БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Клинична психология

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.

www.petyastoycheva.com


Чудили ли сте се някога какви са разликите между психолози-консултанти, клинични психолози и психолози? Какво прави клиничния психолог клиничен психолог? Какво отличава различните психолози? Какво е клинична психология? Какво правят клиничните психолози? Как клиничната психология е различна от психологията за консултиране?

Дефиниция на клиничната психология

Клиничната психология използва както изследвания, така и психологически теории, за да разбере симптомите при дадено страдание и да помогне на хората с лечение след диагностика. Терапевтичния процес е смесица между психологически теории и изводи от научни изследвания, които терапевта използва в терапията. Тъй като образованието е различно, а изискванията, които са необходими, за да се станете клиничен психолог, са по-високи от другите подкатегории, клиничният психолог може да работи в различни условия. Примери за тези различни настройки включват подпомагане на случаи на увреждания, работа с деца и юноши, семейни консултации и дори в криминалистиката.

И така, какво прави клиничният психолог? Или по-скоро какво се очаква да прави един клиничен психолог? Съществуват пет ключови елемента, върху които се базира работата на клиничния психолог.

Оценяване

В началото оценката на пациента е най-важна за разбиране на проблемите на клиента или проблематиката на ситуацията, които трябва да бъдат решени. В този момент е възможно и психологическо тестване, за да се събере повече информация, за да се продължи адекватно напред в процеса на терапия.

Важно е, че както психологическата теория, така и резултатите от изследванията се използват за разбиране на проблемите, пред които е изправен пациентът, за формиране на план за действие.

Комуникация

Този фактор изглежда очевиден във всички психологически професии, но клиничната психология особено се нуждае от силна комуникация , за да предаде както психологическите теории, така и клиничните точки на изследване.

В този момент клиничният психолог трябва да обмисли най-полезните форми на интервенция , за да помогне най-добре на клиента.

Оценка

Количествена и качествена информация може да се използва за оценка на интервенциите и техния успех. Колкото повече психологични тестове се направят, толкова по-добре се диагностицира пациентът и толкова по-адекватна е терапията. Често психолози с дългогодишен опит имат ясна картина и без големи количества тестове. Тестовете винаги би трябвало да са професионални и стандартизирани от държавата.

Пример могат да бъдат въпросници, които измерват потенциални цели за психологически интервенции, включително депресия, тревожност, гняв, качество на живот, благосъстояние и т.н.

Съществуват и специфични популации и работни условия, с които клиничните психолози могат да работят поради своето образование и специализирано обучение. Примери за тези популации и работни условия включват деца, възрастни, възрастни хора, болници, първична медицинска помощ и семейни консултации.

В обобщение, тези елементи, както в психологическата теория, така и в изследванията, са неразделна част от клиничната психология. Клиничните психолози могат да използват важни тестове и проучвания, за да разберат по-добре страданията на даден човек. Изследванията, извършвани от клинични психолози, помагат да се предостави информация за услуги за цялото население. Това от своя страна помага при оценката и лечението на отделни случаи с информация, основана на доказателства. Сега нека помислим как това е по-различно от другите форми на дисциплината, включително психологията на консултиране.

Клиничен психолог или психологконсултант, кой да избера?

Може да бъде объркващо, когато сравняваме психолозите консултанти и клиничните психолози. Когато избираме терапевт рядко си задаваме въпроса – какви са основните разлики, ако се припокриват толкова много, защо да избера единия или другия специалист?

Базовата точка или фокус на клиничната психология е психопатологията, или изследването на психичните разстройства. Най-често проблемите, които се поставят пред клиничния психолог, се считат за по-тежки, защото компетентността му може да бъде решаваща за терапията и съответно за развоя на състоянието, също и за избор на адекватен терапевтичен процес.

Например: лицето може да изпитва симптоми, които се отнасят до шизофрения. За разлика от тях психологията на консултиране се фокусира върху подпомагането на човек да идентифицира проблемите си в живота и междуличностните отношения.

Или в случай, че човек има проблеми със стреса от работния си график, както и с това, че е станал родител например, този човек може спокойно да се консултира само с психолог-консултант, който да му помогне да идентифицира проблемите и да ги преодолее. Когато говорим за човек със симптоми, които му пречат и нарушават качеството му на живот, тогава се налага да се потърси специалист клиничен психолог и е добре да не се експериментира с това.

Обща психология или клинична психология?

Общата психология има по-широк обхват на изследване от по-специфична подкатегория като клиничната психология. Общата психология е просто разбиране на психологическите функции и изучаване на поведението. Клиничните психолози имат по-специфична област за обучение; включва разбиране на изследванията, както и консултиране на субекти за прилагане на оценки и интервенции, необходими за подпомагане на пациента.

Значение на клиничната психология

Клиничната психология е важна подкатегория на психологията, предназначена да помогне на пациентите с техните страдания. Прави го от раждането си в средата до края на 1800 г. Клиничните психолози са посветени на изследванията, оценките, формулировката за търсене на психологическа помощ, интервенции и оценки. Психопатологията направи разбирането на тежките заболявания при индивидите по-лесно за изследване и разбиране, което на свой ред улесни оказването на помощ на нуждаещите се. Тъй като клиничната психология може да обхване толкова много психологически елементи, нейното значение е от решаващо значение.

Има нарастваща нужда от клинични психолози в много части на света, защото има промяна в остарялата идея, че психологичната помощ носи стигма. Хората стават все по-отворени към идеята да ползват психологична помощ, не само при нужда, а и за да им помогнат по-добре да разберат себе си и да обработват житейски събития особено след пандемията от COVID-19. Тъй като психологията непрекъснато се актуализира в лицето на новата научна информация, клиничните психолози трябва постоянно да надграждат своето образование и обучение. Постоянната нужда на клиничния психолог да надгражда знанията си също е една от многото причини, поради които те имат значително място в психологическата сцена.

Клинична психология изводи

  • Клиничните психолози могат да работят в различни условия, включително да помагат на хора с увреждания, деца и юноши и дори работа в съдебна медицина.
  • Има четири ключови елемента на клиничната психология: психологична оценка, интервю, комуникация, интервенция.
  • По време на оценката често се провеждат психологически тестове.
    • Психологичната оценка се прилага, за да се изключи психопатология при клиента или ако е налична да се работи адекватно;
    • Интервюто е от важно значение за да се подбере терапевтична техника, с която да работи клиничния психолог;
    • Комуникацията е много важна при обсъждането на помощта и възможните резултати от избраната терапия;
    • Интервенцията е моментът, в който клиничният психолог ще използва терапевтични техники за лечение на клиента.
  • Има специфични популации и работни условия, с които клиничните психолози могат да работят поради своето образование и специализирано обучение: с деца, възрастни, възрастни хора в болници, първична медицинска помощ и семейни терапии.

Често задавани въпроси за клиничната психология

Централната точка или фокус на клиничната психология е психопатологията или изследването на психичните разстройства. Психологията на консултиране се фокусира повече върху поведението и емоционалните проблеми, които могат да възникнат в ежедневието или на работното място, които човек може да се нуждае от помощ, за да идентифицира. Клиничната психология използва както изследвания, така и психологически теории, за да разбере и помогне на хората с лечение и оценки.Общата психология има по-широк обхват на изследване от по-специфична подкатегория като клиничната психология. Общата психология е просто разбиране на психологическите функции и изучаване на поведението. Клиничните психолози имат по-специфична област за обучение, която включва разбиране на изследванията, както и консултиране на субекти за прилагане на оценки и интервенции, необходими за подпомагане на пациента.Работата на клиничния психолог, включва психологични оценки, диагностика, изследвания и интервенция, консултиране и терапия. Избирайте при нужда правилно специалиста, психологичното здраве е основен фундамент за благополучие.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари