БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Цвета Аврамова: Правилната линия на усмивката е хармонията, която допълва цялостното излъчване на лицето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,25 oт 5)
Loading...

Д-р Цвета Аврамова завършила дентална медицина в град Пловдив с отличен успех. Член е на Българския Зъболекарски Съюз и на Българска Академия по Естетична Стоматология. Придобива следдипломна квалификация в областта на естетиката и ортодонтията. Взима участия в много стоматологични конгреси и симпозиуми. Награждавана е в конкурса “Адмира” в определени категории. Работи с пациенти след предварително записване на тел. 0885770036.

www.dr-avramova.com

___

Какво означава лекар-ортодонт?

Ортодонтията се фокусира върху лечението на неправилната захапка – състояние, което е известно още и като малоклузия. Въпросното изкривяване на нормалната позиция на захапката може да се дължи на неправилно съотношение на челюстите, изкривяване на зъбите или на двете. Използването на брекети е един от най-ефективните начини за подреждането на зъбите и постигането на блестяща и здрава усмивка!
Здрава, защото целта на ортодонтското лечение осигурява освен функционална захапка (не само естетична), но и предпазва от развитие на зъбен кариес, заболяване на венците, трудности при правилно изговаряне на някои думи, проблеми с челюстта , загуба на зъби. Ортодонтът е лекар по дентална медицина, който ще Ви убеди, че формата на усмивката, визията и доброто здраве вървят ръка за ръка.

Кои са най-често срещаните ортодонтски отклонения? 
Най-често срещани отклонения  са:
Липса на контакт между зъбите в горната и долната челюст, в контакт са само задните зъби – отворена захапка.
Горните предни зъби покриват напълно или почти изцяло долните предни зъби – дълбока захапка.
Горните задни зъби са навътре спрямо долните – кръстосана захапка.
Когато долните предни зъби са твърде много напред и припокриват горните – обратна захапка.
Струпване на зъбите в двете челюсти или т.нар. криви зъби.

Протрузия (изместване напред) на горните предни зъби.
Ретрузия (изместване назад) на долните предни зъби.

 

Какво представлява и колко трае ортодонтското лечение?
Ортодонтското лечение може да се раздели на лечение при растящи пациенти (деца 7-9 годишна възраст, тийнейджъри момичета 10-12 години, момчета 12-14 години). В тази възраст децата се намират в активен скелетен растеж – ето защо това е най-правилният момент за провеждане на ортодонтско лечение. През този период, освен подреждането на зъбите, се направлява и растежа на горна и долна челюст, което води  до скелетен (ортопедичен) ефект.
Лечение при възрастни – момичета над 15 години и момчета над 17години. За ортодонтското лечение няма възрастова граница. Хора от различни възрасти могат да се възползват от него. В тези случаи ние можем да местим зъбите, но нямаме ортопедичен ефект върху челюстите.

 

Какви видове ортодонтски апарати има?

Съществуват много различни апарати, както фиксирани, така и подвижни, които служат за местене на зъби, за повлияване активността на мускулите и растежа на челюстите. Апаратите работят чрез лек натиск и сила върху зъбите и челюстите. Те могат да бъдат:

– СНЕМАЕМИ АПАРАТИ – Снемаемите ортодонтски апарати са изключително популярно, изпитано и масово прилагано средство за изправяне на зъбите в цял свят. Изработват се индивидуално по взети гипсови отпечатъци от горната или долната челюст на детето и е препоръчително да се свалят само за миене на зъбите. Носят се 24 часа по време на активното лечение и само нощем през ретенционния период. Ортодонтските апарати за деца се състоят от пластмасова плака, която прилепва за небцето и ретенционни (задръжни) куки.

Ортодонтският апарат може да се изработи за горна и/или долна челюст.
В процеса на лечение може да бъде включен и екстраорален апарат, водещ до корекции в растежа на челюстите.
Други снемаеми апарати за алайнерите – система, състояща се от поредица от прозрачни шини, които преместват зъбите.
Lip Bumper – те са изработени, за да предотвратяват вредното въздействие и налягането на мускулите на устните или бузите върху развитието на зъбите.
Апарат за бързо разширяване – чрез него се разширява дъгата на горна челюст, като силата се прилага върху небния шев – мястото, където се свързват двете кости, които формират горна челюст.
Подвижни ретайнери – те представляват пластмасови пластинки, които предотвратяват преместването на зъбите към първоначалната им позиция. Те също така могат да бъдат модифицирани и използвани за превенция на вредния навик, свързан със смученето на палеца на малките деца.
– ФИКСИРАНИ АПАРАТИ – брекети. Състоят се от пръстени, дъги и самите брекети. Пръстените се фиксират около единични задни зъби и служат за опора, докато брекетите се залепват за предната повърхност на останалите зъби и чрез металната дъга се свързват за пръстените. Затягайки дъгата, се създава напрежение върху зъбите, благодарение на което зъбите започват постепенно да се преместват до правилната си позиция. Тази дъга, след като изчерпа действието си, се заменя със следваща.

Какво представлява т. нар. “невидимо ортодонтско лечение”?

Алайнерите се изработват по индивидуален проект на специализиран софтуер. Сменят се всяка седмица, като те леко, постепенно и без болка ще преместват позицията на зъбите. За да бъде ефективно лечението, е необходимо да сте последователни и да носите алайнерите постоянно. Можете да ги сваляте единствено в моментите, когато се храните.

 

На колко години е добре да започне ортодонското лечение?
Ранното ортодонтско лечение, познато като фаза 1, най-често започва между 7-9 годишна въраст, когато детето е с повечето си млечни зъби и няколко постоянни резеца (най-често четирите горни резеца). Лечението в ранна възраст помага да се намали нуждата от вадене на зъби на по-късен етап, да се подобри захапката и също така води до по-стабилни резултати във времето. През тази фаза се използват снемаеми пластинки, трейнър или брекети. Това зависи от редица фактори, като сложността на малоклузията, наличието на вредни навици, желанието на родителите и детето. Не всички деца се нуждаят от ранно ортодонтско лечение, но има състояния, които са много по-лесни за лечение, ако се хванат в ранна възраст, когато растежа на детето е в пълна сила! Пример за това е кръстосаната захапка, когато горните зъби са зад долните зъби в захапка. Ако се изчака твърде дълго, лечението става по-сложно и може да се наложи вадене на зъби или дори хирургия за коригирането на дефекта. Друг пример е тежкото струпване на зъбите. Tова се наблюдава, когато челюстите са твърде малки, за да съберат големите постоянни зъби. Вредните навици също трябва да се коригират в ранна възраст, защото те влияят върху развитието и функцията на зъбите, челюстта и устната кухина.

 

Кои вредни навици водят до ортодонтски деформации? 
В ранна детска възраст тези състояния се приемат за нормални, но от 4-5 годишна възраст и нагоре се считатат за симптоми. Те оказват влияние върху развитието на лицево-челюстната област и водят до зъбно-челюстни деформации. Сериозността на тези деформации зависи от интензивността (с каква сила се извършва), честотата (колко често се повтаря) и времетраенето на вредния навик (колко време се прекарва в това състояние). Продължителността на навика e по-увреждаща отколкото силата, с която той се извършва. Вредните навици са:
– смучене на пръст;
– смучене или прехапване на долна устна;
– дишане през устата;
– инфантилно преглъщане – по време на преглъщане се поставя езика между зъбите;
– гризане на нокти.
Зъбно-челюстните деформации, които могат да бъдат резултат от вредните навици са:
– отворена захапка;
– неправилен наклон на предните зъби (проклинирани или ретроклинирани) криви зъби;
– тясна горна челюст;
– задна позиция на долната челюст;
– овърджет.
Много е важно при провеждане на ортодонтско лечение да се установи дали пациента има вредни навици и ако има, да се работи усъдно върху отстраняването им. Отучването от вредния навик става посредством упражнения (миогимнастика), които тренират езика и устните. По този начин те ще започнат да функционират правилно и ще заемат правилна позиция. А ортодонтските апарати, ще попречат да се извършва вредния навик.

 

Какви други услуги предлагате във Вашия стоматологичен кабинет? 
Денталната ми практика е насочена изцяло в сферата на естетиката.
Директен бондинг, поставяне на керамични фасети, протетика, изразяваща се с изработване на подвижно и неподвижно възстановяване на зъбите чрез протези, коронки, мостове. Така, в естествения ход на работата ортодонтията навлезе в нашата практика. По този начин можем да бъдем максимално полезни за нашите пациенти, предлагайки им алтернативата да получават мечтаната усмивка без изпиляване на естествените им зъби!

Бондингът е царят на по-леките корекции. Използвам този подход на лечение при пациенти, които не се нуждаят от сериозна промяна в цвета или формата на усмивката си. Подходяща е и за млади пациенти, тъй като процедурата е минимално инвазивна.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари