БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Ина Сарова: Първите 28 дни

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (35 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Ина Сарова, акушерка. Завършила е Медицински Университет – Пловдив през 2000 г. Бакалавър по Здравни грижи от 2002 г. и магистър по Здравен мениджмънт от същия университет. От 2009 г. работи в областта на репродуктивната медицина и наблюдението на нормална и рискова бременност в амбулатория за специализирана извънболнична помощ в екипа на д-р Васил Даскалов. Ръководи училище за родители „Моята бременност“ в същата практика в гр. Пловдив.

__

Първите дни след раждането минават като сън. Всички са щастливи, а в родилния дом винаги има кого да попиташ за съвет. В този период обаче цялото семейство има само едно желание – да се прибере у дома. И тогава се изправяме пред легълцето на малкия човек и си казваме: „Ами сега, какво да го правя?“

Новороденото е детето от раждането до 28 ден или първите четири седмици. Нека ви кажа няколко думи за това, което е нормално през тези първи дни, за да избегнем паниката.

Физиологично зачервяване на кожата. Бебето се ражда с т.нар. верникс – той е мазен и предпазва кожата от околоплодната течност. След първата баня отпада и кожата се зачервява заради гъстата мрежа от кръвоносни съдове и тънък епидермис.

Физиологична жълтеница. Появява се на третия ден и до 2 седмици отшумява. Дължи се на отложен в кожата билирубин от разрушените излишни еритроцити. Не изисква специално лечение. Децата са по-сънливи и отпуснати. Препоръчва се по-често кърмене и оводняване, за да се помогне изхвърлянето на билирубина.

Спадане на телесното тегло. Препоръчва се възможно по-ранно захранване.

Спадане на температурата. При раждането е 38 градуса, след това спада до 36 градуса и ние ги затопляме веднага след раждането. Следващите дни се нормализира.

Майчините петна могат да са навсякъде по тялото, като най-често са по челото или вратлето. Дължат се на повърхностни ембрионални кръвоносни съдове, които при плач и топлина са по-ясно видими. Отшумяват към края на 1 година.

Половите кризи. Дължат се на преминали от майчината кръв хормони, под чието влияние и при двата пола се подуват млечните жлези. При момченцата може да има подуване на тестисите, а при момиченцата да има леко кървене от влагалището. За около седмица тялото се очиства от хормоните.

Мускулният тонус при тях е много силен. Те стоят в ембрионална поза със свити крачета и ръчички. Не се опитвайте да ги изправяте принудително. Те ще се отпуснат сами в течение на първите месеци. Затова и гимнастиката при бебето се започва след това.

Физиологична фимоза – слепване на кожичката на пениса към главичката. Кожичката изглежда като хоботче и на върха се подава пикочния отвор, като уринирането е нормално. Не трябва насилствено да се „забелва“. Всеки опит за преждевременно отлепване се смята за грешка, могат да се увредят сетивните нерви на главичката или да се инфектира. Не тормозете себе си и детето си. Достатъчно е да се поддържа добра хигиена на пениса, като кожичката се издърпва колкото позволява нагоре и се изплаква с бебешки шампоан. Важно е при къпане кожичката да се върне обратно, тъй като не добре разширения препуциум може да доведе до болезнен оток на главичката. През този период се натрупва белезникав секрет (смегма), който неправилно се приема за инфекция. Тя помага за естественото разлепване на кожичката от главичката. Едва при 2-3% от децата има патологична фимоза, която изисква намеса на хирург. При 8-10% от децата това отлепване се нормализира в кърмаческа възраст. При по-голямата част става в пуберитета.

Храненето е изцяло на кърма. Кърменето е на поискване, като в началото може да не се спазват точни часове. Порциите се увеличават с 10 гр. на ден до 10-15-ти ден, в зависимост от ръста и теглото до достигне до 100 грама на хранене. И въпреки това бебето не може да иска непрекъснато да суче, по-скоро го търси като рефлекс за успокояване. Каквото и да се говори за храненето на новороденото, то не трябва да е по всяко време. Все пак трябва да има някакъв режим, не военнен, но режим. Хранене по 20 и повече пъти на денонощие не е добре нито за майката, нито за детето, защото стомахчето трябва да си почива и да обработи приетата храна. Няма дете, което да няма апетит, по скоро има бебета, които се хранят по-бавно и затова е необходимо повече търпение и упорство. Добре е родителите да закупят предварително помпа за кърма, пликчета за съхранение на кърма, шишенца, стерилизатор за шишета, силиконови протектори за зърна, подплънки за кърма, за да са им под ръка, когато се наложи.

Коликите са един от кошмарите на родителите преди да дойдат зъбите.

  • Бебчето е раздразнително, плаче, свива крачета нагоре, бърчи чело, дори на моменти трудно си поема дъх от плач.
  • По три часа на ден за около три седмици, по три дни в седмицата. Плачът е пронизителен и продължителен.
  • Коремчето е подуто и бебчето има газове.
  • Храносмилателната система е незряла.
  • Много рядко може да се дължат на непоносимост към млечните белтъци.
  • Коликите не зависят от пола на бебето и се наблюдават и при кърмените деца.

Най-доброто лекарство обикновено е близостта с мама, увито в топло одеалце да го носим на ръце, поставено върху коремчето. Пригответе си стъклени, антиколик шишета, както и мека пеленка за повиване и поставяне върху коремчето.

Първата баня на малчо само от мама и татко без акушерката. Хигиената на бебето е важна и изисква малко подготовка и доза смелост от новите родители. Бебето се къпе 30 мин. преди вечерното кърмене и банята продължава от 5 до 10 мин. Температурата в стаята за къпане е не повече от 24 градуса, а на водата – 37 градуса. Детето се къпе на течаща вода. Главичката на бебето да се придържа, защото вратлето не може още да го направи само. Крустичките не се чоплят, те се самоочистват. Може преди баня да се намажат с бебешко олио и косичката да се среше с мека четка. За вечерния ритуал ще ви трябват козметичен комплект за ноктите и възглавничка за ваничката. А можете да вземете и ваничка със стойка за повиване.

Не е добре да се къпе в стаята за сън, защото там трябва да е по-хладно. Детето има несъвършена терморегулация и много се влияе от околната температура. По-често родителите претопляме децата си. Винаги следвайте правилото само дреха отгоре над вашето облекло и не завивайте ръчичките на бебето, защото те имат рефлекс за трепване с ръчички и се събуждат, когато ръцете са обездвижени.

Хигиена на пъпчето – още един „препъни камък“ в тоалета на нашето мъниче. Пъпният остатък може да падне още в болницата, но по-често е в къщи. След баня при обтриване с масажно олио се прави тоалет на пъпа със спиртни тампончета.

През тези първи дни в къщи се прави само масаж, гимнастиката идва по- късно.

  • След баня със затоплени чисти ръце без накити и маникюр се масажира детето по посока от периферията към сърцето.
  • Не се масажират кости, стави, гръбначен стълб.
  • Не се прави почукване в областите на коремчето и бъбреците.
  • Не се притеснявайте да слагате по коремче, за да се учи да си вдига главичката.
  • Целта на масажа не е само физиологична, но и чисто емоционнална, затова е добре докато правите масажа да говорите на детето нежно или да му пеете. Можете да му пуснете приспивна музика, така ще си създадете един само ваш ритуал, с който бебчо ще знае, че следва време за сън.

Защо бебчо не иска да спи? Нашите деца растат докато спят и затова трябва да имат всички условия за пълноценнен сън.

  • Температура – около 18-19 градуса в проветрена стая и собствено креватче.
  • Близост – на тази възраст детето не се оставя само докато плаче, то се приспива. Много е рано да се приучава на самостоятелен сън.
  • Позиция – детето се поставя да спи настрани, за да не се задави и е по-добре да е без възглавница.
  • Основа – бебетата спят на твърда повърхност.
  • Завивки – подходящи за сън в тази възраст са бебешките чувалчета, за да не се притеснявате, че ще се захлупи с одеалото.

Евентуални причини да не спи добре през нощта е да не се е нахранило добре, да е намокрило памперса или да му е много топло, но най-честата причина са коликите. Има и една пренебрегвана страна – емоциите. Дори толкова малки децата могат да са преуморени или привъзбудени. Затова е добре да няма много хора около детето и обстановката да е спокойна и позната.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари