной;
Кистата се възпалява от продължителното й развитие в гърдата. Този процес се съпътства и от инфекция, която също може да попадне в кистата.

Лечение на различните кисти на гърдата

Кистите, които са голям брой се лекуват като вид мастопатия, т. е причината е хормоналният дисбаланс. С този вид лечение нивата на хормоните биват нормализирани, както и излекуване от различни болести предавани по полов път при жените.


Ако кистата е една и е с голям размер се прилага пункция, при която цялото съдържание на кистата се изцежда. Това се прави със спринцовка. Има възможност бъде използван и ултразвук, за да се улесни процеса по откриването. След такъв вид пункция, стените се слепват, което предотвратява да се напълни отново. Като интервенцията приключи, твърде е вероятно да се почувства слаба болка и дискомфорт около мястото. Болката може да се облекчи с парацетамол.

Съществуват и случаи, когато кистата се развива отново на същото място. Ако се наложи пункция на едно място повече от 2 пъти, кистата трябва да бъде отстранена с хирургична намеса.
Оперативна намеса се прави и при дори малки съмнения, че кистата е злокачествена.

Има кисти, които изчезват сами и не се налага лекуване чрез пункция или операция. Но въпреки, че не се налагат такива интервенции, лекар трябва да следи състоянието на пациента.

Препоръки

На всеки пациент се съветва да спазва диета, която намалява приема на храни имат високи нива на мазнини от животински произход.
Физическото натоварване, но в границите на разумното също възстановява тонуса на тялото. Трябва да се ходи повече, за да се ускори метаболизма.
Стресът също е фактор, който предизвиква кистите на млечните жлези, затова се старайте да избягвате психо-емоционалните натоварвания.
Наличието на кисти в гърдите не означава, че рискът от рак на гърдата е по-голям. Но при всяка промяна, която забележите, не се колебайте да отидете на лекар. Важно е всичко да се диагностицира на време, за да се предприеме лечение незабавно.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари