БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Мариела Даскалова: Здрав преди да станеш баща

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (35 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25 годишна преподавателска практика към Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Медицински Университет-Пловдив и има същата специалност. Съ-учредител и медицински консултант на Сдружение „Зачатие“ – пациентска организация в защита на хората с репродуктивни проблеми. Консултант по мъжки фертилитет към Университетска Болница „Селена“ и лекар в Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

____

Здравето на мъжа преди да стане баща е важна тема, която по неясни причини липсва в нашето здравеопазване. С тази статия искаме да обърнем внимание върху възможностите да подобрите здравословното си състояние в периода на семейно планиране и да намалите рисковете от проблеми при зачеването и износването на бъдещото ви дете.

Когато кажем бременност, обичайно се сещаме само и единствено за жената. И когато говорим за пренатални грижи, нашите усилия са насочени към женската половинка в двойката. Все пак трябва да отбележим, че половината генетичен материал на бъдещото дете идва от страна на бащата. Около 50% от причините за инфертилитет се дължат на мъжа и мъжкият фактор самостоятелно е отговорен поне за една трета от случаите на проблемно забременяване или износване на плода, както и за спонтанни аборти при жената. Доброто здравословно състояние на партньорите преди бременност е в известен смисъл гаранция за раждането на здраво дете. Преди да станете родител, обърнете внимание на следните фактори:

Професия

Определени фактори от страна на професията се отразяват негативно върху репродуктивното здраве на мъжа. Те могат да са физични, химични или биологични. Ефектите на работната среда върху репродуктивното здраве на мъжа са все още недостатъчно проучени, но науката токсикология напредва и в тази сфера. Професионални вредности се наричат субстанции или работни ситуации, които могат да увредят способността на мъжа да има здрави деца. Това може да стане по няколко начина:

  • промяна в сексуалната активност, потиснато сексуално желание;
  • влияние върху сперматогенезата, което води до производство на сперматозоиди с лоша морфология, намален брой и намалена подвижност на сперматозоидите;
  • промени в генетичния материал на сперматозоидите (мутации), които могат да доведат до вродени дефекти, мъртви раждания или спонтанни аборти;
  • влияние върху хормоните, регулиращи сексуалната активност и сперматогенезата;
  • увреждане на нервите, регулиращи ерекцията и еякулацията;
  • злокачествени заболявания на половите органи.

Ако сте изложен на някои от тях (напр. йонизираща радиация, пестициди, работа в седнало положение) или имате съмнение, че професията ви може да е свързана с негативно влияние върху производството на сперматозоиди или върху сексуалните ви способности, обърнете се към специалист, за да получите информация за намаляване на влиянието на потенциално опасните фактори.

Лекарства

Списъкът с лекарства, които пряко или косвено увреждат сперматозоидите или водят до еректилна дисфункция, е дълъг и с напредване на познанията ни върху репродуктивното здраве на мъжа продължава да се допълва и разширява. Ако се налага продължително време да приемате лекарства, добре е да посетите специалист, за да се прецени кое лечение може да бъде продължено и кои лекарства евентуално могат да бъдат сменени с аналози, които лекуват основното заболяване без да увреждат репродуктивните способности.

Заболявания

За някои болести се знае, че се отразяват негативно върху репродуктивното здраве на мъжа, докато за други проучванията тепърва предстоят. Обърнете се за съвет към специалист, ако имате някое хронично заболяване (напр. диабет, хипертония или наследствена анемия).

Тютюнопушене

За вредата от тютюнопушенето върху сперматозоидите са изписани тонове книги. Никакви разумни аргументи обаче не могат да накарат заклетия пушач да се откаже от своите навици. За всеки здравословен съвет могат да се намерят поне две причини да не се спазва. Единственото, което можем да твърдим със сигурност, е че в дългогодишната си практика и наблюдения върху хиляди мъже не сме имали пациент, който да е отказал цигарите и да не е получил подобрение в спермалните си показатели.

Същото се отнася за употребата на наркотици, големи количества алкохол и тонизиращи напитки.

Хранене и телесно тегло

Балансираното хранене, освен доброто влияние върху общото здравословно състояние, има и положителен ефект върху сперматогенезата. Вероятно знаете, че хората с наднормено тегло имат по-висок риск от редица заболявания (напр. сърдечносъдови, обменни и някои онкологични болести). Наднорменото тегло крие риск от намаляване на репродуктивните способности. При мъже с наднормено тегло обмяната на стероидните хормони е засилена в посока към женски полови хормони. Изчислете индексът на телесното си тегло (има множество достъпни калкулатори в мрежата). Тук особено важно е да избягвате силно ограничителни режими на хранене със спорен и временен ефект. Опитайте да поддържате теглото в нормални граници чрез правилна диета и подходяща физическа активност. В някои страни при плануване на бременност на мъжете се предписват витамини и хранителни добавки с необходимите микроелементи. Изключването на концентриран алкохол и бира от менюто е силно препоръчително.

Топлина

За добрата сперматогенеза е необходима малко по-ниска от телесната температура, затова тестисите са разположение извън тялото. Избягвайте всички процедури, които стоплят тестисите, като продължителни топли душове, вани, сауна, използването на електрическо одеяло, носене на тесни дрехи, слипове, бандаж, както и продължителното седнало положение. Също така избягвайте да държите дълго време лаптоп в скута си.

Спорт

Желателно е да избягвате спортове, свързани с травми в областта на корема и тестисите (бойни спортове, футбол, ръгби, хокей), както и такива, които са свързани с вибрации и повишаване на температурата около тестисите (колоездене, мотоциклетизъм, гребане). Всички спортни практики, свързани с високо спортно майсторство, при които се приемат анаболни стериоди, могат сериозно да увредят сперматогенезата.

Фамилна история

Събирането на здравната история на вашия род може да бъде важно за здравето на бъдещото ви дете. Вероятно не осъзнавате, че някои болести при роднините ви могат да са наследствени (напр. сърдечни дефекти, таласемия или диабет). Споделянето на тази информация за семейната история с вашия лекар може да е важно. Въз основа на вашата фамилна анамнеза лекарят може да ви насочи към определени изследвания или към консултация с генетик, за да се изяснят рисковите ви фактори. Имайте предвид, че медицината е напреднала изключително много в тази посока и има генетични фактори, чието унаследяване можем да избегнем.

Болести, предавани по полов път

Изследвайте се и се лекувайте за всякакви полово предавани болести. Продължете да предпазвате себе си и партньора си от тези инфекции както в периода на опити за забременяване, така и по време на бременност. Бременността не осигурява на жената и бебето защита срещу полово предавани болести. Последиците от тях могат да бъдат значителни, дори и животозастрашаващи. В допълнение, някои полово предавани болести могат да причинят безплодие и при двата пола.

При наличие на данни за инфекция, остра или хронична, но също и профилактично, се препоръчват тестове за микроорганизми, които включват:

  • Микробиологична посявка от еякулат;
  • Изследване за хламидии, микоплазми, гонококи, трихомонас;
  • Серологични маркери за:

а) HIV: Anti-HIV-1,2 или HIV Ag/Ab;
б) хепатит B: HBsAg и Anti HBc;
в) хепатит С: Anti-HCV-Ab или Аnti-HCV Ag/Ab;
г) сифилис.

  • Допълнителни изследвания (напр. HTLV-I, малария, CMV, RhD, Trypanosoma cruzi) се извършват при анамнеза за пътувания в чужбина или наличие на други рискови фактори за тези заболявания.

С това, драги мъже, се надявам, че ще направите своя избор за пренатални грижи. Направете своя репродуктивен план – искате ли да имате деца, трябва ли да промeните начина на живот и как ще подобрите вашето здраве, за да постигнете плановете си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари