БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Ползи и странични ефекти от лимоновия сок

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 3,33 oт 5)
Loading...

Ако редовно консумирате лимонов сок, трябва да знаете, че тази напитка има многобройни ползи, както и странични ефекти. Лимоните  подпомагат храносмилането и доставят витамини и минерали на организма, но могат и да ерозират зъбния емайл. Като цяло ползите от лимоновата вода сутрин надвишават страничните ефекти, така че ви препоръчваме да започвате деня си с голяма чаша вода с резен лимон – нека това стане част от сутрешната ви рутина. Въпреки киселият си вкус, лимоновият сок алкализира организма.

Лимонът – Източник на витамини и минерали

Подобно на портокалите, лимоните доставят мощна доза витамин С. Опитайте се да изстисквате по половин лимон в сутрешната си чаша вода – това ще ви даде повече от половината от препоръчителната ви дневна доза витамин С.

Лимоните съдържат витамин В6, който е важен за регулиране на нервната функция и метаболизиране на храната в енергия. Според проучвания B6 може да играе роля в когнитивното развитие и имунната функция. Лимоните доставят и здравословно количество магнезий – минерал, който поддържа костите здрави и участва в работата на мускулите, сърцето и нервите. Нещо повече, лимоните осигуряват калий, който спомага за регулирането на кръвното налягане Без калий тялото ви не може да функционира правилно. Този минерал е от съществено значение за транспортирането на хранителни вещества и отпадъци и за нервно-мускулната комуникация.

Също така, според скорошно проучване,  увеличаването на консумацията на лимон намалява нивата на кръвното налягане.

Някои други известни ползи от консумирането на лимонов сок са:

Помощ при отслабване

Пълен с аромат и с ниско съдържание на калории, лимоновият сок е помощно средство за отслабване. Чистият лимонов сок може да се консумира в салати вместо дресинг, за овкусяване на риба или пиле.

Подобрено храносмилане

Лимонената киселина се комбинира с други киселини и ензими в храносмилателната система като стимулира стомашните сокове и подобрява храносмилателната функция.

Грижа за кожата

Лимоновият сок е естествен антисептик и може да се използва при лечението на рани за предотвратяване на инфекция. Съдържа мощни плодови киселини, които изсветляват кожата и изравняват тена като ексфолират мъртвите клетки.

Странични ефекти

Въпреки многобройните си ползи за здравето, които варират от снабдяването с витамини до подпомагането на храносмилането, лимоновият сок има странични ефекти – а именно ефектът, който може да има върху зъбите. Според проучвания, лимоновият сок е свързан с по-висока ерозия на зъбния емайл в сравнение с други напитки.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари