БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Ползите от пробиотиците

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Подобреното храносмилане далеч не е единствената полза от пробиотиците. Всъщност пробиотиците могат да направят много за човешкия организъм – от повишаване на настроението и подобряване състоянието на кожата до по-здрава имунна система.

Какво представляват пробиотиците?

Самото им име произлиза от латинското „про-“, което означава „за“, и гръцкото „-биотик“, което означава „живот“. Пробиотиците са полезните бактерии, които живеят главно в червата и играят решаваща роля за цялостното здраве като се борят с патогени и дрожди, които водят до отслабена имунна система. Всъщност около 80% от клетките на имунната система се намират в червата.

Пробиотиците минимизират чревното подуване, чревните газове, запека и диарията. Те стимулират и самия процес на храносмилане като подпомагат извличането на ценни хранителни вещества от консумираната храна.

Пробиотиците имат положителен ефект върху микробиома и имунната система на червата ви

Здравословният балансиран микробиом на червата може да намали кръвното налягане; да нормализира нивата на холестерола; да подобри здравето на вагината, пикочните пътища и бъбреците; и да се бори със сърдечни заболявания, някои видове рак и дори деменция. Много хронични здравословни проблеми и възпалителни заболявания са причинени от увреден микробиом. Когато вредните бактерии надделеят над полезните се стига до повишена чревна пропускливост – бактерии и токсини изтичат през червата в кръвообращението.  Това задейства системна имунна реакция на възпаление, която е част от естествения лечебен цикъл на нашето тяло. Приемът на пробиотици редовно ще намали риска това да се случи.

Пробиотиците подобряват храносмилателната функция

Пробиотиците помагат при запек, диария, колит, синдром на раздразненото черво, коремна болка, болест на Крон и чревни газове. Те работят за увеличаване на броя на имуноглобулиновите клетки и клетките, произвеждащи цитокини в червата. Подобряват популацията на здрави бактерии в храносмилателния тракт като репопулират червата, за да подпомогнат храносмилането.

Пробиотиците подобряват атлетичните показатели

Пробиотиците увеличават усвояването на хранителни вещества, така че мускулните клетки имат по-добра хранителна основа. В следствие на това се съкръщава периода за мускулно възстановяване и се подобряват атлетичните показатели в течение на времето.

Пробиотиците помагат за облекчаване на проблемите с кожата

Общото състояние на кожата и здравето на червата вървят ръка за ръка. Тъй като пробиотиците помагат за подобряване на микробиома на червата и подпомагат намаляването на възпалението, състоянието на кожата също ще се подобри. С пробиотиците червата ви стават по-здрави и следователно проблемите с кожата започват да изчезват.

Пробиотиците помагат при предотвратяване на бръчки

Пробиотиците и добрите бактерии в червата помагат за елиминирането на токсините, които могат да причинят ранни признаци на стареене.

Дайте на пробиотични добавки няколко седмици, за да започнат да действат – около 12 седмици. В рамките на 30 дни след започване на прием на пробиотици може да се насладите на ползите от подобряване на възпалителните състояния на кожата и намаляване на свързаната със стреса депресия и тревожност. Въпреки това, не мислете, че ключът към доброто здраве се крие в хапчето. Укрепвайте микробиома си със здравословен начин на живот, за да имате максимална полза за вашето здраве.

Консумирайте пробиотични храни

Кимчи: Ферментирало корейско зеленчуково ястие /така наречената корейска туршия/ с млечнокисели бактерии, като Lactobacillus brevi –  помага за подобряване състоянието на червата ви и дори може да насърчи загубата на тегло.

Кисело зеле: Богато на бактерии, които повишават имунната ви система и здравата чревна флора. Бактериите в зелевите листа ферментират естествените захари в млечна киселина. Киселото зеле също е с високо съдържание на витамин С.

Комбуча: Ферментира с бактерии и мая, известни като Scoby. Комбуча може да предотврати твърде много дрожди от кандида в червата, насърчава храносмилането и притока на добри бактерии.

Кисело мляко: Пълно с бактерии, които помагат за нормалното функциониране на червата. Най-добре е да избягвате  сладките кисели млечни продукти и да си купите обикновено кисело мляко с живи активни култури.

Кефир: Може да намали подуването и газовете, които се получават чрез консумация на млечни продукти. Установено е, че бактериите в тази ферментирала млечна напитка се колонизират в чревния тракт, което дава много лечебни ползи на червата.

Посъветвайте се с вашия лекар, за да научите повече за пробиотиците и да разберете дали те са подходящи за вас.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари