БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Има ли разлика между косопад и оплешивяване

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Едва ли някой се замисля за косопад, ако такъв не го е сполетял. И никой не е подготвен и не е наясно как да се справи със ситуацията. Притесненията са как това ще се отрази на външния вид. Падането на косата предизвиква сериозни смущения и влияе на самочувствието. То обаче може да бъде далеч по- сериозно състояние, ако се дължи на заболяване.

Какво всъщност е косопад?

В медицината косопадът се среща под наименованието алопеция. Причините са различни – от такива, присъщи на околната среда до генетични. Още по-любопитно е, че съществуват заболявания, чиито единствен симптом е косопад.
Винаги следва да се изясни какво точно провокира падането на коса. При вътрешни заболявания е възможно да има и други оплаквания. От значение е възрастта, както и полът на потърпевшите. Употребата на някои лекарства, неправилното хранене и драстичните диети също водят до капене на косата.
Загубата на коса може да се дължи и на редовно ползване на стилизиращи продукти, боя, маша, преса и други средства за оформяне на прически. Разни кожни проблеми, инфекции и хормонални промени също влияят на косъма. Точно на хормонален дисбаланс се дължи косопадът при някои жени след като родят.
Щом за едно денонощие падналите косми са не повече от 100 на брой, място за тревога няма. То е част от нормалния жизнен цикъл на космите. Ако се забелязват още симптоми като гадене, температура, обриви, затруднено дишане, запек или диария, задължително следва да се потърси мнението на лекар.

С какво е различен косопадът при мъжете?

Обикновено става дума за андрогенна алопеция или т. нар. мъжки тип оплешивяване. В 95 на сто от случаите мъжкият косопад се дължи на това. При част от мъжкото съсловие андрогенната алопеция е възможно да се случи още на 20-годишна възраст.

Причините могат да бъдат най-разнообразни. Обикновено ранното оплешивяване се дължина на сериозни болести, стресови изживявания, реакция към лекарства и най-вече – наследственост.

Именно унаследяването на генетичната чувствителност на космените фоликули към ДХТ /дехидротестостерон/ е в основата на наследственото оплешивяване.
Горната част на главата е най-податлива на ДХТ. Косопадът при мъжете започва от там, като в началото представлява отдръпване на линията на окосмяване и изтъняване на самия косъм. След това се забелязва прогресиращо падане на коса, като при всички мъже върви с различни темпове и интензивност.

Какво е характерно за косопада при жените?

Макар, че мъжете също страдат от суета, прието е да се смята, че за тях косопадът е по-приемлив. Поне от козметична гледна точка е така. Въпросът е, че косопадът не винаги е козметичен проблем. Както вече стана известно, той може да е сигнал за упорито заболяване.

Често падащата коса се възприема като нещо несериозно и докато не стане съвсем видимо оредяването на окосмяването, не се мисли за лечение. При жените може да се дължи на хормонални изменения, пренасищане с лекарства, емоционални преживявания и други причини.

Женският косопад е възможно да се случи за кратък период или за по-дълъг. В първия случай бързо отминава и не оставя последици. Внимание следва да се обърне, когато косата пада постоянно и продължително. Редно е да се установи причината и да се предприемат лечебни мерки.

Какво представлява оплешивяването?

Не бива косопадът да се свързва задължително с оплешивяване. Сезонното падане на коса не означава, че е започнало оплешивяване. Всеки опитен дерматолог може да види разликата и да прецени какво трябва да се предприеме.

Оплешивяването тръгва от зоната около слепоочията и челото. В много случаи процесът е необратим и оплешивяването е пълно. Основният виновник за това е мъжкият хормон тестостерон, когато поради дефект в метаболизма му се появи дехидротестостеронът. Ето защо, жени със засилено производство на тестостерон имат мъжки тип оплешивяване.

Всякаква козметика против косопад и оплешивяване би свършила работа, ако процесите се дължат на нещо временно. Когато те са в резултат на наследственост, никакви мазила не биха спрели оголването на темето.

Плешивост е възможно да възникне поради автоимунно заболяване. Освен по главата, голи, обезкосмени участъци могат да се появят и на други места по тялото. Среща се при по-млади хора и обикновено в рамките на една година окосмяването е напълно възстановимо.
Нарушения в работата на щитовидната жлеза също могат да доведат до оплешивяване. В периода на менопауза при жените се увеличава производството на мъжкия хормон и това е предпоставка за оредяване на косата.

Налични са и ситуации, при които организмът се опитва да изхвърли космите, тъй като ги счита за чужди. Оплешивяването може да протече на етапи, като постепенно се оголват отделни участъци.

С какво можем да помогнем на косата и скалпа?

Здравата и красива коса е магнит за очите. Тя дава самочувствие и гарантира добро настроение. Всеки би искал да има жива и гъста коса. За това са нужни грижи и постоянство. Коренът на косъма има нужда от полезни и подхранващи вещества, за да осигури нужния блясък на косата.

Витамини

Те са нужни на всяка коса, както за поддръжката й, така и с лечебна цел при проблеми.

Витамин А

Укрепва и заздравява косата, хидратира кожата на главата.Придава така желания блясък и гъстота.

Витамин В7

Използва се за плътност и обем на косата. Подобрява структурата на косъма и го оздравява, когато е изтощен.

Витамин С

Той е от основните пазители на красотата на косата. Пази от преждевременно сивеене на косите и не позволява тяхното изсушаване.

Витамин В12

Без него е невъзможно правилното усвояване на желязо. Грижи се за порастването на косата.

Витамин Е

Изключително важен. Подобрява кръвообращението, задържа влагата в косъма и го пази от сухота. На него се дължи лъскавата „грива“.

Фолиева киселина

Умело се бори с белите коси. Сгъстява косата и я кара да сияе. Препоръчва се и по време на бременност.
Освен витамините, които са от първа необходимост за хубавата коса, важна роля имат желязото и протеините. При липсата им косата става вяла, с начупени краища и губи своята еластичност и красота.

Масажи

Един лесен и подходящ начин за заздравяване на косата. Капилярните масажи помагат много при укрепване на корените на космите. В същото време те повлияват на кръвообращението на скалпа, като го нормализират.
При постоянство и масажиране два пъти седмично, резултатите са гарантирани. Подобрението е видимо. Масажите се правят с върха на пръстите, като се комбинират кръгови движения с лек натиск. Процедурата е подходяща по време на къпане, като следва да се ползва подходящ балсам или крем.

Маски

Маските за коса са много и най-различни. Те наистина имат ефект върху косата, ако бъдат правилно подбрани. Редно е да бъдат съобразени с типа коса – има значение дали тя е мазна, суха или неутрална. Друго, за което трябва да се внимава е какви съставки съдържа маската. При съмнение за алергия към някоя от тях, нека да се направи тест преди употреба. Ако липсва зачервяване или сърбеж, маската е подходяща за нанасяне.
В домашни условия също е възможно приготвянето на чудотворна емулсия. За целта има достатъчно рецепти, в които се ползват яйчен жълтък, кокосово масло и зехтин, банани и авокадо, мед и кисело мляко, овесено брашно и кафе, ракия и лук. Изборът е широк и всеки може сам да реши какво му харесва и кое да изпробва.

Шампоани

Добре е в борбата с косопада и оплешивяването да се включат и подходящите шампоани. Ако лекар не е установил конкретно заболяване, всеки може сам да потърси шампоан, който е препоръчителен при падаща коса. Такива обикновено са натуралните измиващи средства с неутрално рН. Добра работа вършат и детските шампоани.

Тези, които разполагат с време и имат желание могат да си приготвят в къщи собствен шампоан. Достатъчно е към закупен неутрален да добавят по няколко капки, не повече от 10, етерични масла от розмарин и лимон. В получената смес се слагат и две ампули витамин Е. С този шампоан успешно се предотвратява окапването на косата, усилва се кръвообращението и косъмът става здрав и бляскав.
Косопадът е стресиращ и неприятен. Когато започне, нека не се изпада в паника и излишно напрежение. Нека първо да се видят причините и после да се подходи спокойно и сериозно към неговото лечение.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари