БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков: Защо калцият е важен в диетата на нашите кучета?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695


Калцият е фундаментално важен в диетата на възрастни кучета и кученца, както и в диетата на котките. Заедно с фосфора, калцият не само допринася за доброто формиране на костите, включително добрите зъби, но и за правилното функциониране на нервната, мускулната и хормоналната система. Затова съотношението между калций и фосфор трябва да бъде балансирано.

Важно е да запомните, че „много не е непременно по-добре“, защото въпреки че всички вярваме, че калцият прави нашите кучета с по-здрави кости, предозирането може да причини сериозни здравословни проблеми. Съотношение калций-фосфор е от изключително важно значение. Например – суровото месо без кости е с високо съдържание на фосфор, но с ниско съдържание на калций.

Фосфорът изпълнява няколко основни функции, най-важната от които е образуването на костите и зъбите. Фосфорът обаче е важен и за организма, за да може да използва добре въглехидратите, мазнините и протеините, които приема. Всичко това подпомага растежа, поддържането и възстановяването на клетките и тъканите.

Костите, от друга страна, имат висок дял както на калций, така и на фосфор. Калцият е фундаментално важен за формирането на костите, както и за функциите на нервно-мускулната, сърдечно-съдовата, имунната и ендокринната системи.

При кучетата е важно количествата фосфор и калций в организма да са балансирани, така че съотношението между калций и фосфор трябва да бъде приблизително 1:1.

Правилно количество калций за здрави възрастни кучета и кученца:

Едно възрастно куче се нуждае от приблизително 120 mg/kg/ден калций, което означава, че куче с тегло 10 kg се нуждае от 1 g калций на ден.

В същото време едно кученце се нуждае от повече от два пъти повече калций, т. е. около 320 g/kg/ден. Това означава, че кученце с тегло 10 kg ще се нуждае от около 3 g калций на ден.

Бременните или кърмещи кучета се нуждаят от повече от обичайното количество калций.

За това винаги се консултирайте с ветеринар, който ще ви даде най-правилните инструкции какви количества според ситуацията да им давате. Анализът на кръвта е най-надеждният начин да разберем дали нашето куче се нуждае от допълнителна порция калций или получава твърде много калций. Има обаче и няколко признака или поведение, които могат да показват свръх- или недостатъчна доза калций:

Ако изпражненията имат белезникав или бял цвят, това означава, че организмът отделя твърде много калций, който е бил усвоен. Причините за това могат да бъдат например, че кучето е консумирало по-голямо количество кости от препоръчаното или че неговата суха храна или диета съдържа твърде много калций.

Недостатъчната доза калций е по-трудна за откриване, но има едно поведение, което може да показва това: кучето облизва или дъвче стените. Това поведение може да има различни причини, от обикновена игра или стресова ситуация до нужда от калций, тъй като мазилката за стени съдържа много минерали.

Предназначение на Calcium на „Алдагон – Храна за дракони“ – при растящи, бременни, кърмачки и възрастни животни. При фрактури на крайници, за по-добро и бързо възстановяване след счупването им. Осигурява необходимото количество минерали и витамини за организма.

За още по-добри резултати, Calcium може да се използва в комбинация със следните продуктите от серията на „Алдагон-храна за дракони“ – Top Power, Bone Os и Gastro Comfort.

Препоръка: Всички добавки на „Алдагон-храна за дракони“ е препоръчително да се дават като награда по време на игра и забавления.

Всички храндителни добавки на „Алдагон – храна за дракони“ могат да бъдат поръчани онлайн на https://aldagon.bg/ или тел. 088 2022 695.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари