БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Диета при диабет: 10 полезни храни

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Какво хапваме, по колко пъти на ден и в какви количества – все въпроси, на които трябва да имаме ясни отговори. Само така ще успеем да държим болестите надалеко и ще си осигурим възможно най-пълноценен и щастлив живот. Храненето е изключително важно и при диабетна заплаха.

Какво представлява диабетът?

Липсата на инсулин създава проблеми с кръвната захар, чиито нива се променят. Най-общо, именно това описва състоянието, наречено диабет. То възниква, щом панкреасът престане да произвежда инсулин или го прави в ограничени количества.
Захарният диабет е хронично заболяване, което е за цял живот. Щом чуят диагнозата, мнозина недоумяват как така са болни, след като се чувстват добре и нямат оплаквания. Опасен е не самият диабет, а последствията и усложненията, които той предизвиква. С времето състоянието на болните се влошава бавно и постепенно, като засяга най-различни органи.
Целта на всяко лечение е не просто да излекува болестта, а да осъществи възможно най-стриктен контрол върху нея и да избегне разрушителните вреди.

Какви видове диабет има?

Познатите форми на диабет, които се срещат най-редовно, са три:

Диабет тип 1

За него е характерно, че панкреасът спира да произвежда инсулин. Хората с този вид диабет трябва да си набавят нужния хормон по друг начин. Било то чрез инжекции или с инсулинова помпа. Първият тип диабет е разпространен сред младежите и в детска възраст. Според медицинската статистика, животът на страдащите от него се счита за съкратен с около 15 години, в сравнение с останалите хора.

Диабет тип 2

При този диабет тип 2 панкреасът успява да отделя инсулин, но в недостатъчни количества или пък клетките по някакви причини не могат да усвоят глюкозата. Това е най-редовно регистрираният диабет. Има го най-вече при възрастните хора. Поддава се на регулиране с диета, физическа активност, хапчета и в някои случаи – инсулинов прием.

Гестационен диабет

И за него е характерно, че панкреасът си върши работата, но организмът отказва да се снабдява с нужния инсулин. От този диабет, логично, страдат единствено бременните жени. След раждането той изчезва и нивата на кръвна захар отново влизат в норма.

Как се развива болестта?

Съвсем в началото симптоматика почти липсва. Ако има някакви неприятни усещания, те по-скоро се подминават с лека ръка без необходимото внимание. За да не бъдат допускани грешки и за по-ранно откриване на болестта, следва да се разпознават следните знаци:

Ходенето по малка нужда е често и върви с неутолима жажда

Постоянното ставане нощем до тоалетна и повиците за уриниране са знак за диабетно или преддиабетно състояние. Това е почти сигурно, ако е съпроводено с постоянна жажда. Такава е реакцията на организма, когато се опитва да контролира кръвната захар. Бъбреците едва смогват и работят в пъти повече от нормалното.

Рязко завишен апетит

Безпричинното на пръв поглед чувство на постоянен глад може да се дължи на нуждата от енергия. Апетитът се изостря заради нарушените нива на кръвна захар и умората, която следва да се преодолее с допълнителни калории.

Значително намаляване на теглото

Загубата на тегло също може да е поради диабетна намеса. Това се случва при обезводняване и усилена дейност на бъбреците, при която те се опитват да изхвърлят ненужната захар.

Раните зарастват бавно

Когато и най-незначителните рани започнат да зарастват трудно, това може да е сигнал за диабет. Високата захарност пречи на белите кръвни тела да се справят с мъртвите клетки и да ги чистят навреме. За гъбичните инфекции пък това е златното време – гъбичките и бактериите обичат сладката среда.

Промени по кожата

Възможно е кожата да стане суха, да сърби или да потъмнее. Не са изключени генитални инфекции или възпаления на пикочните пътища. Появата на гнойни пъпки, циреи и други кожни инфекции също може да се дължи на болестта.

Изтръпване на крайниците

Щом ръцете и краката започнат да изтръпват, да парят или да се усеща мравучкане, то твърде вероятно е диабетът да се е развил. Или иначе казано – болестта е в напреднал стадий и вече е засегнала нервите. Това е най-прекият път до получаване на невропатия, което означава именно трайно увредени нерви.

Зрителни проблеми

Високата кръвна захар е способна да увреди зрението. Започва със замъглено виждане, заради подуване на очната леща. Опасността от пълно ослепяване е съвсем реална.

Раздразнение и умора

Доста често се срещат подобни симптоми и при други заболявания. Важно е те да бъдат своевременно проверени на какво точно се дължат. При наличието на диабет е възможна честата смяна на настроения, избухливост, раздразнителност и скандално поведение. Другата крайност е бързата умора и отпадналост. Тези състояния могат да бъдат провокирани от завишена захарност.

Как се прави диагностика на диабет?

В много случаи диабетът изобщо не се диагностицира. Появата му е свързана са съвсем безобидни и незначителни симптоми.
Изследването на диабета условно може да се раздели на два етапа. През първия, използвайки различни методи, се установява нивото на кръвна захар. По време на втория етап се определя какъв тип е диабета, доколко е напреднал и кои органи са засегнати.
При тревожни сигнали за нещо нередно, добре е да се говори с личния лекар. Той ще направи нужното и ще прецени има ли вероятност от диабетна заплаха. Окончателната диагноза и подходящото лечение са в компетенциите на ендокринолога. Единствено той може да каже и от кой тип е заболяването.

Какво лечение се прилага при диабет?

Захарната болест е хронично заболяване и като такова подлежи на лекуване до края на живота. Лекарствата, които се вземат, следва да са ефективни, полезни, без странични ефекти и да не са скъпи.
Важна роля в целия оздравителен план има самият пациент. Той трябва да бъде наясно със състоянието си и с начините за следене на кръвната захар. Усилията му следва да бъдат насочени най-вече към поддържане на подходящо тегло, практикуване на щадящи упражнения и спазването на хранителен режим.
За правилното провеждане на цялостното лечение от първостепенна важност е периодично да се следи терапията и при нужда да се нанасят нужните корекции. Прието е да се прави на 3 и 6 месеца. Това е спасението от тежките диабетни последици.
В помощ на диабетиците са и доста познати билки, които имат оздравително действие. Самостоятелно и в различни комбинации често се прилагат: розмарин, салвия, сминдух, женшен, риган. Доказано е, че те вършат невероятна работа при диабет тип 2 и стопират нежеланите увреждания.

Коя е спасителната диета при диабет?

Трудно е да се препоръча строго определена диета. По-скоро за диабетиците е важно да се хранят здравословно като наблягат на зеленчуци, плодове, зърнени храни, месо, нискомаслени продукти и растителни мазнини.
Има 10 храни, които са полезни при диабет. Те са богати на фибри, витамини и други полезни съставки и могат да се ползват, както като самостоятелна храна, така и при приготвяне на различни ястия. Това са:

1. Варива и бобови култури

Известни са с това, че осигуряват бавно усвояване на въглехидратите в тях. Понижават холестерола и доставят енергия за продължително време. Богати са на влакнини и калций. Традиционни са за българската кухня и има достатъчно рецепти за готвени ястия с тях. Могат да бъдат част и от различни салати или разядки.

2. Овес и ечемик

Тези две житни култури отдавна отсъстват от ежедневното меню. Това е грешка, тъй като те имат незаменими свойства. Освен, че са полезни, те помагат за снижаване равнището на кръвна захар. Играят ролята на регулатор на телесната маса и понижават лошия холестерол. За консумация следва да се подбират цели зърна, които се киснат в студена вода за една нощ преди готвене.

3. Млечни продукти

С уговорката, че те следва да бъдат нискомаслени. Препоръчват се, заради съдържащите се в тях витамин D и калций, които са важни в диетата на болни от диабет. Добре е на трапезата да не липсват кисело мляко, сирене и извара. Могат да се включат в различни ястия – от основни до десерти. Удачен заместител на безалкохолната напитка е айрянът.

4. Сьомга

Поне два пъти седмично рибата следва да присъства в менюто. И съвсем не е задължително да бъде само сьомга. Тя може да се замени с всяка друга мазна риба, стига да набавя така нужните омега-3 мастни киселини.

5. Овесени ядки

Фибри, фибри и пак фибри. Те са нужни за регулиране на кръвната захар и нивото на глюкоза в кръвта. И не е задължително да бъдат превърнати единствено в овесена каша. Има най-различни възможности от тях да бъдат приготвени вкусни бисквити и разни десерти.

6. Зелени листни зеленчуци

Освен фибри и калций, те носят и така полезната за сърцето фолиева киселина. Влизат състава на различни супи, чорби и салати. Комбинират се с почти всякакво ядене.

7. Боровинки

Вкусни, ароматни и добро попадение за диетата. С мощното си антиоксидантно действие, те са първенец в превенцията на диабета. Идеално си пасват с други плодове и десерти с кисело мляко.

8. Фурми

На пръв поглед доста стряскащ избор. Специалистите обаче горещо ги препоръчват. Имат достатъчно полезни свойства за борба с диабетните прояви. Друг ключов момент е, че бързо и трайно засищат глада за нещо сладко.

9. Ленено семе

Ценен източник на полезни мастни киселини от растителен произход. Такива са и орехите, но с тях не трябва да се прекалява, заради високата им калоричност. Лененото семе може да се хапва и само като поръска върху готови ястия.

10. Черен шоколад

Този продукт в диетата изключително много радва тези, които не могат без сладкото изкушение. Употребата му, все пак, трябва да бъде умерена и съобразена с цялостния режим на хапване.
Ясно е, че има достатъчно храни и продукти, с които всеки може да се храни достатъчно богато и разнообразно, без да си вреди на здравето.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари