БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

С ДЕЦА В ГРАДА

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Заради предприетите през годината противоепидемични мерки (основно заради затваряне на учебни заведения) много родители разполагат с оскъдно количество годишен отпуск и се налага да прекарат по-голямата част от лятото с децата в града. Ето няколко идеи за занимания в градски условия или близките околности с малки деца:

 

Младежкият хълм

След кратка пауза Детската Железница “Знаме на мира” отново работи! Тъй като местата за това детско съоръжение бързо се запълват, е препоръчително да си направите предварителна резервация. Влакчето, съставено от локомотив и три вагона, започва пътуването си от гара “Пионер”, на която има перон, два коловоза и сфетофар. Продължителността на разходката е около 25 минути. Създадени са множество атракции по цялото трасе, дълго около 2 км. Влакчето е от типа “теснолинейка” и се движи с максимална скорост 8,5 км/ч. Пътуването през живописния хълмист терен минава през мост, прелез с бариери и тунел, дълъг 50 метра. Гарата и заобикалящите я детски площадки бяха изцяло ремонтирани. На гара “Пионер” беше монтирана специална рампа, която направи влакчето достъпно и за деца с увреждания.

 

Разписания на влаковете, заминаващи от гара Пионер за Лятно работно време от 01 април до 15 октомври вкл.: 10:30ч.,  11:30ч.,  12:15ч.,  15:30ч.,  16:30ч.,  17:30ч.

Работни дни: от сряда до неделя вкл.

Почивни дни: понеделник и вторник

Цена за всички възрасти – 1,00 лв.

Регионален Природонаучнен Музей – Пловдив (ул. Христо Г. Данов 34)

Регионалният природонаучен музей Пловдив е вторият по големина в страната. Експозицията включва минерали, ботаника, сладководен и морски аквариум, терариум, бозайници, земноводни и влечуги, пеперуди и др. Природонаучният музей в Пловдив разполага и с единствения дигитален планетариум в града – съоръжение с 8-метров купол за 360-градусово изображение и 50 седящи места. Представлява малък киносалон, в който децата наблюдават специално направени 2D и 3D филми относно Космоса, произхода на черните дупки, различните съзвездия и интересни факти за възникването на Вселената. Предлагат се шест звездни и планетарни шоу програми. Съоръжението е подходящо за всички възрасти, но е най-добре децата да са навършили 6 години.

 

Работното време на музея е както следва:

Понеделник – Петък от 8.30 до 17.00 часа

Събота – Неделя от 9.00 до 17.00 часа

Последната продажба на билети е в 16:30.

 

Пешеходна туристическа обиколка на града

Всеки ден на фонтаните пред Централна Община Пловдив (пл. Стефан Стамболов) в 11:00ч стартира безплатна туристическа обиколка на града на английски език, организирана от Асоциация 365 под наслов Free Plovdiv Tour. Продължителността на разходката е около 2 часа и се движи по следния маршрут: Статуята на Мильо – Римски стадион и Джумая Джамия – Капана – Балабановата къща – Хисар капия – Етнографски музей – Небет тепе – църквата св. св. Константин и Елена – Античен Театър. Можете да научите интересна информация за града като същевременно упражнявате английския си език и се запознаете с туристи от различни точки на света.

 

Конна база

Покрай град Пловдив има 5 конни бази. Най-известните облагородени такива и подходящи за посещение с деца са:

  • комплекс “Тракиец” в с. Житница по пътя за гр. Хисар. Комплексът се състои от четиризвезден хотел, открит басейн, конна база и ресторант. Разполага с големи зелени площи, които са подходящи не само за разходка, но и за пикник. Конната база има открит и закрит манеж.
  • конна база “Фригопан” в с. Царацово. Само на няколко километра от града, комплексът отвори врати през 2015-а година. В конната база се предлагат уроци и курсове по езда за деца и възрастни от абсолютно начинаещи до напреднали и дори състезатели. Съоръжението разполага с три открити манежа и един закрит.
  • ранчо “Wild City” се намира на 35км от град Пловдив в посока гр. Кърджали, след с. Долнослав. Ранчото разполага с конна база, която предлага обучение за малки и големи, както и преходи до известни и интересни забележителности в околността. В ресторанта се сервират само ястия, приготвени с домашно отгледани продукти. За тези, които искат да останат по-дълго време, могат да си направят резервации в тематични къщи за гости.

Парк-остров “Свобода” – гр. Пазарджик

Героите от любимите приказки оживяват под формата на статуи в парк “Острова” в гр. Пазарджик (на 40мин от град Пловдив) – Червената шапчица, Снежанка, Пепеляшка, Пипи Дългото чорапче и др. Отбийте се в Алеята на кривите огледала – там ще видите себе си като мнооогоо малък, многоо слаб, многоо дебел и т.н. Открийте и дино-къта с фигури на 6 от най-популярните динозаври.

За десерт – посетете зоопарка, където ще видите интересни животни, начело с двойка сибирски тигри. Можете да седнете и най-дългата пейка в България с дължина 1014 метра и места за 2020 души.

Вход – свободен. В детския кът са изградени десетки забавления за децата. Част от катерушките са безплатни, но неща като бънджи, батут, влакче и надуваем замък се заплащат допълнително.

Етнографски комплекс “Дамасцена” – с. Скобелево

България е сред лидерите в света по производство на розово масло. Едно от местата, където можете да се потопите в тайните на розопроизводството, е казалъшкото с. Скобелево (намира се в близост до Павел баня, на 1ч и 30мин от град Пловдив с кола). Комплекс “Дамасцена” (кръстен на Rosa damascena – един от четирите вида маслодайни рози) включва съвременна розоварна, богата етнографска експозиция и тракийски културен център. Обширният двор на комплекса разполага с красива градина с декоративни рози, езеро, изкуствен водопад, зоокът с лебеди и други птици, множество беседки за отдих, експозиция от бронзови статуи и др. Посетителите на биопарка могат удобно и необезпокоявано да наблюдават животните, които свободно се движат в естествената си среда – елени, сърни, коне, пауни и др.

Комплексът е частен и се заплаща входна такса. Посещението е безплатно за деца до 7-годишна възраст и за хора с увреждания. През лятото работното време е от 9 до 19 часа.

До езерото Клептуза с “теснолинейка” – гр. Велинград

През Велинград минава единствената запазена теснолинейка в България, свързваща град Септември с курортното градче Добринище. Тя е с дължина 106 км и минава през три български планини – Родопи, Рила и Пирин.

В град Велинград е най-големия карстов извор в България, наречен Клептуза. Той е малко чудо на природата, тъй като водата в него е не само чиста като сълза, но е целогодишно с температура 8 градуса. В езерото в близост се отглеждат патици, има възможност за каране на водно колело, а на брега са разположени няколко ресторанта. Освен езерото Клептуза и парка територията на защитената Велинградска местност включва също и параклис „Св. Илия“ в местността Маркови скали, тракийско култово светилище.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари