БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пробиотици при розацея

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Розацеята е състояние на кожата на лицето, което се характеризира с трайни зачервявавания обикновено в централната част на лицето, наличие на спукани капиляри и усещания за парене. Обостря се при излагане на слънце без подходящ фотозащитен продукт; студ; повишени нива на стрес; прием на пикантни храни, алкохол и др. В по-тежките си форми розацеята предизвиква подути, червени и болезнени неравности по кожата като обривът е много сходен с този при акне. А при нелекуване на заболяването в дългосрочен план се стига до ринофима – мастните жлези по носа увеличават обема си, което води до неговото разширяване и уголемяване.

В литературата са описани множество случаи, при които хората с розацея имат сухи, раздразнени и/или подути очи, както и зачервени, подути клепачи. Това състояние е известно още като “очна розацея”. При някои хора очните симптоми предхождат кожните такива.

Като цяло лечението на розацея се предписва от дерматолог и включва препарати по лекарско предписание в комбинация с кремове за локално приложение. Ако има подозрения за инфекция, може да се приложи и антибиотична терапия. Този тип кожа бива описан като много чувствителен и остро реактивен. Затова в козметичните секции на по-големите аптеки има специални продукти, разработени за кожа с розацея, които целят успокояване на чувството на парене и визуално прикриване на зачервяванията. Причината за появата на розацея е все още неизвестна. Много специалисти казват, че “корените на розата се намират в стомаха, а тя цъфти на лицето”, тъй като при много хора с розацея са откриват проблеми с хранително-чревния тракт. А през последните години пробиотиците станаха синоним за поддържане на добро храносмилателно здраве. Независимо дали като живи активни култури, намиращи се в някои храни като киселото мляко, или като ежедневни хранителни добавки, пробиотиците са полезни „добри“ бактерии, които са с положителен ефект върху стомашно-чревния тракт. Нови проучвания установяват, че ежедневния прием на пробиотици се отразява благоприятно върху кожата с розацея. Затова най-съвременния подход в третирането на розацея включва и ежедневен прием на пробиотици освен другата терапия, предписана от дерматолог.

Пробиотици

Пробиотиците са микроорганизми, които естествено се намират в храносмилателния тракт. Те подмогат репопулацията на храносмилателната система с полезни бактерии. Различни здравословни проблеми (напр. диария), прием на медикаменти (напр. антибиотици) и небалансиран хранителен режим могат да променят баланса на „добрите“ и „лошите“ бактерии в организма, като „лошите“ бактерии изпреварват „добрите“. В резултат на това тялото става по-податливо към различни видове инфекции и имунната система отслабва. Установено е, че пробиотиците са полезни за облекчаване на някои здравословни проблеми като инфекциозна диария и инфекции на пикочните пътища.

Съображения

Пробиотиците се считат за относително безопасни за употреба и рядко причиняват нежелани странични ефекти, но при някои хора може да се наблюдава леко стомашно разстройство. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате пробиотични добавки и не забравяйте да ги съхранявате в хладилника!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари