БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Маноела Калайджиева: Бели петна по зъбите – превенция и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Маноела Калайджиева е част от екипа на Дентална клиника К- Дент и преподавател към Катедрата по Ортдонтия на Факултета по Дентална Медицина, гр. Пловдив. Член е на Българския зъболекарси съюз (БЗС), Българско ортодонтско общество (БОО), Европейско ортодонтско общество (ЕOS), Световната ортодонтска федерация (WFO) и др.

__

Какво представляват белите петна по зъбите?

Белите петна (бели лезии) представляват деминерализирани зони от зъбния емайл с млечнобял цвят. Въпреки че могат да се образуват по зъбната повърхност на всеки човек, установено е, че хората, подложени на ортодонтско лечение, са с повишен риск от развитие на бели петна, ако се пренебрегват инструкциите за засилена хигиена.

Белите петна по зъбите са области с нарушена минерална структура на емайла, които обикновено се развиват поради продължително натрупване на плака върху зъбната повърхност. Най-често белите петна се появяват върху видимата част на предните зъбите, особено в областта на венеца, по-рядко обхващат и задните зъби. Мъжете са засегнати с по-висока честота в сравнение с жените.

При лечение с брекети и ортодонтски апарати се затруднява почистването на зъбите и се създават предпоставки за по-обилно натрупване на плака. Те ограничават естествените самопочистващи механизми на устната мускулатура и слюнката. Това увеличава натрупването на плака и колонизацията на кисели бактерии, като с течение на времето емайла на зъба променя структурата си, образува се бяла лезия и ако не се лекува, тази лезия може да премине в кариесно увреждане на зъба. Затова е изключително важно да се спазват препоръките на ортодонта за хигиена.

В началото на ортодонтското лечение трябва да се направи оценка на чувствителността на пациента към деминерализация на емайла, за да се идентифицира рискът от развитие на кариозни увреждания.

 

Кои са рисковите фактори за поява на бели петна по време на лечение с брекети и скоби?

  • Неадекватна орална хигиена или неизпълнение на специфичната техника на почистване по време на лечение с ортодонтски апарати;
  • Пропускане на особено важното вечерно измиване или прием на храна след него;
  • Неподходяща диета (повишен и чест прием на напитки и храни с високо съдържание на въглехидрати);
  • Множество кариеси;
  • Липса на употреба на допълнителни кариес протективни средства като калциеви и флуорни препарати.

Всеки един от тези фактори поставя пациента във високорискова категория. В зависимост от степента на риск на пациента могат да се прилагат редица подходящи средства и терапии: флуорни пасти за зъби, гелове, лакове и води за уста; антимикробни средства; подходяща диета.

Този проблем се лекува, но със съдействието и на пациента. Точната и бърза оценка на белите лезии по време на ортодонтско лечение е много важна за прилагане на защитни, превантивни и коригиращи терапии.

След отстраняване на ортодонтските апарати при някои случаи се наблюдава естествено възстановяване на лезиите, като ежедневната употреба на паста и вода за уста, съдържащи флуор подпомагат реминерализацията на емайла.

 

Как може да се предотврати появата на бели петна по зъбите?

Най-важната профилактична мярка за предотвратяване от появата на бели петна по време на ортодонтско лечение е добър режим на устна хигиена от страна на пациентите, включително правилно измиване на зъбите с флуорна зъбна паста.

  1. Паста за зъби, съдържаща флуор – препоръчителното съдържание на флуор в пастата за ежедневна употреба за пациенти с фиксирани апарати е 5000 ppm (части на милион) два пъти на ден. Флуорът допълнително намалява деминерализацията и засилва реминерализацията на емайла.
  2. Флуорна вода за уста за ежедневна употреба в концентрация 0.05% или 0.2% натриев флуиорид допълнително засилва действието на флуорната паста.
  3. Флуорни гелове и лакове – като част от препоръчителния режим за пациентите с ортодонтски фиксирани апарати е приложението на флуорен лак или гел, който се нанася върху бялата лезия в денталния кабинет поне два пъти годишно. Това осигурява висока концентрация на флуор в зъбите, а при пациенти с висок риск от развитие на кариес се прилагат и по-често.
  4. Ограничен прием на захари – бактериите в зъбната плака, които допринасят за деминерализацията, използват захарта като основен източник на храна. При честа консумация или повишен прием на захари се увеличава и количеството плака и бактерии в устата. И обратно, намалявайки количеството захар, което се консумира намалява и риска от поява на бели петна.
  5. По-строг флуорен режим, включително предписването на 5000 ppm флуорен гел или паста за зъби и нанасяне на флуорен лак на всеки 3 месеца в денталния кабинет или при всяко ортодонтско посещение. Може да се предпише и комбинация от два вида води за усти: на основата на хлорхексидин и флуор за двуседмичен период на приложение.

Какво е лечението на бели петна по зъбите?

  1. Локалното приложение на флуор с висока концентрация в денталния кабинет е първа стъпка от лечението на лезии на бяло петно. Това способства за възстановяването на емайла. По преценка на стоматолога ниски дози калций. Въпреки това необработените части могат да останат в по-дълбоките слоеве на лезиите и да продължат да създават естетически проблеми. Следователно, проникването на ниски дози калций и флуорид от слюнката трябва да се позволи след ортодонтско лечение, за да се получат по-естетични резултати.
  2. Избелване на белите петна – прилагат се избелващи системи под формата на гел с различна концентрация на водороден пероксид. Този метод може да се приложи у дома или от професионалист в стоматологичен кабинет.
  3. Казеин фосфопептид-аморфен калциевфосфат (CPP-ACP) под формата на гел или лак – CPP-ACP се получава от млечен казеин, увеличава количеството калциеви и фосфатни йони в слюнката, необходими за реминерализация на цялата лезия в дълбочина, а не само на повърхностния слой.
  4. Микроабразия – микроабразията представлява химична и механична обработка на повърхността на емайла чрез нанасяне на абразивна суспензия от частици силициев карбид и 6% солна киселина с четка. Това е полезен метод за премахване на бели петна след края на ортодонтско лечение, и може да се съчетае и с процедура за избелване на зъбите.
  5. Инфилтрацията със смола на белите петна е относително нов подход, който показва потенциал за подобряване на външния вид на бялата лезия. Деминерализираният емайл има микроскопични кухини, които обикновено са запълнени с вода или въздух. Тази пореста структура позволява смолата да навлезе в емайла и да запълни много от кухините със смола, а не с въздух или вода, което подобряване външния вид на лезията и не позволява петното да се развие в кариес.

Всички изброени методи на лечение се прилагат по преценка на стоматолога в денталния кабинет.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари