БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Людмил Димитров: Каква представлява озонотерапията, къде се прилага и каква е нейната ефективност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Людмил Димитров е специалист физиотерапевт в град Пловдив с над 30 години опит при лечение на дискови хернии и основател на водеща клиника в лечението на заболявания по опорно-двигателния апарат – Медицински Център „Д-р Людмил Димитров“. Извършва озонотерапия, плазмотерапия, акупунктура, лазер терапия и хомеопатия. Д-р Димитров е член на Международна Асоциация по алтернативна медицина. Можете да си запишете час за преглед на тел: 032 950019. За повече информация: www.lasertherapy-bg.com.


Какво представлява озона и в частност озонотерапията? 
Озонът е бледосин газ, алотропна форма на кислорода, съставен от три кислородни атома. На стайна температура е газ, по-тежък от въздуха. Той е в нестабилна форма, трансформираща се бързо в неговата стабилна форма кислород. Тази реакция на превръщане е мощен окислителен процес и именно това се използва в медицината, както и способността му да взаимодейства с биомолекули в живите организми и човешкото тяло, от което произтичат биохимични реакции и съединения с локални и системни медицински ефекти и различни механизми на действие. 
Озонотерапията е допълващо лечение в медицината за различни болестни процеси, чрез перорални и локални методи на приложение на озон по системно приети лечебни режими, дози и концентрации. 

Какво е действието на озона? 

Озонът имадиректно антимикробно действие, антиоксидантен, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект. Той притежава детоксикиращи свойства и има въздействие върху хемостазите.

Какви са индикациите за приложение на озон в медицината?
Нашият медицински център е известен най-вече с приложение на озон при лечението на дискови хернии. Но освен тях, успешно се прилага озон при много широк спектър от заболявания. Това са неврологични, ревматологични, ортопедични след прекарани инсулти, мигрени и други видове главоболия, синдром на хронична умора, ревматоиден артрит, тендовагинити.

Озонът се прилага и при сърдечно-съдови и белодробни заболявания: атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, бронхиална астма, хронична дихателна недостатъчност. Ендокринни и метаболитни заболявания: захарен диабет и неговите усложнения. Полиневропатия, диабетно стъпало и други. Гинекологични заболявания: вулвовагинити – бактериални и гъбични, климактеричен синдром, възпалителни заболявания на малкия таз.
Не на последно място, озонът се прилага и при онкологични заболявания. Там той се използва за общоукрепващо лечение и повишаване адаптационните възможности на онкоболните пациенти. Наблюдава се забавяне на метастатичния процес и туморния растеж. Това също намалява страничните реакции и последиците от химиотерапията и лъчетерапията:
повръщане, анемичен синдром, отпадналост и умора. 

Как се прилага озонът?
Озонът в медицината се прилага по различни начини и методики.

Първо паравертебрално (дискозан) – използва се най-често при дискови хернии. Това представлява локален инжекционен метод на въвеждане с игла и спринцовка на озон в определен обем и концентрация близо до прешлените израстъци. Прилага се подкожно или по-дълбоко мускулно на 4-5 см в паравертебралната мускулатура. Въвеждането на озона се извършва много бавно, след като се уверим, че иглата не е попаднала в кръвоносен съд. Процедурата е амбулаторна и не се изисква предварителна подготовка от страна на пациента. Продължителността на лечение е от 7 до 20 процедури. 
Озониран физиологичен разтвор венозно. Тези методи се използват както при дискови хернии, така и при сърдечно-съдови, белодробни заболявания, метаболитен синдром и други. 
Автохемотрансфузия с Озон. Използването й позволява насищането на кръвта с богата озонокислородна смес, във внимателно подбрана дозировка. 
Озонира се под високо налягане на 150-200мл. собствена венозна кръв. Автохемотрансфузията се препоръчва при: чернодробни увреждания, причинени от алкохол, хепатит С, цироза, мигрена, виене на свят. Разбира се има още много методи и начини на приложение на озона, но тези са най-чести.

Кой може да прилага озон и къде се прави?
Озонотерапията може да бъде прилагана от лекари, придобили тази квалификация. Прави се в медицински центрове, болници и здравни заведения, разполагащи с необходимите помещения и генератори на озон. 

Има ли контра индикации и някакви противопоказания за озонотерапията?
Макар и редки, има противопоказания като индивидуална непоносимост към озона; лошо съсирване на кръвта; скорошен хеморагичен инсулт; хипертиреоидизъм; кървене от различен произход.

Какъв извод бихте направили за ефективността на озонотерапията от Вашия опит?

При заболявания на гръбначния стълб, по-специално при дискови хернии успеваемостта от озоновата терапия се доближава до 80%. В моя 25 годишен опит, благодарение на озоновата терапия голяма част от пациентите с дискови хернии избегнаха оперативната намеса.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари