БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Разширени вени – симптоми и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 2,00 oт 5)
Loading...

Една пета от хората по цялото земно кълбо се измъчват от разширени вени. Данните са на Световната здравна организация /СЗО/, откъдето обявиха заболяването за едно от най-опасните в днешно време.
Варикозата или както сме свикнали да казваме – разширени вени, е болест на вените, при която те се променят по форма, вид и размер. Дълги години заболяването е считано за присъщо на възрастните хора. Факт е обаче, че от него страдат и младите, дори тези на по двайсет години.
Болестта е способна да се развие където и да е във венозната система, но най-вече се случва в краката. Когато човек стои изправен, кръвта от долните крайници не трябва да престоява, а да се придвижи нагоре, за да стигне до сърцето. Щом цикълът се затрудни, около венозните клапи се сформират съсиреци, които не спират да растат. Резултатът е затлачване и разпъване на вените.
Тръгват мъчнотии и страдания в долните крайници, приличащи на тежест, парене, болки, подуване, крампи. Забелязват се възпаления на кожата, изникват рани, които отказват да зараснат.

Разширени вени и спукани капиляри

Разширените вени са надути кръвоносни съдове. Спуканите капиляри са малки, те също са кръвоносни съдове, но тяхната структура е развалена и това се забелязва с просто око.
За разширените вени се знае, че се предават по наследство.

Нормалното циркулиране на кръвта е възможно да се наруши и от наднормено тегло, както и при бременност и хормонални разстройства.
Наследственост се наблюдава и при спуканите капиляри. Те са в състояние да се проявят при продължително стоене на слънце, след прекаляване с алкохол и цигари. Има препарати, които са способни да отслабят стените на капилярите. Риск е наличен и за жени по време на бременност.

Разширени вени и изтръпване на краката

Щом краката започнат да изтръпват, последното нещо, което всеки предполага, са разширени вени. Само, че то е напълно достоверно и в действителност се случва постоянно.
Стъпка след стъпка изтръпването преминава в крампи – мускулни схващания, които предпочитат да се изявяват нощем по време на спане. Следват мъчителни схващания на пръстите на краката и очевидни отпечатъци от разширени капиляри.

Вътрешни разширени вени

Те не са по-различни от другите, обикновените разширени вени. И поводите за възникването им, както и самото им сформиране, също са идентични. Разликата се свежда до това, че вътрешните вени остават невидими за дълго. Това носи сериозни вреди, тъй като тяхното диагностициране се случва на късен етап, когато вече има усложнения.
Симптоматиката върви бавно и поетапно и много зависи от стадия на заболяването. Деформацията започва по вътрешните стени на съдовете и лошото е, че това не се забелязва. Видимо няма никакви изменения.

Стадии на разширени вени

Според международната класификация, болестта преминава през шест стадия. През първия стадий всичко е измамно спокойно – няма видими поражения, оплакванията са по-общи като: тежест в краката и мравучкане. Разширените вени се показват през втория стадий.
През следващия стадий, започва отичането и се уедрява диаметърът на разширените вени. От там нататък следват застрашаващите форми на венозна болест. В четвърти стадий краката се надуват. Кожните страдания атакуват в пети стадий, когато са възможни и екземи. В последния, шести стадий се отварят рани по краката.

Причини за появата на разширени вени

Вените имат еластична структура, която губят с напредване на времето, отпускат се и се разтягат. Клапите им също отслабват, в даден момент не издържат и започват да изпускат кръв обратно, в противоположната посока. Натрупаната кръв се застоява и уголемява вените – те стават варикозни. Заради липсата на кислород, цветът им е синкав.
Най-разпространените причини за варикозни вени са обремененост в семейството, заседнал начин на живот, бременност. Заболяването може да се дължи на натрупани излишни килограми и на обездвижване.
Свръхнатоварването на краката с някаква физическа дейност, също е противопоказно. Причината може да е скрита и в туморни образувания в коремната област.
Ето какво още провокира образуването на разширени вени:

Възрастта

Допустимо е с натрупване на годините да се появят разширени вени. Стареенето е обвързано с изменения в кръвоносните съдове – стените им стават по-слаби и губят своята плътност и здравина.

Заболявания

Много други възпалителни процеси, протичащи в организма, са способни да наложат промени във венозната система. Съпътстващи болести могат да попречат на правилното движение на кръвта и да причинят фатални запушвания.

Облеклото

Тесни панталони, прилепнали чорапи и всякакви пристегнати аксесоари могат да изглеждат впечатляващо и секси, но могат и да са опасни. Ако спират или затрудняват притока на кръв по краката, едва ли са добър избор. Компромисът нека не бъде за сметка на здравето.

Обувките

При избор на обувки, те трябва да бъдат удобни за ходене, да не натрупват умора и да не стягат краката. В никакъв случай те не трябва да пречат на нормалното кръвоснабдяване през венозната система.

Начинът на живот

Истината е в балансираното хранене и подходящото за възрастта движение. В ежедневното меню трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци, полезни бобови растения, много риба. Те трябва да заместят мазните храни, които втвърдяват кръвоносните съдове.

Лечение на разширени вени

Успех в борбата с венозната недостатъчност се постига, когато лечението е съобразено с индивидуалните характеристики на пациента – възраст, двигателни навици, хранителен режим, степен на развитие на болестта. В практиката се използват разни средства:

Билки

Билките за пиене или компреси, които се предписват при разширени вени са такива, които имат стягащ и противовъзпалителен ефект. С добро повлияване са: невен, глог, арника, жълт кантарион, див кестен, дъб, къпина, леска. Гинко билоба е успешен стимулатор на кръвообращението.

Масажи

Едно от най-ефективните средства за спасение от разширени вени са масажите. Ако вече има налична варикоза, масажът е по преценка на нуждаещия се. При мънички разширени вени и липса на болка при натиск, процедурата е подходяща.

Операция

Класическата операция, наречена стрипинг, понякога е най-подходящият вариант. Извършва се с обща или спинална упойка. Свързана е със повишен травматизъм, по-продължително възстановяване и има риск от увреждане на нервни структури. Добре проведена е ефикасна.

Инжекции

Склеротерапията е безболезнен начин за лечение на разширени вени. При него засегнатите вени не се отделят, а се лепят с препарат, който се инжектира.

Лазерна терапия

Процедурата е опростена, лесна и предпочитана. Тя не е болезнена и не налага предварителна подготовка. Прави се с локално обезболяване и няма нужда от престой в болницата.

Физически упражнения

Упражненията за крака са крайно полезни и нужни за поддържане на мускулния тонус. Ходенето пеша винаги, когато е възможно, също е изключително подходящо. На помощ идват и леките спортове като плуване, водна гимнастика и каране на колело.

Медицинско компресионно бельо

Ползването на компресионно бельо в значителна степен облекчава положението и усилено се предлага като част от лечебната терапия на разширени вени.
Компресионният трикотаж е първи в превенцията на заболяването. Със същата сила той се ползва и по време на същинското лечение на разширени вени. Неговата способност да стабилизира налягането в кръвоносните съдове в краката е всепризната.

Тези, които са по-чувствителни към материята, трябва да внимават с употребата й. Не трябва да се забравят и някои заболявания, при които не е препоръчително носенето на такова бельо.
Извън тези изключения, с правилните вид и размер, компресионното бельо няма ограничения за ползване. То е най-удачният способ за стопиране на разширени вени и надеждно средство против образуването на кръвни съсиреци.
Дали ще бъдат чорапи, чорапогащи, ръкавици или друг медицински артикул, то той трябва да е подбран и според нивото на компресия, което е различно за отделните стадии на болестта. Компресионното бельо е без странични ефекти и се изработва в съответствие с изискванията за качество.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари