БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

МУСКУЛНА БОЛКА – Как бързо и ефективно да се справите с нея

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Болката в мускулите, наричана още миалгия, е състояние, което засяга голяма част от хората, без значение от възрастта, пола и физическата им подготовка. Тя може да се появи внезапно и изненадващо или да персестира във времето. Най-често обхваща гърба, краката или врата, но в действителност може да бъде локализирана във всяка част на тялото.

Причините за възникването на мускулни болки могат да бъдат различни, като най-често срещаните са:

  • Травми
  • Претоварване
  • Стрес
  • Липса на важни микроелементи
  • Инфекции

Когато травма е в основата на този тип болка, тя обичайно е породена от падане, директен удар или нараняване при неправилно практикуване на даден спорт и е придружена от оток, синини и мускулни контракции. При прекомерно натоварване на дадена мускулна група също е възможно да се появят неприятни и болезнени усещания.

Стресът е друга причина, която често предизвиква миалгия. Това се дължи на високите нива на кортизол, който се отделя, когато тялото е стресирано и предизвиква стягане и скованост в мускулите.

Липсата на някои минерали като магнезий например, също могат да доведат до болезнени мускулни спазми.

Болката в мускулите може да бъде симптом и на вирусни инфекции, каквито са настинката и грипът. В тези случаи, често е придружена от повижена температура, главоболие и отпадналост.

Без значение от какво е породена, мускулната болка има нужда от бързо и надеждно лечение.   Ето няколко съвета как ефективно да овладеете миалгията:

  • Компреси – поставянето на лед през няколко часа има положителен ефект в първите няколко дни след нараняването. Ако болката не отшуми до няколко дни, загрейте мястото.  
  • Обездвижване – осигурете почивка на засегнатия мускул, за да може да се възстанови.
  • Пристягане – в случай на оток, използвайте стягаща превръзка, която да спомогне за намаляването му.
  • Масажи – когато са налице стягане и напрежение в мускула, леките разтриващи движения ще подобрят кръвообращението и ще помогнат за намаляване на болката.
  • Подходящо обезболяващо средство – лекарствата от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, като тези с активна съставка кетопрофен, имат изявен болкоуспокояващ ефект и спомагат за овладяване на възпалението, което често  съпровожда миалгията.

КЕТАЛГО съдържа кетопрофен под формата на лизинат. Освен с по-интензивно действие, той се отличава от конвенционалния кетопрофен и с по-голяма стомашна поносимост. Благодарение на лекарствената си форма – саше, която предлага лекарството в готов разтвор, КЕТАЛГО гарантира още по-бързо начало на действието и започва да действа веднага след прием.

Във всички случаи, когато болката се влошава и персистира във времето, незабавната консултация с лекар е наложителна.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари