БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Костадин ЖЕКОВ: Старите зъбни пломби: Поправка или подмяна

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Дентална Клиника “К-ДЕНТ”

Д-р Костадин Жеков е част от екипа на дентална клиника К- ДЕНТ, гр. Пловдив. Завършил с отличие през 2013г., още от 2014г. е редовен асистент към катедра “Оперативно зъболечение и ендодонтия”. През 2019г. защитава своята специалност, а през 2022г. и своята дисертация. От същата година заема длъжност Главен асистент към катедрата.


Зъбните пломби представляват обичайно и ефективно решение за лечение на кариес и възстановяване на увредени зъби. Независимо от техния източник – амалгама, композитните материали или други, те се проектират с цел да бъдат здрави и трайни. Въпреки това, с течение на времето, зъбните пломби могат да проявят признаци на износване като например потъмняване, отчупване или дори промени в цвета. Когато стане ясно, че една пломба е видимо остаряла, пациентите стоят пред въпроса: Да я подменят напълно или да изберат опцията за „поправка“? В тази статия ще проучим обстоятелствата около стареенето на зъбни пломби и процеса на вземане на решение между поправка и подмяна.

  1. Продължителност на живота на зъбните пломби:

Зъбните пломби, били те от амалгама, композитни или други материали, са проектирани с цел да бъдат здрави и трайни. Въпреки това техният живот може да бъде засегнат от фактори като устна хигиена, хранене и вида на използвания материал. Обикновено зъбните пломби издържат от 5 до 15 години.

  • Признаци на стареене на пломбите:

С течение на времето, зъбните пломби могат да проявят различни признаци на стареене, които могат да изискват внимание и грижи:

  • Потъмняване: Зъбните пломби могат да потъмнеят или да променят цвета си с течение на времето, което може да компрометира естетиката на усмивката.
  • Фрактури: Износването може да доведе до фрактури или частично отчупване на материала на пломбата.
  • Чувствителност: Старите пломби могат да предизвикват повишена чувствителност към нормални дразнители или дори болка в зъба.
  • Микропроцепи: Налични микропространства между пломбата и зъба могат да допуснат проникването на бактерии, което води до развитието на вторичен кариес.
  • Подмяна на старите пломби:

Подмяната на старите зъбни пломби може да бъде правилен и логичен избор в следните случаи:

  • Подобрени материали: Напредъкът в технологията и стоматологичните материали предоставя по-естествени и трайни алтернативи на досегашните материали за пломби.
  • Предотвратяване на усложнения: Навременната подмяна може да предотврати появата на усложнения и да увеличи живота на зъба.
  • Подобрена естетика: Пациентите могат да изберат подмяна по естетически (козметични) показания, особено ако старата пломба е видима при усмивка.
  • Поправка на старите пломби:

Възможността за поправка на старите зъбни пломби също има своите предимства, особено ако проблемите са локални и не включват цялостната структура на пломбата:

  • Бондинг: Поправката може да включва корекция на малки повреди, като например отчупвания, чрез добавяне (бондинг, залепване) на липсващата част от пломбата.
  • Полиране: Професионалното полиране може да се използва за отстраняване на оцветените граници и подобряване на външния вид на пломбата.
  • Редовни прегледи: Откриването на потенциални проблеми при редовните посещения на стоматолог позволяват своевременна намеса.
  • Процесът на вземане на решение:

Процесът на вземане на решение между поправка и подмяна на старите зъбни пломби изисква съвместни усилия от страна на пациента и зъболекаря:

  • Консултация с лекар: Щателният и задълбочен дентален преглед е ключов елемент при определянето на състоянието на старите пломби и предлагането на най-подходящите решения.
  • Общо орално здраве: Решението следва да вземе предвид общото орално здраве на пациента, степента на повредата на пломбата и потенциалните ползи от поправка или подмяна.
  • Предпочитания на пациента: Личните предпочитания на пациента, включително ограничения в бюджета и естетички предпочитания, играят важна роля в процеса на вземане на решение.
  • Заключение:

В заключение, решението дали да се подновят старите зъбни пломби чрез поправка или подмяна е индивидуално и трябва да бъде взето след дълбоко обмисляне от пациента и зъболекаря. Редовните дентални прегледи, активната грижа за устата и откритата комуникация със стоматолога са от съществено значение за поддържането на оптималното орално здраве. Чрез информираност и вземане на аргументирани решения пациентите могат да осигурят функционалната и естетическа дълготрайност на своите зъбни пломби.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари