БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Пламен Симеонов: Билки, използвани при лечение на кашлица

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Пламен Симеонов

АПТЕКА 36.6 БИЛЛА МАРИЦА

Маг. фарм. Пламен Симеонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

___

С настъпването на есенно-зимния сезон, се проявяват и характерните за сезона вирусни инфекции. Най-честите симптоми, характерни за грипните инфекции, са повишена температура, общо неразположение, болки в гърлото, запушен нос и др. Често срещан симптом е и кашлицата, като тя бива суха (без отделяне на секрети) и влажна (с отделяне на секрети). В статията по-долу ще ви представим няколко растения, които повлияват благоприятно кашлицата и могат да се използват като допълнително средство при лечение на кашлица от различен произход, като всяко едно се предлага в АПТЕКИ 36.6.

Мащерка

Характерна е за Югоизточна Европа, Средиземноморието, както и Северна Африка и части от Азия. Използват се основно два вида мащерка – дива (Thymus serpyllum) и култивирана (Thymus vulgaris). Още от древни времена се използва като средство за лечение на суха кашлица, бронхити и други инфекции на дихателните пътища. Основната съставка на маслото от мащерка (тимол) има доказани антисептични, противогъбични и антибиотични свойства.

Теснолист живовляк

Теснолистият живовляк (Plantago lanceolata) e широко разпространено растение в цяла Европа, което расте в диапазон от 0 до 2000 метра надморска височина. Намира широко приложение при симптоматично лечение на инфекции на гърлото и горните дихателни пътища. Има омекчаващо, секретолитично и отхрачващо действие. Прилага се като запарка, като подпомага лечение на суха и влажна кашлица, както и болки в гърлото.

Иглика

За лечебни цели се използват два вида иглика: обикновена (Primula officinalis) и лечебна (Primula veris). Сапонините, които са основна съставка, притежават отхрачващо и секретолитично действие, като това прави игликата подходящо средство при лечение на заболявания на дихателните пътища, съпроводени с усилена експекторация.

Медицинска ружа

Медицинската ружа (Althaea officinalis) е многогодишно тревисто растение. Корените ѝ се използват широко и са с доказана терапевтична активност. Те притежават отхрачващо, омекчаващо и противовъзпалително действие. Тези въздействия на медицинската ружа се свързват с богатото съдържание на слизести вещества в корените ѝ. Използването им се препоръчва в случаи на заболявания на дихателните пътища, придружени от упорита кашлица и бронхит.

И четирите билки се предлагат в АПТЕКИ 36.6 и онлайн на 366.BG в изсушена форма. Във всички АПТЕКИ 36.6 се предлагат пакетирани билки, а в две от тях – 36.6 Тунела и 36.6 Победа се приготвят билкови смеси на момента.

От особено значение е винаги преди да започнете употреба на билки да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. Желателно е да бъдат подбрани точните билки и да се спазват препоръките за количеството и честотата на приема.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари