БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какви са симптомите на скарлатина и как да я лекуваме

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (24 вота, средно: 2,75 oт 5)
Loading...

Скарлатината, популярна като друга детска шарка, е широко разпространена сред подрастващите между 3 и 13 годишна възраст. Заразяването е най-вече по въздушно – капков път, но това може да стане и при хранене или размяна на замърсени предмети. Достатъчно е едно кихане, кашляне или просто говорене от близко разстояние.
Скарлатината е силно заразна и се прехвърля много лесно от едно дете на друго. Най-опасни са последствията, които могат да възникнат. На ранен етап това са отит, дихателни инфекции, синузит, в редки случаи менингит. На по-късен етап дебнат опасности като ревматизъм, бъбречни и сърдечни проблеми, автоимунни заболявания.

Какво всъщност е скарлатината

Скарлатината е болест и се дължи на остра стрептококова инфекция. Причиняват я бактерии, които отделят токсини и алергени и могат да предизвикат опасни усложнения. Пикът на скарлатината е през студените месеци – от октомври до март.
Заболяването е известно с избухването на локални епидемии на обществени места – детски градини, училища и другаде, където се събират много деца.
Скарлатината се лекува с антибиотици, за да се предотвратят евентуални гнойни процеси и усложнения. Антибиотикът трябва да е правилно дозиран. Приемът му продължава до пълно излекуване.
Лечението е свързано с увеличен прием на течности. Освен вода, това могат да бъдат различни чайове, сокове, бульони. Храната трябва да бъде под формата на супи, каши и пюрета за по-лесно усвояване.
Важно е честото проветряване на помещенията и осигуряването на свеж въздух. Препоръчва се стриктно спазване на лична хигиена. Да не се забравя за постоянното измиване на ръцете и старателното почистване на всички прибори за хранене.

Има ли ваксина срещу скарлатина

Заради многото щамове и над 80 познати серотипа на стрептокока, намирането на точна формула за ваксина е много трудно и такава не се прилага у нас. Усилено обаче се работи по въпроса и се обмисля търсене на световния пазар.
Според данни на здравното министерство, броят на заболелите от скарлатина всяка година нараства. Това кара хората, заети в сектора да мислят за подходяща ваксина. Дали ще бъде задължителна или само препоръчителна, предстои да се реши.

Възможно ли е изграждането на имунитет

След като скарлатината е бактериална инфекция, изграждането на постоянен имунитет е невъзможно. Това ще рече, че всеки боледувал от скарлатина, може отново да пострада.
Според някои медицински теории, хората, изкарали заболяването придобиват имунитет, но не към патогена, а към неговите токсини. Човешкият организъм успява да изгради защита срещу болестта, но остава податлив на стрептокока.

Какви са симптомите при скарлатина

Типично за скарлатината е острото начало и светкавично проявление на болестта. Началните признаци се изявяват още през първия 24- часов отрязък от време, а при малки пациенти това се случва дори в началните часове от навлизането на патогена в организма.

Симптоми при децата

При децата заразата стартира с отпадналост, висока температура и повръщане. Боли ги гърлото, зачервено е и има налепи. Обривът е под формата на малки червени петънца, тръгва от свивките и слабините и бързо обхваща шията, гърдите и корема.
Най-отличителен белег е езикът. Той става малиново /ягодово/ червен.

Симптоми при възрастните

Възрастните, макар и по-рядко, също боледуват от скарлатина. При тях клиничната картина е по-различна. Симптомите са значително по-слабо изявени, обривът е по-лек и изчезва за броени часове. Неразположението започва с липса на енергия, нежелание за хранене, болки в гърлото.
При по-тежка форма се наблюдава втрисане, висока температура и по-изявено обриване.

Колко продължава инкубационният период

При скарлатина инкубационният период е от няколко часа до цели дванайсет дни. Толкова е от момента на заразата до изявата на първоначалните симптоми. Това е коварен период, който остава прикрит. Заразяването е станало, инфекцията „върви“, но имунната система все още удържа контрола.
Именно от състоянието на имунната система зависи колко екстремно ще се развие болестта. Значение има и количеството стрептококи, което е навлязло в организма. В повечето ситуации признаците се проявяват още до втория или седмия ден.

Задължителна ли е карантината

Карантината е вид изолация и при болни от скарлатина следва да се спазва стриктно в продължение на 10 дни. През по-голямата част от времето, пациентът остава в леглото. Всяко допълнително усилие или натоварване е вредно. Пълният покой и осигурен комфорт са част от терапията. Всички, които контактуват със заразно болния, следва да прибягнат до гаргара със сода бикарбонат, за да се предпазят.
Общуването с пациента следва да се прекрати. Задължително се проследяват връзките му с тези, с които е бил продължително време. Ако става въпрос за дете и то е посещавало детско заведение, в групата му спират приема на деца, които не са контактували с него.
Карантината е възможно да се приложи у дома или в болнично заведение. Хоспитализация се налага, когато състоянието на заразения е по-тежко или в семейството има деца, които не са били болни от скарлатина.

Къпане при скарлатина

За разлика от други шарки, при скарлатината къпането е разрешено. То обаче трябва да се върши много прецизно, особено ако пациентът е дете. Още по-предпазливо следва да е отношението, ако то е с висока температура.

Водата нека да е хладка и да не се ползва гъба. Пяната да се разнася нежно с ръце по кожата, без силно втриване. Изплакването да става с обливане, без да се ползва струята на душа. За подсушаване е подходяща мека хавлия, с която деликатно да се попие водата, без енергично търкане.
За облекчаване на обрива, към водата за къпане може да се добави сода бикарбонат, не повече от две – три супени лъжици.

Опасна ли е скарлатината при бременност

Винаги има паника, когато стане въпрос за скарлатина и бременност. Темата предизвиква тревога и безпокойство и налага различни мнения и коментари.
Истината е, че не са налични доказателства за заплаха на бременните жени. Приема се, че скарлатината не застрашава майката и плода.
Нека това не е повод за немарливо отношение. При всяко съмнение и възникнал първи симптом, добре е да бъде направена консултация. Скарлатината в лека форма едва ли ще навреди. Ако тя протича по-тежко или с усложнения, то тогава се налага прием на антибиотици. Това вече представлява опасност за развитието на плода и само лекарят може да прецени какво лечение да предпише.

Как да се пазим от скарлатина

Първото и сигурно нещо за предпазване от заразяване е ограничаване на контактите. Неслучайно на болните се налага карантина. По възможност трябва да се преустанови общуването с вече заболели от скарлатина.
Подходящо средство за спасение от инфекциозни болести е спазването на лична хигиена. Всеки го знае. Колкото по-често се мият ръцете, толкова по-вероятно е да се държат бактериите далече. Желателно е да не се ползват общи прибори и принадлежности.
Детските играчки следва редовно да се почистват и мият с топла вода и сапун. Други, които позволяват, могат да се пуснат в пералната машина. Всеки ден дрехите нека да са старателно изпрани и изгладени.
Разходките на открито, сред природата, също вършат чудеса. Колкото по-далече от замърсената градска среда, толкова по-добре за здравето и общия тонус. Приемливи са и различни подходящи добавки и билкови продукти.
Скарлатината изисква разумно познаване и разбиране. Не бива да се приема за безобидна детска шарка, която е част от порастването и всеки трябва да я „изкара“. Колкото по-навреме бъде разпозната, толкова по-безпроблемно ще отмине. И най-важното е, че своевременно лекувана и овладяна, скарлатината няма да успее да провокира други опасни състояния.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари