БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

3-те най-добри храни за закуска за ускоряване на метаболизма ви – и 3 храни, които да избягвате

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (6 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Ако искате да подобрите метаболизма си или да свалите няколко килограма, изследванията показват, че трябва да започнете със сутрешното хранене. Закуската е може би най-важното хранене за деня.

Какво трябва да съдържа закуската ни?

Солидно количество протеин. Тялото ни използва повече енергия за усвояване на протеини (от другите видове храна) – това се нарича термичен ефект на храната – по този начин се повишава метаболизма ни. Високо-протеиновата закуска също помага за увеличаване на мускулната маса. И колкото повече мускулна маса имате, толкова по-добре за метаболизма ви, тъй като мускулът изгаря повече калории отколкото мазнините. Протеинът също може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. Целете около една трета от храната ви сутрин да съдържа здравословни източници на протеини като яйца и яйчен белтък, кисело мляко, немазно месо (напр. пуешко) или нискомаслено сирене.

Съсредоточете се върху здравословните мазнини. Въпреки че здравословните мазнини като растителни масла, авокадо и ядки няма непременно да засилят метаболизма ви сами по себе си, те са ключови когато искате да намалите теглото си – или просто да запазите здравословно такова – защото те ви помагат да останете сити за по-дълго време.  

Подбирайте въглехидратите внимателно. Рафинираните въглехидрати, които се намират в преработените храни за закуска като гевреци, захарни зърнени храни и бял хляб, насърчават складирането на мазнини и намаляват метаболизма ви. Вместо това се съсредоточете върху въглехидратите, които са богати на фибри като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

3 лесни закуски, които да опитате


1. Яйчен омлет (едно яйце + два белтъка плюс неограничени зеленчуци по ваш избор), комбинирани с чаша плодове или половин авокадо.

2. Чаша обикновено кисело мляко с пресни плодове и шепа сурови бадеми.

3. Овесена каша с киноа, направена с обезмаслено или бадемово мляко и гарнирана с горски плодове и орехи.

Всяка здравословна храна ще свърши работа, стига да съдържа добра комбинация от протеини, въглехидрати с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини.

Какво да не ядете

Някои закуски може да изглеждат здравословни, но в действителност не е така – могат да забавят метаболизма ви. Те включват:

• Протеинови барчета. Те може да изглеждат като добър избор, но могат да бъдат заредени със захар и с ниско съдържание на засищащи съставки като протеин и фибри.

• Обикновена овесена каша. Въпреки че не е лош избор, наистина трябва да добавите някаква здравословна мазнина (като ядки) и малко протеин като бадемово мляко, за да ви засити добре.

• Плодови смутита. Много хора праедпочитат смутита, направени само от плодове и малко мляко и по този начин консумират предимно въглехидрати. Добавянето на малко мазнини като орехово масло или авокадо, малко зеленина за фибри,  протеинов прах или кисело мляко ще балансира храненето и ще поддържа енергията ви през целия ден.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари