БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА
Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (52 вота, средно: 2,69 oт 5)
Loading...

Кръвно 120/80 за мнозина продължава да бъде стандарт за нормално артериално налягане. Отдавна обаче не е така. През последните години, след много изследвания, тази мярка е изменена. Сега за проблемни, завишени стойности се считат тези, които са трайно над 140/90.

Какво е кръвно налягане?

Кръвното налягане е заради постоянната циркулация на кръв във вените и артериите. Около 5 литра кръв непрекъснато преминават през тялото на всеки възрастен. Щом последователно и трайно стойностите се задържат над 140/90, говорим за високо кръвно – хипертония. Ниското кръвно налягане се нарича хипотония и за такова се брои, щом е под 100/60 при мъжете и под 95/60 при жените.

Как да сме сигурни, че мерим кръвното точно?

Всеки трети у нас е с висок кръвно. Това налага почти във всеки дом да се мери кръвното налягане от член на семейството. Има правила, които следва да бъдат спазвани, за да не се получат подвеждащи и неверни данни при измерването.
Кръвното се проверява в седнало положение. Добре е гърбът да е опрян плътно до стена или облегалка на стол и краката да са поставени здраво на пода. Маншетът се поставя малко над лакътя, на нивото на сърцето. Хубаво е винаги да се проверява на една и съща ръка.
Поне 5 минутки в пълен покой са нужни преди да започне измерването. Преди това не би трябвало да се пие кафе или да се правят тежки и натоварващи физически дейности. Нужно е спокойствие и абстрахиране от лоши и напрегнати мисли. За да няма лъжливи стойности, пациентът не трябва да се притеснява от резултатите и не бива да очаква новини за болести.

Какво се случва при високо кръвно?

Високото кръвно налягане е свръхопасно за стените на артериите. Струята кръв, изтласквана от сърцето, образува напрежение и е способна да увреди артериалните стени. Случи ли се нещо подобно, последиците са непоправими.
Когато хипертонията не се цери, тя е най-прекия път до ред болести. Сред тях са инфаркт, инсулт, бъбречни болежки, зрителни вреди. Напрегнатите артерии лесно рушат мозъка и сърцето. Специалистите настояват лечението да започне дори малко преди апаратът да покаже фаталните нива от 140/90.

Какво става при ниско кръвно?

навикнали сме да споделяме и слушаме за рисковете от високото кръвно и сякаш ниското се възприема някак си като по-безобидно. Ниското кръвно не трябва да се подценява. То е също толкова страшно, колкото високото и е способно да увреди доста органи поради недобро оросяване.

Извънредно коварен е внезапният спад на кръвното налягане. Случва се с прималяване, обилно потене, главозамайване, пребледняване, отслабен пулс, слабост и дори загуба на съзнание. Може да се случи при инфекциозни заболявания, силно повръщане, загуба на кръв. Възможно е и при спонтанна емоция, душевно изживяване, силен страх.
Всички, които си патят от хипотония обикновено са бледи, отпуснати, раздразнителни. Оплакванията им включват сърцебиене, лоша памет, главоболие, замаяност при ставане от сън, умора, разсеяност, безсъние, бучене в ушите. Възможно е да имат болки в стомаха, парене, студени ръце и крака. Чувстват се подтиснати и рядко успяват да се зарадват истински на нещо положително.

Симптоми

Малко са тези, които не са изпитвали един или друг симптом на ниското кръвно. В повечето ситуации симптоматиката е подвеждаща и остава неправилно разчетена. Гаденето се възприема като понижаване на кръвната захар. Главоболието се отдава на напрежение в работата, а появилата се слабост на преумора.
При снижено кръвно най-редовно се наблюдават следните основни белези:

  • прилошаване;
  • виене на свят;
  • стягане в гърдите;
  • изтръпване на ръцете;

При някои прилошаването завършва с припадък. Колкото по-ниско е кръвното налягане, толкова по-застрашаващо е то. Възможно е определени органи да спрат да работят за кратко време, но то да се окаже фатално. При стопиране дейността на сърце, бял дроб, мозък или бъбреци, завършекът може да бъде и смърт.

Причини

Има достатъчно причинители, които могат да накарат кръвното да се срине. Едни от тях са натоварени с по-отчетливи рискове, други пък са тясно свързани с ежедневни ангажименти и заетост. Най-редовно това се получава при:

  • работа на открито, когато навън е жега;
  • тежък, изморителен труд;
  • силна дехидратация;
  • предозиране с лекарства;
  • продължително гладуване;
  • хора, при които нормалното кръвно е близко до 90/60;

Как да си помогнем при ниско кръвно?

Щом кръвното рязко тръгне надолу, има няколко решаващи стъпки, които помагат за справяне с дискомфорта.
По възможно най-бързия начин следва да се заеме легнало или поне седнало положение. Добре е краката да бъдат повдигнати нависоко. Задължително се започва пиенето на солени течности. Айрян със сол е живата класика и върши страхотна работа. Чистата вода не е удачен избор. Тя лесно ще се изхвърли с урината. За да се задържи течността в кръвоносните съдове и да се повиши кръвното, са нужни електролити, какъвто е натрият в солта.
В легнало положение следва да се остане достатъчно дълго време. Твърде е възможно при изправяне отново да се усети замайване и риск от припадане. Няколко минути повече в покой няма да са излишни. Изправянето на крака трябва да бъде бавно и поетапно, без внезапно скачане от леглото.

Лекува ли се ниско кръвно налягане?

Налични са достатъчно лекарства за ниско кръвно. Кои са подходящите и в каква дозировка, ще реши лекуващият медик. Той ще прецени има ли нужда от хапове и колко дълго могат да се пият.
Когато организмът е силно дехидратиран, се налагат вливания от системи за бързото му възстановяване. Има и тежки случаи, при които се предписва употребата на антибиотици и кръвопреливане. Прави се при септичен шок и анафилаксия.
Водолечението е изпитано средство при лекуването на ниско кръвно. В домашни условия е възможно да се прилага с ежедневно потапяне на ръцете в студена вода. Същото важи и за краката – стъпване в студена вода до глезените за около 30 секунди всяка сутрин.
Подходящо влияние имат дихателните упражнения, гимнастиката, масажите и всякакъв вид активно раздвижване. Плуване, тенис, йога и планински преходи са сред препоръките за справяне с хипотонията.
Нека да има разтоварващи дни с умерено гладуване през определени периоди. Това е нужно за очистване на дебелото черво и черния дроб.

Кои храни вдигат кръвното?

Малки порции, по-често хапване през деня, добре осолена храна и много течности – това е основата на хранителния режим при ниско кръвно. Повече протеини и червено цвекло трябва да присъстват в менюто. В пресните плодове и зеленчуци има доста от витамините С и В, а те са крайно необходими за нормализиране на кръвообращението.
Ако в храната липсва В12 и желязо, може да се стигне до анемия, а тя понижава кръвното. Кофеиновите напитки са позволени, спокойно може да се пийва кафе, зелен или черен чай. Към алкохола следва да се посяга внимателно и никога да не се пие на гладно, тъй като това доказано понижава кръвното.
Всички, които страдат от хипотомия редовно трябва да хапват стафиди, бадеми, които най-добре се комбинират с мляко, мед, лимонов сок и сок от моркови. Полезни билки при ниско кръвно са босилек, розмарин, женшен, коприва, златен корен.
Храненето трябва да бъде добре обмислено и съобразено със здравословното състояние. Хубаво е предварително да се вземат нужните мерки, за да се избягнат трудни ситуации. Щом като предстои спортно натоварване или усилена физическа работа, нека приемът на течности преди това превантивно да бъде завишен.
Когато трябва да се вдигне кръвното, целта следва да е изяснена. Лошо е да се гони многократно повишаване на артериалното налягане. Нужно е то да се вдигне с много малко – толкова, колкото да не бъде ниско, да заличи оплакванията и да възвърне типичния тонус.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Радка Илиева
Радка Илиева
2 years ago

Една колежка сподели, че е пила спирулина и след 1 месец се е нормализирал хемоглобина й. Спирулината съдържа хлорофил и той стимулира производството на нови червени кръвни клетки. Хлорофил има и в спанака, копривата и зеленолистните зеленчуци, но трябва да се приемат всеки ден. На нас това ни омръзва или не ни е вкусно, затова е по-лесно да се пие спирулина

Лиляна
Лиляна
9 months ago
Отговаряте на  Радка Илиева

Преди миинутими се случи всичко описано. Причерня ми, облях се в пот, нищо не виждах.. ужасно е. Кръвното ми беше 82/40….
Аз от години съм ниско кръвно. Често е падало 90/60….това се понася.
СПАСЯВАМ СЕ ВЕДНАГА С КОКА КОЛА 1-2 ЧАШИ, ШОКОЛАД… КОЛА ВИНАГИ ИМАМ У ДОМА, а и често нося със себе си в чантата … Сега отивам да правя айрян.
Бъдете здрави!