БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Бронхит – опасностите, които крие

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (6 вота, средно: 3,67 oт 5)
Loading...

Бронхитът е лукаво заболяване. То може да бъде съпроводено с толкова тежки неразположения, че да превърне дните в кошмар. Още по-трудни могат да се окажат нощите, когато обикновено бронхитът ескалира и пречи на почивката и наспиването.
Колкото и да е трудно за вярване, една най-обикновена настинка може да докара бронхит. Неговото нелекуване пък е в състояние да предизвика страшни последици.

Какво е бронхит и кога се появява?

Човек се ражда, знаейки как да диша. Толкова е просто и нормално това вдишване и издишване. В действителност то е следствие от сложна и стриктно подредена система от въздушни канали – бронхи, които свързват устата, ноздрите и белите дробове. Когато те се възпалят, лигавицата се удебелява и дишането става повече от трудно.
За основен причинител на бронхит обвиняеми са вирусите. Най-често болестта се вихри, когато е студено – през зимните дни.

Видове бронхит

Разновидностите на бронхита най-общо се дължат на това, колко дълго продължава заболяването, кое го причинява и какво го лекува.

Остър

За да бъде определен един бронхит за такъв, ясно от името му, трябва да е налично остро възпаление. То обхваща лигавицата на трахеята и бронхите. Дължи се на инфекция на горните дихателни пътища. В голяма степен, при почти 90% от случаите, се активира от вируси и характерни бактериални вредители.
С остър бронхит могат да се сдобият хора, пребиваващи в замърсена среда, изложени на въздействието на химически препарати, тютюнев дим или такива, които са в близки контакти с болни. Потърпевши са всички със слаба имунна система, както и една голяма група от хора със сърдечно-съдови оплаквания.

Хроничен

При него започва една продължителна кашлица, която сякаш никога не свършва и няма намерение да го прави. Секретът е слузест и в доста големи количества. За да сме сигурни, че бронхитът е хроничен, кашлянето следва да не спира по три месеца в продължение на две години.
За него е необходимо някакво дразнене на лигавицата. Обикновено това се случва при пушачи или хора, работещи със замърсители и вредни вещества. Разпространен е сред миньори и работници в леярски цехове и фабрики. Среща се най-вече в по-зряла възраст, над 50 години. Може да се дължи и на генетична предопределеност.

Астматичен

До него водят инфекции и алергии на долните дихателни пътища. Наблюдава се интензивен слузест секрет, подуване и спазми на бронхите. В ролята на алергени могат да действат различни вируси, гъби и бактерии, които атакуват организма.
Често алергиите е възможно да тръгнат от най-обикновен домашен прах, полени, пера, животински дразнители или пък някои консерванти и хранителни съставки.
Астматичният бронхит е разпространен в невръстна възраст и дори при кърмачета. Започва с хрема, мъчно дишане и кашляне. Гърдите сякаш свирят и задухът е проблемен. До седмица – две състоянието се подобрява, но след време пристъпите се връщат и всичко се повтаря наново.

Причини за бронхит

Вируси или бактерии, както и комбинация между тях – това причинява бронхитите.
Промишленото замърсяване е сред основните провокатори на бронхит. Потърпевши са тези, които по-дълго престояват във вредна среда, дишат въздух, пълен с всякакви мръсотии и дразнители. Особено безпощадна е концентрацията на серен диоксид.
Цигарите са сред най-обсъжданите и сочени за опасни при много заболявания. При бронхита също имат важна роля и тя съвсем не е измислена и съчинена от нищото. При пушене, особено при по-продължително, бронхите са раздразнени и отговарят с увеличено отделяне на слуз.

Симптоми при бронхит

Те са доста и различни, варират по сила и продължителност. Основно са:

  • Болезнено гърло;
  • Кашлица – от суха до гнойна;
  • Треска и натиск в гърдите;
  • Умора и отпадналост;
  • Кихане и хрема;
  • Повишена температура;
  • Отделяне на храчки, понякога с кръв;
  • Задух и мъчно дишане;

Как да различим кашлицата при бронхит

На всяко заболяване следва да се обърне внимание навреме. За адекватното му лечение първо трябва да се установи правилната диагноза. С пълна сила това важи и за кашлицата. Подобни мисли занимават мнозина, най-вече през зимата, когато вирусите, настинките и всякакви други неприятни изживявания се вихрят на пълни обороти.
Кашлиците са доста видове, но основно могат да се разграничат на суха и влажна кашлица.
Бронхитът започва със сухо кашляне. По-скоро секрет липсва, а ако има такъв, то той е жилав и в малки количества. Кашлицата не е задължително да е постоянна. Може да я има само сутрин или вечер, възможно е да се провокира от промяна в климата или при консумация на определени храни.
Други заболявания на бронхите и дихателните пътища вървят с влажна кашлица. При нея насъбраните секрети се изхвърлят навън с изкашлянето.

Лечение на бронхит

При появата на бронхит едва ли ще се наложи болничен престой. За това наистина трябва да има утежняващи последствия. Обикновено той се лекува в домашна среда, като целта на лекарствата е да отпушат бронхиалните пътища, да ги освободят от натрупан секрет и да възобновят нормалното дишане. Повече време в леглото и пълноценна почивка са напълно достатъчни.

Трябва ли да се пие антибиотик?

Това е тема, по която споровете никога не секват. Мненията са двуполюсни. Според едни, антибиотикът е задължителен, други смятат, че употребата му е безполезна, че дори и вредна.
Истината е някъде по средата. Лекарите препоръчват антибиотично лечение само, ако има доказана нужда от него, а именно:

  • Организмът не успява да пребори инфекцията и да спре бактериалната атака над три седмици;
  • Става въпрос за хронично заболяване или има нетипични изяви;
  • Пациентът е на възраст и е крайно отпаднал;
  • Налични са допълнителни болести;
  • Имунната система е срината;
    Ето защо, дали да се пие антибиотик и какъв да бъде той, трябва да каже специалист. Безразборното купуване на лекарства от аптеката и самолекуването са опасни и трябва да се избягват.

Как протича бронхитът при деца?

Поне едни 15% от децата боледуват от бронхит поне два пъти до навършване на втората си годинка, сочи медицинската статистика. Кое облекчава симптомите при най-малките:

дете на лекар за кашлица и бронхит
  • Топли напитки, предимно чай от подходящи билки;
  • Увеличен прием на течности;
  • Специален вибрационен масаж;
  • Присъствие на витамини при храненето;
  • Постоянно извеждане на бронхиалния секрет;
  • Проветряване на помещението и следене за нужната влажност в него;

По време на боледуване детето не следва да ходи на детско заведение. Ако обаче състоянието му позволява, то трябва да прави редовни разходки навън.

Бронхит по време на бременност

Всяка жена се старае да пази здравето си по време на бременност. Понякога обаче са възможни неразположения. Ако това се случи и диагнозата е бронхит, то няма място за паника. Освен препоръчаното от лекаря, има и достатъчно лесни и приятни допълнителни средства, които са приложими у дома.
Препоръчителна е гаргарата със солена вода. Изпитани са рецептите от ястия и напитки, съдържащи лимон, мед, джинджифил и куркума. Нека не се забравя и пробиотикът, който го има в киселото мляко. Чаша мляко е редно да присъства в дневното меню.
Инхалациите са сред най-ефикасните средства за отпушване на бронхите, отделяне на секрета и възвръщане на дишането с пълни гърди. Използват се различни билки, като най-предпочитани и лечебни са лайката и ментата. Ако не харесвате миризмата им, винаги може да направите инхалациите само с пара от гореща вода, без добавка на каквито и да е аромати.
Възможни усложнения от бронхит

Щом се заговори за усложнения от бронхит, най-често става дума за пневмония. Инфекцията в повечето случаи е бактериална, независимо, че бронхитът може да е започнал като вирусен.
Подозренията за пневмония са основателни, когато бронхитът продължава прекалено дълго време и не се повлиява от назначената терапия.
По-щадящите форми на пневмония следва да се лекуват в домашни условия с лекарства, много течности и почивка. При тежка форма на пневмония, постъпването в болница е неминуемо.
Бронхитът е в състояние да предизвика и други заболявания като: астма, белодробно сърце, емфизем на белия дроб, респираторна или сърдечна недостатъчност.
Независимо от степента на болестното състояние, то изисква бърза и адекватна реакция до пълно оздравяване и възобновяване на нормален ритъм на живот.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари