БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Първите признаци на рак на гърлото

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (17 вота, средно: 3,18 oт 5)
Loading...

За всяко заболяване е важно неговото навременно диагностициране. Щом става дума за рак, то това е повече от необходимо. И най-малките и незначителни на пръв поглед знаци, следва да бъдат преценени и проверени внимателно. Това има значение за избягване на поредица от лоши и болезнени последици.

Рак на гърлото

Има го най-вече при хора над 50 години. Пълна заблуда е, че го хващат само пушачите. Той може да бъде предизвикан, освен от тютюнев дим, и от слънчево изгаряне, както и от човешки папилома вирус – HPV.
Засяга повече мъже, отколкото нежния пол. Колкото повече нараства продължителността на живеене, броят на засегнатите от рак на гърлото също се множи. Сред тях и процентът непушачи. Ранните сигнали за злокачественото заболяване следва да се разпознават и лекуването да стартира по най-ускорения начин.
Туморът се развива предимно в зоната на ларинкса и най-ощетени са тези, които често имат някакви инфекции в устната кухина. Те с лекота подминават отделните симптоми, считайки ги за обичайно инфектиране. Обикновено такава е реакцията при поява на ранички или кървящи венци.

Причини за рак на гърлото

Няколко са факторите, сочени за водещи при злокачествения тумор:

– пушенето на тютюн;
– употребата на алкохол;
– ултравиолетовите лъчи;
– вредна диета;
– отслабена имунна система;
– човешкият папиломен вирус, тип HPV 16;
– генетични изменения;

Какви видове рак на ларинкса има?

Щом определени клетки около ларинкса започнат да израстват без контрол, образуват тумори и се разпростират в съседни тъкани, то това е рак на ларинкса. Има различни видове, като най-разпространен е ракът на плоскоепителните клетки. Те са неподозирано устойчиви на нараняване, на груба и гореща храна.
Друга разновидност е еденокарциномът. При него клетките отделят слуз. Причината за възникването му все още не е изяснена, но случаите на болни от него нарастват през последните години.
Саркомата е друг вид рак, който се образува в съединителната тъкан. Вирее в костите, мускулите и нервите. При ларинкса се развива в хрущяла.
Рядко, но не невъзможно е и други видове рак да бъдат установени първо в ларинкса, примерно лимфома, левкемия и миелома.
Голяма част от заболяванията на ларинкса изобщо не са рак. Те са доброкачествени тумори и имат симптоми, близки с раковите.

Кои са началните симптоми на рак на гърлото?

Има достатъчно неприятни белези, по които би могло да се съди за болестта:

  • Всякакви образувания и промени в устата, които не отминават до 2-3 дни. Различни ранички, язви, кървене или забележими петна по езика.
  • Загуба на килограми без видима причина. Постепенно засегнатите губят апетита си, спират да чувстват глад, тъй като не се справят с дъвченето.
  • Болка. Традиционно тя е постоянно усилваща се и е съсредоточена предимно при преглъщане и сдъвкване на храната. Нетърпима болка възниква и в ушите.
  • Бучка в гърлото. При усещане за нещо заседнало в гърлото, трябва да се мисли за болнична консултация. Още по-наложително е, ако е съпроводено с парене, кашлица, трудно преглъщане или плюене на кръв.

Възможно ли е симптомите да се объркат с друго заболяване?

Напълно възможно е да се получи объркване. Симптоматиката прилича на тази при херпес или някакви по-леки орални проблеми. Прилики има и с по-обичайните афти в устата. За правилно разграничаване следва да се проследи продължителността и интензитета на болката при появилите се образувания.
Обичайната настинка също има сходни признаци – мъчно преглъщане, подути сливици и променен глас.
Своевременната реакция при поява на болезнена симптоматика е важна. Положението се утежнява, ако има силни болки, които не отминават и не затихват.

Какви изследвания се правят за рак на гърлото?

Първоначално се извършва преглед, който включва оглед на ларинкса и гласовите струни и проследяване за изменения и вероятни туморни лезии. Огледът се прави с помощта на огледалце, което се въвежда в гърлото. За предотвратяване на гадене по време на манипулацията, се ползва анестетичен спрей. Подобен преглед невинаги е възможен. Трудности има при пациенти с анатомични особености, както и при деца, които трудно биха стояли мирно и спокойно.

За директен и обстоен преглед се ползва специален уред и методът се нарича ларингоскопия. Прави се и биопсия, при която за анализ се изпраща взетата тъкан. Това позволява да се видят раковите клетки в качествен и количествен аспект, както ида се назначи последващото лекуване. Изследването е с местна или пълна упойка, борави се прецизно с инструмента и е възможно пълно обследване.

Как се развива болестта и през какви етапи преминава?

Ракът на гърлото преминава през няколко етапа. В началото никак не е страшен и може да бъде овладяно положението, ако се разкрие рано и започне адекватното му лекуване. Това е нулевият етап, когато раковите клетки не достигат до епитела.
Шансовете продължават да са добри и на етап едно. Раковите клетки все още не засягат съседни органи. По време на втория етап тръгват метастази по клетки, близки до ларинкса.
За третия етап се знае, че има находища на ракови клетки в лимфните възли. Последният, четвърти етап е необратим. Ракът вече е достигнал до далечни органи – мозък, бели дробове, стомах, бронхи. На този етап ракът е нелечим и няма никаква вероятност раковите клетки да бъдат премахнати.

Какво лечение се прилага в практиката?

Медицината е достигнала ниво, на което може да предложи няколко ефективни начини за лекуване на рак на гърлото: химиотерапия, лъчева терапия и хирургическа операция.

Химиотерапия

Включва прием на лекарства, които изтребват раковите клетки и не позволяват на тумора да се възобнови. Има различни начини за провеждането й.
При системната терапия лекарствата се въвеждат интервенозно. При регионалната с химикали се третират само в засегнатите участъци.

Лъчева терапия

Увреденото място се облъчва и с помощта на високата енергия раковите клетки умират. Радиационната терапия е безболезнена, понася се леко, но има един съществен недостатък – има вероятност от увреждане на здрави клетки.
Лъчелечението е възможно да се прилага индивидуално, преди операция или следоперативно.

Хирургическа операция

Това е последният начин за спасение от рак на гърлото. Интервенцията може да бъде направена по няколко начина, тъй като зависи от степента на увреждане и конкретното място на тумора. Възможно е да бъде със запазване на гласа, с възстановяване на дихателната проходимост или с отстраняване на целия ларинкс и направата на специална дупка за дишане.
При лекуване на рака е важен индивидуалният подход. Всеки пациент трябва да получи най-успешното за него лечение и да има шанс за успешен изход. Водеща цел е пострадалият да може да води пълноценен живот – да се храни, да говори и да не изпитва болка. Добрият лекар знае какво да предложи и как да проведе цялостната терапия.

Може ли да се предотврати заболяването?

Няма такава болест, която на сто процента да може да бъде избягната. В човешките способности е единствено възможността да осъществи контрол върху външните фактори.

Първата крачка трябва да бъде в посока промяна на начина на живеене и по-конкретно избягване на лошите практики. Без излишна доза вманиачаване, някои навици трябва да бъдат изоставени. Цигарите и алкохолът следва да бъдат ограничени. Хапването да не бъде безконтролно и вредно.

Щом работата е свързана с вредни вещества и химикали, стриктно следва са се изпълняват всички указания и мерки за сигурност. При упражняване на професия в замърсена среда, предпазната маска е задължителна. Ако се налага продължителен престой на открито, нека винаги да има на разположение слънцезащитни средства.
Прегледът в специализиран кабинет не е страшен. При някакви съмнения и подозрителни образувания, консултацията с лекар не трябва да се отлага дълго. Подходящата и навременна грижа винаги се отплаща с добро здраве.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Вера
Вера
9 months ago

Полезна е информацията, която ни предоставяте в този сайт.

Днес ме диагностицираха – рак на гърлото. На 67 години съм, преди 6 години ме оперираха от
рак на стомаха – успешно.

1. Причини – абсолютно вярно, ще добавя консумация на горещи и люти храни.
2. Относно първоначалните симптоми – нямах НИТО един от посочените. Просто ми изчезна гласът ! За радост на мъжа ми !

Започвам лъчетерапия.
PS Не съм спряла да пуша и да си пийвал, с което не се гордея !