БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

19 причини за болки в тестисите – Кога да се притеснявате?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (26 вота, средно: 2,92 oт 5)
Loading...

Как са устроени тестисите и каква е функцията им?

Основната функция на тестисите е да произвежда сперматозоиди и да отделя мъжките полови хормони (тестостерон). Разположени са в торбичка (скротум), като обикновено са на различно ниво –десният тестис често се намира по-високо от левия. Двата тестиса могат и да се различават по големина. Обичайният размер е 4-6 см. на дължина и 2,5-3,5 см. на ширина.

Тестисите изискват необходимото внимание при спазване на хигиената на мъжките полови органи. Температурата на тестисите трябва да е с 4 градуса по-ниска от общата температура на тялото, защото високата температура нарушава образуването на сперматозоиди. Затова мъжете, водещи заседнал начин на живот трябва от време да стават, за да се отделят тестисите от горещото тяло и да се охлаждат. Тестисите са много чувствителен и болезнен орган и лесно се нараняват. Какво може да ги травмира и мъжът да изпита болка?

Причини за болки в тестисите

1. След полов акт

Понякога, при акт, мъжът не може да достигне оргазъм и свързаното с него семеизпразване. Продължителната ерекция причинява силна болка, но не е необходимо някакво специално лечение. Проблемът минава, когато възбудата спадне или мъжът получи желания финал.

2. При възбуда

По време на сексуална възбуда, в половия член и в тестисите се натрупва много кръв. Ако възбудата дълго време не получи удовлетворение, подутите тестиси болят и посиняват. Състояние се облекчава след няколко часа, дори и да няма еякулация.

3. При уриниране

Има един риск при тренировка във фитнеса или тежък физически труд, когато пикочният мехур не е изпразнен и част от урината попадне в тестисите и семепровода. Получава се идеална среда за развитие на бактерии и получаване на инфекция. Инфекцията обхваща както пикочните канали, така и тестисите и оттам следват болки при уриниране.

4. След операция от херния

Подуването на тестисите е усложнение след операция от херния. Причините са различни – семепроводът и кръвоносните съдове, захранващи тестиса, се намират в ингвиналния канал. При операцията този канал се отваря и хернията се отделя от кръвоносните съдове и смепровода. Има възможност за травмиране и нарушаване кръвоснабдяването на тестиса, което е съпроводено с оток и болка.

5. Заради медикаменти

Някои медикаменти, използвани за други болести, причиняват болка в тестисите като страничен ефект и не бива да се пренебрегват като вариант при търсене на причината за дискомфорта.

6. При удар

Травмите са най-честият повод за болка в тестисите. Те се случват при тренировка, при бой, при падане с велосипед и т.н. Най-опасни са травмите, получени при каране на кънки или ролери, когато мъжът може изведнъж да падне на шпагат. Болката от травма се появява веднага и е много силна, понякога е съпроводена с гадене, повръщане, силно потене и дори шок. Получава се хематом, оток или направо разкъсване.

7. Заедно с болки в кръста и корема

Заедно с механичните травми, още много причини правят живота на мъжа дискомфортен. Когато болката идва и от корема, и от кръста, възможно е да се развива вирусна или бактериална инфекция, която обхваща и други органи. Най-разпространените инфекции, разпространяващи се по полов път, са уреоплазмоза, микоплазмоза и хламидоза.

8. При вдигане на тежко

Болката в тестисите, която мъжете изпитват при вдигане на тежко, се дължи на херния. Честото вдигане на тежки предмети отслабва зоната по долната част на коремната стена. Така част от червата, заедно с мастна тъкан, се спускат до скротума и натискат тестисите.

9. Рак на тестисите

В сравнение с останалите видове рак, този на тестисите е рядко срещан и се проявява при мъже на възраст от 15 до 34 години. По все още неясни причини, този рак поразява предимно белите мъже. Рискови са мъжете, при които един от тестисите не е слязъл надолу през първите години след раждането. Наследствеността е вторият рисков фактор.

10. Усукване на тестисите

Усукването е рядко, но много опасно заболяване. Само за няколко дни усуканият тестис може да бъде унищожен, ако не се потърси лекарска помощ. Първият признак за усукване е силната болка, която се усеща предимно нощем. Болката се чувства и в корема. Има гадене и повръщане. Ако кръвообращението не се възстанови през първите 6 часа, нормалната функция на тестиса няма да се възвърне напълно.

11. Хематоцеле

Nurse holding anatomical model of male pelvis. Studio shot. Isolated on white background.

Травмата на скротума води до патологично състояние, известно като хематоцеле на тестиса. Честотата на тези травми представлява 13% от всички травми на половите органи на мъжа. Обикновено се лекува оперативно. Хематоцеле – това е събиране на сгъстена кръв в обвивката на тестисите и в скротума.

12. Епидидимит

Това е възпаление на епидидимиса, от което тестисът отича. Причиняват го някои сложни форми на уретрита и простатита, усложнения при туберкулоза, инфекция на пикочните канали и др. При епидидимит се появява кръв в спермата, има болки при еакулация, парене при уриниране, секрети от уретра. Болестта не е за подценяване и, при нелекуване, причинява импотентност и безплодие.

13. Варикоцеле

Още едно заболяване, водещо до стерилитет – отговорно за 40% от случаите на безплодие у мъжа. Варикоцеле е разширяване на вените, които обгръщат тестиса (обикновено левия) и е съпроводено с чувство на болка.

14. Бъбречнокаменна болест

При инфекция на пикочната система и при камъни в бъбреците, острите и внезапни болки обхващат и всички органи на половата система. В този случай има само предаване на болката. Понякога, обаче, камъните от бъбрека могат да попаднат и в слабините.

15. Сперматоцеле – Киста

Кистата на тестис е едно от доброкачествените новообразувания на мъжките полови органи. Среща се във всяка възраст. Сперматоцеле в репродуктивна възраст е още една от причините за безплодие. Като цяло, не заплашва живота на мъжа. Представлява аневризмоподомно образувание на епидидимиса на тестиса, което е с влакнеста обвивка и е пълно с течност. Има едностранно и двустранно сперматоцеле и в зависимост от размера си, стеснява или напълно запушва протока на семенната течност.

16. Руптура на тестис

Руптурата или още разкъсването на тестиса може да е от открита или закрита травма, причинена от спорт, катастрофа, битов инцидент и т.н. Придружена е с много силни болки, понякога със загуба на съзнание, с кръвоизлив, посиняване или почерняване на скротума. Изисква се спешна медицинска помощ.

17. Възпалителни лезии

Когато тестисът е възпален, болката е пареща и се пренася от един орган на друг. Тестисите стават чувствителни на натиск и дори след няколко дни болката да стане тъпа и да намалее, тестисите остават подути. В някои случаи, това подуване е начало на абсцес. Причините за възпалителни лезии са породени от инфекция след операция на простатата, гонореен уретрит, хламидален уретрит, септичен уретрит, механична травма.

18. Туберкулоза на тестиса

Туберкулозата на тестиса най-често е хронична. В епидидимиса на тестиса се появява малко уплътнение, което постепенно се увеличава, без особени усещания за болка. При други случаи, заболяването започва внезапно, с висока температура, с болки в скротума и с отоци по кожата. После болките изведнъж утихват, а в епидидимиса остава плътен възел. Туберкулозата на тестиса може да съществува дълго време в стабилно състояние, но по-често възпалителният процес прогресира и се разпространява по целия тестис.

19. Сифилис на тестиса

Сифилистичният орхит е усложнение на вродения или придобит сифилис. При вродения сифилис, в тъканите на тестиса се появява дифузна фиброза. При придобития сифилис, в третия стадий на болестта се забелязват изменения в тестисите.

Симптоми, при които да потърсите лекар

  • При механична травма и болки, които не минават повече от 1 час;
  • Ако болката се появи изведнъж;
  • Болки с чувство на придърпване, които ту се появяват, ту изчезват;
  • Тестисите променят размера и формата си;
  • При лек натиск се усеща болка;
  • Болките са придружени от гадене, виене на свят и повишена температура.

Изследвания

Изследванията зависят от снетата анамнеза и физическият преглед на пациента. Стандартните изследвания са свързани с анализ на урината, анализ на някои, предавани по полов път болести и цветна доплеровска ехография, в случай, че има подозрение за усукване на тестис.

Заключение

Важната роля на тестисите при осигуряване на поколение и нормален начин на живот предполагат внимание и грижа и при най-малкото смущение във функциите им. Това се отнася особено за състоянията, свързани с болка, които никак не са за пренебрегване и нелекувани, водят до тежки усложнения и фатални последици.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари