БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

11 симптоми на инсулта, които трябва да знаете

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (34 вота, средно: 3,15 oт 5)
Loading...

Какво е инсулт?

Има два типа инсулт – хеморагичен и исхемичен. Хеморагичният е кръвоизлив в мозъка. Той е съпроводен от разкъсване на кръвоносни съдове, следствие от високо кръвно налягане. При този инсулт, кръвта се разлива сред тъканите на мозъка и се образува вътрешномозъчен хематом.

Исхемичният инсулт е нарушение на кръвообращението в мозъка. То се предизвиква от затруднения или преустановен достъп на кръв към някой от отделите на мозъка и стесняване на съдовете. Началните признаци на исхемичен инсулт са предизвикани именно от това затруднено придвижване на кръвта. Повреждат се тъкани от мозъка. Съгласно статистиката, исхемичният инсулт се среща много по-често – в 70-85% от всички случаи. Инсултът настъпва внезапно и затова е опасен. Ако преди, инсултът е бил характерен за възрастните хора, сега случаите на инсулт в по-ранна възраст – преди 40-те, не са рядкост. Затова е необходимо всеки да знае симптомите.

Симптоми

Сигналите за опасност, които свидетелстват за необходимост веднага да се потърси лекар са:

• Замаяйване;
• Загуба на равновесие: липса на координация на движенията;
• “Омекване на краката”;
• Двойно виждане: или рязко спадане на зрението на едното око;
• Изпускане на предмети : отмаляване на ръката и (или) крака. В повечето от случаите, слабостта се развива от едната страна (лява или дясна);
• Проблеми с речта : затруднение при произнасяне на думи;
• Внезапно остро главоболие : съпроводено е от гадене и повръщане; Често пациентите говорят, че болката е нетърпима и не отминава с обезболяващи таблетки. Подобно състояние може да се развие на фона на абсолютно добро външно състояние;
• Изтръпване на крайниците;
• Изтръпване на едната половина на лицето: честа асиметрия на лицето;
• Проблеми с преглъщане; проблеми с дишане;
• Трудна комуникация: замъглено съзнание и трудно разбиране на зададените въпроси.
В зависимост от зоните на поражение на главния мозък, може да присъства само един от посочените симптоми или да са няколко в съчетание.

При жените има нетипични симптоми

Жените могат да объркат инсулта с обикновено неразположение или с други заболявания, защото симптомите са различни. Ето какви са особеностите:

  1. Възраст: При жените инсултът се развива в периода от 18 до 65 години.
  2. Вид на заболяването: Жените получават хеморогичен инсулт с разрив на артерия в главния мозък. Причина за инсулта е високо кръвно под въздействието на силни емоции, резки изменения на хормоналния фон, повишена чувствителност към стрес.
  3. Хормонални нива: Бременността, раждането, приемът на контрацептиви променят съсирването на кръвта и увеличават риска от инсулт с 20-22%.
  4. Протичане на заболяването: Жените развиват усложнения от инсулта много по-често от мъжете. Заболяването протича тежко, симптомите, предизвестяващи инсулта възникват внезапно.
  5. Игнориране на болестта: Първите симптоми не предизвикват тревога у жените. Често предвестник на инсулта при жените са смущения във вегетативната нервна система.

Кои са тревожните симптоми, сигнализиращи за предстоящ инсулт при жените?

  • Продължителни пристъпи с остра или тъпа болка в гръдния кош;
  • Необяснима тревожност;
  • Почервеняване на лицето, пукане на капиляри по скулите;
  • Промени в артериалното налягане;
  • Сърцебиене над 120 удара в минута;
  • Остра болка в корема;
  • Нарушения в работата на храносмилателната система (редуващи се диария и запек);
  • Потене;
  • Отпадналост;
  • Усещане на слабост в крайниците.
    За да се установи дали наистина не става дума за инсулт, още при първите признаци, жената трябва да се погледне в огледалото за да провери дали има оттоци или асиметрия на лицето, да провери дали може да задържи ръцете си за 10-20 секунди успоредно на пода и да се опита да повдигне един след друг краката си. Чувствителността може да се провери с остър молив, а нарушения в говора се установяват с помощта на диктофона в телефона, в случай, че няма кой да чуе има ли смущения в артикулацията.

Разликите с исхемичната атака

Като сигнал, че има риск от инсулта може да послужи предходно нарушение на кръвообращението в мозъка или исхемична атака. Атаката се появява седмици или месеца преди истинския инсулт. Това е микроинсулт, който за кратко спира циркулацията на кръв в мозъка. Недостигът на кръв пречи на мозъка да работи нормално. Микроинсултът много прилича на същинския инсулт, но преминават за около 10-15 минути. Организмът много бързо възстановява нормалното постъпване на кръв в мозъка и непоправимото се избягва. Определени области в мозъка ръководят движенията на ръцете и краката, говора, зрението и т.н. Затова последствията за човека зависят от това каква част от мозъка е поразена. Това може да е пълно обездвижаване или частична пареза на ръка, крак, вероятно е да има проблеми с говора, с писането, с паметта, нарушаване на чувствителност и др. При исхемична атака, остро развиващите се симптоми на инсулта изчезват напълно за едно денонощие. Става дума за премаляване и слабост в крайниците, нарушение на речта или зрението, виене на свят и проблеми с равновесието. Независимо, че симптомите изчезват, исхемичната атака показва, че ще последва инсулт и е нужно спешно лечение. Когато се реагира навреме и се предприеме лечение, инсултът може да се предотврати.

Първа помощ при инсулт

При поражение на главния мозък, необратимите изменения започват след няколко часа. Съществува т.нар. терапевтичен прозорец от 4,5 часа, през който може да се спре умирането на мозъчни клетки. Навременната и адекватна помощ ще помогне на болния сравнително бързо да се върне към нормалното си състояние. Истината е, че лекарите разполагат с много по-малко време за лечение, защото повечето време отива за транспортиране до болницата. Затова колкото по-рано се хванат признаците на инсулта и се предприемат първите мерки, толкова по-големи са шансовете на болния да избегне леталния изход или сериозната инвалидизация. Какво трябва да направят близките на болния до пристигането на линейката?

  1. Да го успокоят, за да не се усложни ситуацията от неговото вълнение.
  2. Да го поставят на легло и да повдигнат главата му на 30 градуса. Ако човекът е в безсъзнание, главата се обръща настрани (поради възможността да повърне) и езикът му се изважда.
  3. Дрехите се разхлабват на врата, махат се колан, тиранти и пр., за да не пречат на притока на въздух.
  4. Измерва се кръвното налягане и, ако е високо, се дава лекарство за сваляне.
  5. Краката се поставят в леген с гореща вода или се слага грейка, за да се помогне на оттичането на кръвта от мозъка.

Забранява се да се дават на болния съдоразширяващи средства, да се храни и да се пои. Особен е случаят, когато инсултът се получава в автомобил, а пострадалият е на волана. Така е заплашен не само неговият живот, но и този на спътниците му. В този случай колата трябва са се спре, да се извика Бърза помощ и да се отворят всички прозорци.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари