БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Нели Павлова: Мисловните грешки, които могат да развалят лятната ни ваканция

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Нели Павлова е клиничен хранителен терапевт, нутриционален психолог и лектор по психология в King’s College и London South Bank University. Богатият й клиничен опит позволява да работи със състояния като гестационен диабет, предотвратяване на прееклампсия, хипотиреоидизъм и др. Тя е част от екипа на Центъра по Майчино-Фетална Медицина, гр. Пловдив.

Тел. за контакти: 0876222711

https://pregnancy.bg

______

Летните месеци често са свързани с приятни емоции, релакс и развлечения. Но понякога могат да се окажат и крайно стресиращи особено, ако не харесваме образа, който виждаме в огледалото. Научните проучвания около менталното здраве са категорични – през лятото е много по-вероятно да залитнем към крайности в режима ни на хранене и трениране, да изпитаме тревожност за начина, по който изглеждаме и дори да избягваме социални контакти, за да не се сравняваме с тези около нас.

За щастие можем да променим отрицателната настройка, като наблегнем върху опознаването на емоциите, мислите и поведенията, които влияят на имиджа, който сме изградили в собствената ни глава. Първата стъпка към подобряването на начина на живот е да се запознаем с едни от най-честите мисловни грешки.

ЗНАМ КАКВО СИ МИСЛЯТ ХОРАТА, КОГАТО МЕ ВИДЯТ.

Случвало ли ви се е да не искате да отиде на плаж или да облечете дадена дреха на вечеря, защото знаете както ще си помислят хората за Вас? Едва ли ще е за изненада за някого, че хората често наблягат върху това, което не харесват в себе си, отколкото на това, което харесват. И когато говорим за грешки на мисленето е редно да отчетем и факта, че другите не виждат това, което ние виждаме. Възприятията на всеки един от нас са различни. И ако някой е погледнал бедрото Ви, което не харесвате, то той е малко вероятно да си мисли нещата, които предполагате. А дори и да е така – какво е значението?

 

ПЛАЖЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТЛОЖЕН – ИМА И ДРУГИ ПРИОРИТЕТИ.

Страхът е чест повод да отлагаме цели и желания, претендирайки, че нямаме време за тях или че има нещо друго по-важно в дадения момент. Важно е да бъдем наясно със себе си и кога оправданията са действителни и кога – не. А дали това не е начин да предпазим себе си от разочарование или страх от неизвестното? Важно е да разпознаете такъв тип мисли, особено ако те пречат да изживеете приятни емоции през лятото.

 

ДА ОСТАНА САМ/А И ДА НЕ ПРАВЯ НИЩО ОЗНАЧАВА, ЧЕ СЪМ МЪРЗЕЛИВ/А И СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО.

Времето, което прекарваме сами със себе си е от основно значение за нашето израстване. Умението да седнем и да разсъждаваме върху действията и мислите си като страничен наблюдател е в основата на доброто психическо здраве. Това не само ще намали стреса, но ще ни направи и по-адаптивни към проблемите. А особено през лятото

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари