БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Артроза – колко е опасна тази болест

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 3,60 oт 5)
Loading...

Ставният хрущял може да се увреди или износи. Когато това се случи, когато има заболяване на една или повече стави, налице е артроза. За едно и също увредено състояние на ставите и хрущяла, определени автори употребяват наименованието „артроза“, докато други му казват „остеоартрит“.
Точно този артрит е най-разпространеният, от него страдат милиони хора в целия свят. В по-ранна възраст пациентите са предимно мъже, докато след 55 години жените са тези, които „хващат“ болестта.
Ако всички хора над 40 години минат през рентген, със сигурност половината ще се окажат с артроза. След 65 години всички имат артрозни изменения. Едва 25 на сто от тях имат оплаквания.
Артрозата е задълбочено заболяване, прогресира твърде бавно, но ако не се цери навреме, ограничава трайно физическите възможности.

Артроза на гръбначния стълб

При фасетен синдром артрозните промени са в гръбначния стълб. Те се случват със стареенето, но твърде е възможно да са предизвикани от инфекциозни или други зарази, както и от затлъстяване.

Видове

С оглед на това, коя точно област от гръбначния стълб е засегната, болката е различна:

  • При цервикална артроза увреждането е с болки в шията;
  • При торакалната болежките са в гръдния кош;
  • При ломбалната неприятните усещания са в седалището, по бедрата, чак до стъпалата;

Симптоми

Когато ставите са леко нарушени, възможно е да няма болки, а само умерена скованост. Щом процесът е напреднал и ставните разрушения са значителни, се забелязва подуване и деформации. Образуват се шипове, които предизвикват усилена болезненост и сковават подвижността.

Причини

Причините могат да бъдат предопределени. Такива са генетично обусловени предпоставки и вродени аномалии на гръбначния стълб. В тази категория спадат и възрастовите граници, както и фактът, че жените са по-податливи на заболяването.
Сред външните причини са: претоварване на ставите; травми; наднормено тегло; най-разнообразни дейности, при които се налага вдигане на тежки предмети.

Какви други видове артроза има?

Сред редовно случващите се артрозни проблеми са тези на тазобедрената става, на коляното и на пръстите на ръцете.

Коксартроза – артроза на тазобедрена става

При нея има прогресиращо рушене на ставния хрущял чак до оголване на костта. Същевременно по периферията се образуват нови кости, т. нар. шипове или остеофити. Освен с болки и затруднено предвижване, състоянието е свързано и със скъсяване на засегнатия крайник и постоянно куцане.

Симптоми

В самото начало коксартрозата не е с постоянна болка. Тя се появява и изчезва периодично, най-вече при претоварване. Картината се променя с напредване на болестта. Болките започват и по време на спане, движението съвсем се затормозява и се налага ползването на бастун.

Причини

Теглото е основен вредител, когато е извън нормата. Тежкият физически труд също. Редуцирането на килограмите е задължително. На помощ идва и повдигането на тока на обувката на пострадалия крак.

Гонартроза – артроза на колянна става

По своята същност това е хронично заболяване на колянната става, което е невъзпалително. Гонартрозата е първична, двустранна или вторична.

Симптоми

Лесно се разпознава, тъй като болката е съсредоточена в коляното и при движение се усилва. При ставане от сън са нужни поне 15 минути за да се раздвижи колянната става и болежките да понамалеят. Има и ставни отоци, както и видими деформации и изменения.

Причини

Разни метаболитни болести, примерно подаграта, са в състояние да причинят гонартроза. Причините могат да са ендокринни, автоимунни или възпалителни процеси, каквито има при туберкулоза и ревматоиден артрит.
Износени стави се срещат при хора от определи професии и при спортисти. Силно застрашени са и жените в менопауза.

Артроза на пръстите на ръцете

Популярна е като менопазуална или ерозивна остеоартроза. Името подсказва, че болестта поразява предимно дамите в периода около менопаузата. Засяга ставните връзки на фалангите на пръстите. При около половината от изследваните жени с това заболяване има болезненост в пръстите.

Симптоми

Симптоматиката е различна през отделните етапи. В самото начало болките са само след усилена физическа работа, увеличават се през нощта, но движението не е затруднено. На следващия етап болежките стават постоянни и атрофията се засилва чувствително. Виждат се и характерните възли. В последния етап е най-трудно. Движението на пръстите е почти невъзможно, мускулната атрофия е пълна, костите са съвсем крехки и лесно се чупят.

Причини

Те са в доста широк диапазон. Сред основните са: генетични особености; вродени аномалии; облъчване от рентген; микротравми; грешки в храненето; алергии; хормонални разстройства; някои рискови болести; свръхнатоварване.
Нека да е ясно, че артрозата покосява всички стави в тялото на човек. Освен изброените видове, голям брой пациенти се оплакват от болки в раменете. При тях често поставената диагноза е артроза на раменна става. Дължи се на изхабяване на хрущяла, при което се образуват пукнатини и провокират усилено триене. Всичко това се случва по особено болезнен начин и нерядко превръща потърпевшия в инвалид за цял живот.

Как се лекува артроза?

Артрозата е нежелано, неприятно, често болезнено състояние, което за жалост е много разпространено. Няма хора, които след 65 – 70 години да са запазили своите стави непокътнати. Със сигурност при всички настъпват артрозни изменения, при някои те са без сериозни оплаквания.

Най-сполучливата комбинация за лечение на артроза е приложението на таблетки с крем за мазане. Това, обикновено, гарантира здравето на ставния хрущял, намалява болезнените усещания и премахва сковаването. Лекуващият лекар знае какви медикаменти да предложи.

Добре повлиява физиотерапията. С успех се прилага акопунктура, магнитна терапия, електропунктура. Важно е да се отдели време и за балнеолечение. Когато лечението е обречено на провал и липсва резултат, се пристъпва към поставяне на изкуствена става.
Като помощ от природата могат да се приложат някои продукти с изпробван ефект, сред които са рициново масло, прополис и конопено въже.

Нищо не би имало полезно действие, ако килограмите са в повече. Няма как, първата стъпка в борбата с артрозата е премахване на излишното тегло.

Коя е подходящата диета при артроза?

Ясно е, че разковничето е в изразходването на енергия. Това може да стане само по един начин – повече движение и по-малко хапване.
Преминаването на диета трябва да е добре обмислено. При артроза гладът е рисков фактор. Ако ставите и хрущялът не получават необходимите елементи с храната, те ще продължат стремглаво да се рушат. В този ред на мисли, монодиетите са противопоказни. Познатите режими на Аткинс, Дюкан, нискомазнинни, вегетариански и други подобни – не, те не стават.
Най-добре действат омекотените варианти на диетично хапване. Порциите би следвало да са малки и разпределени правилно за деня на повечко хранения. По този начин се осигурява необходимото зареждане на организма, като се избягва преяждането.

Също толкова важно е какво точно се слага на масата. Продуктите следва да се подбират стриктно. Сред тях нека да преобладават плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Никакви сладкиши и неща, пълни със захар, както и избягване на бързото хранене.

Към диетата следва да се добави и подходящо раздвижване. Артрозата се повлиява най-много от редовно плуване и гимнастика във водата. Подходящо е и умереното ходене, както и карането на колело.

Болните от артроза следва да избягват тежки натоварвания на крайниците. За тях са забранени скокове, клякания, динамични спортни танци, бягане, вдигане на тежести. Всяко по-голямо натоварване вреди на хрущяла и го опустошава.

Ранната грижа за ставите е най-добрата гаранция за успех. Нека не се стига до последните етапи на болестта, преди да се започне лекуване. Щом болката и скованите движения вече са факт, положението е извън контрол. Всяка диета става трудно приложима и най-щадящите упражнения са невъзможни за изпълнение.
Това налага умело прилагане на всички подходящи методи за справяне с артрозните вреди. Щом едновременно се прилагат облекчаващи процедури, лекарства и нискокалориен режим на ядене, има надежда за оздравяване.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари