БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Христиана Бацелова, дм: Какво е коклюш и защо е опасен?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

д-р Христиана Бацелова, дм 

Д-р Христиана Бацелова, дм  е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Член е на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ към Медицинския университет в гр. Пловдив и е началник на Хигиенно-епидемиологичен отдел към УМБАЛ “Свети Георги”.

_________________

Какво представлява коклюшът?

Коклюш е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин. Познато е и като магарешка кашлица.

Какви са симптомите на коклюш?

Заболяването започва с хрема, кихане и понякога лека кашлица, температура. Обикновено след седмица-две започва силната кашлица. Бебетата на възраст под 6 месеца може да нямат класическа магарешка кашлица. Вместо да кашлят, бебетата може да имат пауза в дишането, наречена апнея, което е много сериозно състояние.

Как се предава магарешката кашлица?

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството (семейството от по-големи братя/сестри) или от други възрастни членове.

Кой е изложен на риск от коклюш?

Всеки може да се зарази. Предава се в организирани колективи (училища, детски градини и ясли), както и в домакинството.

Как може да се предотврати магарешката кашлица?

Чрез ваксинация. След въвеждане на масова ваксинация се наблюдава рязко спадане на заболеваемостта, изменение в клиничното протичане, наблюдават се по-леки форми на коклюш и спад в леталитета.

Ваксините срещу заболяването се прилагат още от първата година след раждането, които продължават като реимунизации през втората година, през годината, в която се навършват 6 години и през годината, в която се навършват 12 години.

Много е важно бременните да се ваксинират в последния триместър от бременността, за да се роди бебето с естествено придобит пасивен имунитет.

Какво е лечението на коклюш?

За лечение е необходима консултация с инфекционист.

Опасна ли е магарешката кашлица? Има ли дългосрочни последици от нейното протичане?

Коклюш може да причини усложнения при хора от всички възрасти. Някои ще имат сериозни усложнения и ще се нуждаят от хоспитализация. Сериозни и понякога смъртоносни усложнения са по-вероятни при бебета под една година. Рискът от тежко протичане е по-висок при неваксинираните и непълно ваксинираните бебета и малки деца.

Около една трета от бебетата на възраст под 1 година, които се разболяват, се нуждаят от болнично лечение. Колкото по-малко е бебето, толкова по-вероятно е да се нуждае от хоспитализация.

От хоспитализираните с коклюш бебета на възраст под 1 година:

 2 от 3 (68%) ще имат апнея (животозастрашаващи паузи в дишането);

 1 от 5 (22%) ще развие пневмония;

 1 на 50 (2%) ще прояви конвулсии;

 1 на 150 (0,6%) ще развие енцефалопатия (заболяване на мозъка);

 1 на 100 (1%) ще умре.

Колко дълго продължава магарешката кашлица?

Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици, ако няма тежки усложнения. Не се изгражда траен пожизнен имунитет и повторни разболявания могат да се случат.

Могат ли възрастните да се разболеят от магарешка кашлица?

Могат, ако не си поставят реваксинални дози, защото с годините намалява протекцията, осигурена от предходна ваксинация и реваксинация. Поради тази причина в държави като Австрия, Белгия, Швеция след 18г. възраст на всеки 10 години се поставя реваксинална доза срещу коклюш. В Австрия на лицата над 60г. се поставя доза на всеки 5 години. В Кипър също се осигурява реваксинация на лица над 65г.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари