БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как се появява синузитът и лекува ли се?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (10 вота, средно: 3,30 oт 5)
Loading...

Синузитът е възпаление на синусите, които по своята същност представляват кухини около носа. Той е динамично заболяване с редуващи се периоди на обостряне и затихване.
Над 10 милиона души се разболяват всяка година от синузит само на територията на Европа. Причинителите му са много – вируси, бактерии, гъбични инфекции, алергични реакции. Традиционно достига пикови граници през студените дни – наесен, през зимата и рано напролет.

Причини за синузит

Няма хора с напълно еднакви носове, както няма и такива, на които носните прегради са еднакви. Те могат да бъдат анатомично деформирани или изкривени при травма. На каквото и да се дължат несъвършенствата, сигурното е, че те създават проблеми с дишането и възпаляват лигавицата.
Същите проблеми носят и най-различни алергични реакции. Третата причина е хремата, след която синузитът се явява като усложнение.
Имунитетът никак не е за подценяване. При отслабена имунна защита, човек е податлив на какви ли не инфекции, включително и причиняващи заболяване на синусите.
В медицинската практика съществува и по-парадоксална причина, а именно – попадане на твърдо тяло в носната кухина, което води до възбуждане на синузит.

Симптоми при синузит

Могат да бъдат в доста широка гама, но сред най-познатите са:

Главоболие

Нормално главата започва да боли, когато налягането се повиши. Това се случва, щом секретът не успява да изтече и синусите останат запушени. Забелязва се, че болките са по-осезаеми и нетърпими сутрин, а в края на деня претъпяват. Неизменно главоболието е пронизващо при всяко навеждане. Болезнени места могат да се окажат очите или бузите.

Световъртеж

Състояние, което е колкото неприятно, толкова и опасно. Събраните течности притискат вътрешното ухо и тъпанчето и предизвикват болка и замаяност. При по-голяма степен на въздействие е възможно да се появи и гадене. Задължително трябва да се отхвърли вероятността за сериозна бактериална зараза.

Видове синузит

Според това, кое го причинява и как протича, синузитът се приобщава към един или друг вид, като всеки си има своите особености.

Хроничен

Щом продължи повече от три месеца, синузитът се определя като хроничен. Лицето е подуто и сякаш задръстено. Към общата картина се добавят треска, запушен нос, болежки в главата и зъбите, лош дъх и умора.

Максиларен

Представлява остро или хронично възпаляване, предизвикано от бактерии. Болките се разпростират в горната челюст и в зоната на бузите. Секретът е гноен, клепачите отичат, гласът се променя. Върви със завишена температура и обща отмалялост.

Алергичен

Необходимо е наличието на някакъв алерген и този синузит е готов. Може да бъде сезонен, каквито са сенната хрема и сенната треска. Среща се и целогодишен, както и т. нар. професионален ринит.
Алергичният синузит се разпознава по честото кихане и сърбежи в носа.

Остър

За да се обозначи един синузит като остър, преди това трябва да е преминала някаква инфекция през последния месец. При него се наблюдава подуване на синусите, а лицето пламва в червенина. Секретът е примесен с гной и кръв. Вкусът и обонянието изчезват, възможно е загуба на равновесие.

Сфеноидален без секрет

Това е синузитът, дето причинява болка зад очите, но тя е в състояние да слезе чак към тила и задната част на главата. Лесно може да се обърка с очно заболяване или развалени зъби.

Какво да правим при синузит

Синузитът не трябва да се подценява. Заболяването е достатъчно сериозно и крие толкова много опасности, че трябва да се приема с повишено внимание и загриженост. Лечението протича с активна почивка у дома и кротко изчакване да отмине вероятността от усложняване. Колко дълго, зависи от произхода на синузита, от това дали е вирусна или бактериална атаката.

Лечение на синузит

Какви лекарства трябва да се пият и кои процедури са задължителни, решава лекуващият медик. Негова работа е да прецени кое е най-подходящо за пациента, съобразявайки се с всеки конкретен случай. Изборът е между следните методи:

Лекарства

Има ги в изобилие и всякакви. В аптеките е пълно с тях под формата на таблетки, спрей за нос или капки. Самолечението може да изиграе лоша услуга на всеки. Мнението на специалист натежава при избора на лечебен план.
Оториноларинголог – зад това сложно име стои познатият на всички доктор „Уши, нос, гърло“, който най-добре знае за кого какво е правилно. Неговата преценка ще бъде съобразена със стадия на синузита, възрастта на пациента и всички останали важни неща, които формират крайното решение.

Пункция

Пункцията се назначава наистина в крайна фаза. Тогава, когато има невъобразими болки и нищо друго не помага. Към процедурата се пристъпва, щом изследванията и рентгенът са показали гной в синусите. Операцията се извършва със специално пригодена игла, а упойката е местна.

Нагревки

Нагревките са доста популярни, част от тях могат да се извършват и в домашни условия. Продължават не повече от 5-6 минути. С тяхна помощ се подпомага изхвърлянето на секрети, като за улеснение те се втечняват преди това. По същество нагревките прочистват носоглътката.

Лазер

Лазерната терапия се е наложила като извънредно успешна и полезна. По един щадящ начин, тя изтребва напълно бактериалната флора в синусите. Ефектът е налице веднага, облекчението е моментално. В повечето ситуации от пет до десет процедури са напълно достатъчни, като най-добре е да се направят, когато навън е студено.

Инхалации

Още едно познато и много практикувано средство. Незаменимо е действието на парна баня със солен разтвор и лайка. Цялата слуз се стича и отстранява по естествен път. Болните изпитват силно облекчение и след инхалации с етерични масла и мента.

Помага ли морската сол на деца със синузит

Оформянето на синусите при децата продължава до седмата им година. Напълно възможно е да възникне синузит. За разлика от възрастните, при най-малките главоболието е по-рядко. При тях следва да се внимава за повишена температура, запушен нос, променен секрет и кашляне.

Морската сол, ползвана като компрес по познатия затоплен способ, е добро средство за физиотерапия, но не и за излекуване. Същото се отнася и за промивките със солена вода. За преборване на болестта си трябва сериозно отношение и предписано лечение.
Когато синусите се оставят нелекувани или недоизлекувани, в бъдеще това може да се окаже голяма грешка. Превръща се в скрит източник на чести и повтарящи се бронхити при малките пациенти.

Опасен ли е синузитът при бременност

Въпросът е уместен, тъй като лекарската практика показва, че синузитът никак не е рядкост сред бременните жени. През този период кръвоносните съдове, включително тези в носа, имат свойството да набъбват. Това мори жените и затруднява дишането им.
За бебето и неговото здраве няма опасност. Синузитът на майката не може да му навреди. Все пак, хич не е излишно бъдещата майка да си набави необходимите витамини и минерали, които ще я държат в добра форма и ще й съдействат бързо да се възстанови след раждането.

По време на 9-те месеца всяка жена трябва да се старае да бъде здрава. Това включва повишено внимание към околната среда и хората, с които се среща и общува. Задимени и трудно проветриви помещения трябва да се избягват. Свежият въздух и времето, прекарано на открито, са безценни.
Алергените следва да бъдат държани настрана. Ако има предпоставки за наследствено предавани болести, то нека предварително да бъдат взети нужните мерки. Всякакви изследвания и прегледи трябва да бъдат проведени навреме. У дома е препоръчително да се включи уред за овлажняване на въздуха, който ще създаде здравословна среда.
С повече грижа и внимание и най-опасните поражения на синусите могат да бъдат овладени или избегнати превантивно.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари