БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Магдалина Попиванова-Влахова: Препоръчани или отричани? Мнението на акушер-гинеколога за вагиналните душове

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Магдалина Попиванова-Влахова е акушер-гинеколог, практикуващ в Център по Майчино-Фетална Медицина, гр. Пловдив. В центъра тя извършва редица дейности по НЗОК – профилактични прегледи на жени, консултации и проследяване на бременни и др. Д-р Попиванова-Влахова е асистент в Медицински университет – Пловдив, като освен това работи и в АГ клиника на УМБАЛ „Св. Георги“.Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/


Вагиналните (дамски) душове са средства за интимна хигиена, които станаха много популярни напоследък. Те могат да бъдат за еднократна употреба под формата на монодози с готов разтвор или за многократна, чиито разтвор позволява да се приготви вкъщи. Целта им е почистване на влагалището ,подпомагане лечението на цервиковагиналните инфекции и намаляване на неприятните усещания и дискомфорт, свързани с подобен род възпаления.

Вагиналната промивка е била широко застъпена в миналото като се е препоръчвала при лечение на рецидивиращи вагинални инфекции, неприятна миризма, сърбеж, засилен вагинален флуор и дори за ежедневна вагинална хигиена.

Обикновено разтворът се приготвя от пациента в дамския душ, а съставките вода, сода, природни средства са в произволни концентрации и целят нормализиране на средата и облекчаване на оплакванията. В днешни дни има широка гама от готови разтвори за вагинална промивка в аптечната мрежа, а съдържанието може да бъде млечна киселина, екстракти от алое, хамамелис, бензидаминов хидрохлорид, лактобактерии, хлорхексидин и др.

В съвремието все повече гинеколози отричат ползите от употребата на дамски душове, заради нарушаването на равновесието на влагалищния микробиом. Унищожават се лактобактериите, променя се киселинността на влагалището и средата става подходяща за растеж на патогени и гъби. Същевременно се наблюдава раздразнение и сухота при честа употреба.

Вместо това препоръката е външен тоалет само с вода (не е необходим измивен продукт-било то сапун, гел, пяна). При първа възможност изследване на микробиология и установяване на причинителя, последвано от лечение.

В определени случаи, например преди предстоящи интервенции, прегледи и манипулации е възможна употребата на монодоза с готов разтвор, като съдържанието и продължителността на прилагане следва да са след препоръка и обсъждане с лекуващия ви гинеколог.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари